Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Därför håller jag mig borta från preferensaktier

 

I dagens lunchanalys tänkte jag rikta mina blickar lite mot preferensaktier som verkligen har blivit ett väldigt populärt fenomen under de senaste åren. Jag är här faktiskt inte lika positivt inställd till preferensaktier som många andra på marknaden är och det samt lite annat smått och gott tänkte jag nu gå igenom.

 

Vad är preferensaktier:

Om vi lite snabbt börjar med att kolla på vad preferensaktier egentligen är så är det ett aktieslag som ger bättre rätt till bolagets tillgångar eller vinst än stamaktier vid en konkurs eller likvidation. Preferensaktier har företrädesrätt vid utdelning och likvidation framför andra aktier som t.ex. stamaktier.

De bolag som ger ut en preferensaktie har även rätt (men de är inte skyldiga) att köpa tillbaka preferensaktierna till ett i förväg bestämt pris. Preferensaktieägarna kan alltså tvingas att sälja sina aktier med en rabatt om kursen skulle stå högre än det förutbestämda priset. Det här medför i teorin att det finns ett tak för hur stor avkastning man kan få rent kursmässigt men om man köper och säljer preferensaktierna själv innan de eventuellt köps tillbaka så kan man såklart uppnå en högre avkastning även om det är lättare sagt en gjort.

Det är alltså inte avkastningen rent kursmässigt som man är ute efter hos preferensaktier utan i de flesta fall är det utdelningarna som man vill komma åt. Många preferensaktier ger idag en ganska så hög direktavkastning men här gäller det även att hålla koll på att företaget kan betala dessa utdelningar i längden för om man går miste om den och dessutom kanske köpt på sig aktierna över inlösenkursen så kan man åka på en rejäl smäll.  

 

Jag undviker preferensaktier:

Som rubriken här säger så undviker jag preferensaktier helt och hållet när det kommer till min långsiktiga utdelningsportfölj. Anledningen till det är egentligen väldigt enkel för den är att jag i min utdelningsportfölj på lång sikt och på bästa sätt vill kombinera både utdelningar och kursutveckling. Det är ej möjligt på samma sätt hos just preferensaktierna och dessutom så passar sig dessa inte jättebra in på lång sikt och med en strategi som går ut på att i princip aldrig sälja några innehav utan bara låta dem ligga och arbeta i portföljen, som jag tillämpar.

Sedan är jag även väldigt skeptisk till de underliggande avtalen som finns hos preferensaktierna och som innehåller just villkor för inlösen av aktierna m.m. Dessutom tycker jag att hela marknaden för preferensaktier har gått lite över styr då t.ex. små bolag har ställt ut preferensaktier och där har det nästan varit självklart att de aldrig skulle klara av att betala ut de utdelningar som de från början sa i längden och det finns faktiskt flera exempel på där utdelningarna har ställts in och då är man mer eller mindre körd.     

 

Jag kan tänka mig preferensaktier i ett fall:

Jag personligen skulle enbart kunna tänka mig att välja att investera i preferensaktier i en portfölj som jag kanske skulle ha under några år och då jag inte skulle kunna få någon som helst avkastning på ett räntekonto.

Om jag skulle sätta ihop en sådan här portfölj så skulle jag vara extremt noga med att kolla igenom de underliggande avtalen och framförallt bara välja preferensaktier från stora och stabila bolag där utdelningen mer eller mindre skulle vara garanterad under dessa år som jag tänkt äga aktierna. Det skulle medföra att direktavkastningen antagligen skulle bli lite lägre men å andra sidan så skulle jag inte till en lika hög grad riskera att bli bränd på grund av inställda utdelningar vilket är väldigt troligt att man blir i längden hos de mindre bolagen som ställt ut preferensaktier, det har vi fått se flera gånger under den senaste tiden.   

 

Om du ska välja preferensaktier, tänk då på det här:

Även om jag inte är ett jättestort fan av preferensaktier så finns det även en hel del fördelar med den här typen av investeringar och jag tror att de skulle passa bra in hos ganska så många personer där ute på marknaden. Men man bör som sagt vara väldigt försiktig och de punkterna som jag tar upp här nedanför tycker jag kan vara ganska så bra riktlinjer.

 

  • Var noga med att gå igenom de underliggande villkoren
  • Undvik preferensaktierna från de mindre bolagen med en ansträngd ekonomi
  • Välj stabilitet före en hög avkastning
  • Håll koll på inlösenkurserna och köp inte aktier för en högre kurs
     

 

Hur ser ni på fenomenet preferensaktier? Varför gillar ni dem eller varför gillar ni dem inte? Hur ser ni på dem på kort och lång sikt?

 

Trevlig lunch!
David 

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Jag har några preffar som komplement till det usla räntesparandet. Inget långsiktigt utan de ska bytas ut mot tillväxtaktier när börsens långa trend börjar luta uppåt.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Donkenstein: Jag har några preffar som komplement till det usla räntesparandet. Inget långsiktigt utan de ska bytas ut mot tillväxtaktier när börsens långa trend börjar luta uppåt.

 

Det låter ändå vettigt, lite så som jag pratade om. Får man fråga vilka preferensaktier du sitter på?

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Aktieinkomster: Donkenstein: Jag har några preffar som komplement till det usla räntesparandet. Inget långsiktigt utan de ska bytas ut mot tillväxtaktier när börsens långa trend börjar luta uppåt. Det låter ändå vettigt, lite så som jag pratade om. Får man fråga vilka preferensaktier du sitter på?

 

Jag visste inget om preffar utan plockade på mig några random från Petruskos utdelningsportfölj. Det blev: Akelus, Amasten, Klövern & Oscar properties. Jag köpte allt på en gång & naturligtvis störtdök hela börsens preffbestånd -10% typ veckan efter. Lärde mig läxan att läsa på mer om risker innan man provar nåt nytt. Är ändå nöjd med att få ca 6% i direktavkastning & utbetalningar nästan varje månad. Värdet kommer dock att vara i röda siffror ett bra tag till misstänker jag.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Donkenstein: Aktieinkomster: Donkenstein: Jag har några preffar som komplement till det usla räntesparandet. Inget långsiktigt utan de ska bytas ut mot tillväxtaktier när börsens långa trend börjar luta uppåt. Det låter ändå vettigt, lite så som jag pratade om. Får man fråga vilka preferensaktier du sitter på? Jag visste inget om preffar utan plockade på mig några random från Petruskos utdelningsportfölj. Det blev: Akelus, Amasten, Klövern & Oscar properties. Jag köpte allt på en gång & naturligtvis störtdök hela börsens preffbestånd -10% typ veckan efter. Lärde mig läxan att läsa på mer om risker innan man provar nåt nytt. Är ändå nöjd med att få ca 6% i direktavkastning & utbetalningar nästan varje månad. Värdet kommer dock att vara i röda siffror ett bra tag till misstänker jag.

 

Okej! Kommer du att byta ut innehaven när trenden på börsen vänder på allvar eller kommer du att vänta tills du slipper ta förluster?

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Tar nog helst inga förluster alls. När preffarna börjar närma sig +-0 tar jag en funderare. Tänker för enkelhetens skull grunda min långsiktiga portfölj med en drös stora o små investmentbolag så småningom.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Donkenstein: Tar nog helst inga förluster alls. När preffarna börjar närma sig +-0 tar jag en funderare. Tänker för enkelhetens skull grunda min långsiktiga portfölj med en drös stora o små investmentbolag så småningom.

 

Det låter som en bra strategi! Kommer du sedan hålla dig borta från preferensaktier eller vad är tanken?

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Har tänkt att satsa på tillväxt i första hand några år & sen växla över helt eller delvis till högutdelare & då kan en viss andel preffar sitta bra.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Donkenstein: Har tänkt att satsa på tillväxt i första hand några år & sen växla över helt eller delvis till högutdelare & då kan en viss andel preffar sitta bra.

 

Det låter bra! Har du några bolag som du vill satsa på redan nu?

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Nix. Lägger pengar på hög tills vidare,  snickrar på bevakningslistor & läser på om strategier & lite teknisk analys. Kan behövas då man är nybörjare. Vill även avvakta ev. Brexit & om dåren Trump blir president innan jag går in med några större summor på börsen.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Donkenstein: Nix. Lägger pengar på hög tills vidare,  snickrar på bevakningslistor & läser på om strategier & lite teknisk analys. Kan behövas då man är nybörjare. Vill även avvakta ev. Brexit & om dåren Trump blir president innan jag går in med några större summor på börsen.

 

Okej! Du verkar göra som ganska så många just nu, nämligen att avvakta. Du har inte funferat över att sprida ut inköpen och kanske börja lite smått redan nu eller någon gång framöver?

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar