Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Centralbankerna bygger upp en falsk trygghet och ett beroende…

 

Eftersom att den Europeiska centralbanken (ECB) kommer med sitt räntebesked nu lite senare i eftermiddag (klockan 13:45) så tänkte jag att det nu i dagens lunchanalys skulle passa bra att kolla lite på vad den här aggressiva penningpolitiken som många centralbanker driver just nu kan medföra i längden.

 

Den falska tryggheten:

Jag börjar med att gå rakt på sak och hävda att i längden så så kommer den här tryggheten som centralbankerna försöker få fram och faktiskt har lyckats få fram enbart vara en falsk trygghet. Att stimulera marknaden via olika stödköp och räntesänkningar kan fungera bra och ge ganska så stora resultat i det kortsiktiga perspektivet men problemet är att när man väl har gjort marknaden van vid sådana här löpande stimulanser så kommer det vara väldigt svårt att veta när man ska sluta. Hela tanken är ju att hjälpa och stödja marknaden så länge det behövs och sedan när den klarar sig själv kan man ta bort stödhjulen. Men den stora frågan här är om den på allvar och på lång sikt kommer att kunna klara sig själv, nu när den vet att hjälp alltid kommer att finnas om så behövs?  

 

Beroendet:

Den ovanstående frågan leder oss även in på ett starkt och farligt beroende som har skapats på marknaden. Det beroendet eller begäret handlar om att flera av världens centralbanker har fått marknaden att mer eller mindre hela tiden kräva mer. Marknaden bryr sig inte längre om att de här stödåtgärderna är tillfälliga och till för att just stötta och hjälpa marknaden enbart när det behövs. Världens centralbanker har som sagt byggt upp ett farligt begär och om de fortsätter med det kan vi mycket väl börja dra paralleller med ett intensivt drogberoende och de flesta känner nog till vad som händer om man tar bort drogerna från en missbrukare och en person som är beroende.

Jag säger inte att det här kommer att hända på marknaden och i de länder där centralbankerna agerar aggressivt. Men det här är en väg och många börjar närma sig den avfarten just nu och det i en ganska så hög fart, frågan är om vi kommer hinna svänga åt ett annat håll?  
 

Inget fokus på helheten:  

Ytterligare ett problem som jag ser är att ingen här verkar fokusera på helheten. Trots att de flesta länder har varit globala på många sätt under en väldigt lång tid just nu så är det ibland skrämmande att se hur vissa länder och ibland även regioner stirrar sig blint på sig själva och inte på t.ex. världen i sin helhet eller i alla fall på de största allierade länderna och handelspartnerna m.m.   

Om alla länder ska styra t.ex. sina valutor och sin tillväxt så att det ser bra ut inom landet och på pappret kommer vi ganska så snart antagligen få se större problem och mer konflikter mellan olika länder. Tidigare har konflikter mellan länder handlat om land- eller tillgångsövertagande och varit på militär nivå. I framtiden kan vi mycket väl få se att det handlar om ekonomi till en betydligt högre grad än förut och det bör i längden oroa mer än någon annan konflikt runt om i världen.

 

Rimligt agerande eller en ny bubbla?

Om vi nu ska vända oss till den stora frågan gällande huruvida världens centralbanker agerar rätt och har agerat rätt eller om de bara bygger upp en ny bubbla? Den frågan är såklart omöjligt att svara på nu i dagens läge då man egentligen bara kan avgöra om det var en kris eller en så kallad bubbla i efterhand när det väl redan har hänt. Men spekulera kan man alltid och frågar ni mig så tycker jag att själva agerandet och tänket från många av världens centralbanker har varit rätt den senaste tiden även om det gått lite väl fort framåt. Problemet anser jag ligger i att de som sagt börjar göra marknaden van vid sådana här stimulanser och där är där den stora risken finns.

Om centralbankerna kunde kontrollera den risken så skulle de kunna bedriva vilken penningpolitik som helst men det kan de inte och det borde oroa marknaden mer än vad det gör, eller vad tycker ni?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Det kom flera tydliga exempel på det här idag. Men nu verkar det kanske som att marknaden har börjat se igenom det hela och verkligen se riskerna. Eller tror ni att det är för höga tankar? 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Vad tycker ni allmänt om det senaste beskedet då?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar