Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: De senaste händelserna i Cybaero

Jag fann under kvällen igår inte tiden för att skriva några rader om de senaste händelserna i Cybaero så därför tänkte jag tar upp allt samt även kollar lite extra på det här i dagens lunchanalys.

 

Är finansieringen löst?

Om vi börjar med den första nyheten som kom in från Cybaero i måndags så handlade den om att de har tagit ett nytt lån på 34 miljoner kronor från ett gäng institutionella investerare till en ränta på 12 % och med en löptid på 12 månader. Lånet har tagits för att lösa den finansiella biten under de kommande 12 månaderna och dessa pengar ska tillsammans med kassaflödet enligt Cybaero själva räcka helt för den tidsperioden.

Finansieringen ska nu då alltså på kort sikt (under de kommande 12 månaderna) vara löst men det finns fortfarande två stora frågor gällande den här biten. Den första är att om den här lösningen inte har ett lite för högt pris? 12 % i ränta är ganska så mycket och det kommer kräva att Cybaero verkligen får igång sitt kassaflöde. Den andra frågan kan också kopplas till att de måste få igång kassaflödet och den är vad som kommer att hända efter de här 12 månaderna när man inte har den här finansieringen längre? Så även om det här problemet är löst nu på kort sikt så kommer den kommande tiden fortfarande vara väldigt kritiskt och det mesta hänger på att kassaflödet som sagt kommer igång.

Så om man ska svara på frågan om finansieringen är löst så är den visserligen det på kort sikt men ur det längre perspektivet är det fortfarande mycket som är oklart så man bör fortsätta att vara väldigt kritisk och granskande trots det här lånet.  

 

Nya framgångsrika tester:

Någon dag senare kom det även en till nyhet och den handlade om att Cybaero nu har avslutat en serie av framgångsrika tester tillsammans med svenska FMV och den svenska marinen. Testerna har bland annat omfattat att starta och landa på fartyg i snabb rörelse samt att identifiera föremål i vattnet och enligt alla inblandade parter ska testerna ha varit väldigt framgångsrika.

Det här är såklart en väldigt god nyhet och Cybaero har nu en rad olika sådana här tester och uppvisningar att referera till. Det viktiga här är dock om dessa tester nu med tiden kan omvandlas till beställningar, både från de iblandade parterna och förhoppningsvis från många utifrån som är imponerade av resultaten. Det är inget vi har fått se speciellt tydligt tidigare hos Cybaero men om det börjar lossna på den punkten så kommer de på allvar kunna börja lösa problemet med kassaflödet.  

 

Många frågetecken:

Det finns fortfarande en hel del frågetecken i Cybero som bolag och det är ju t.ex. allt runt den finansiella biten för även om det nu finns en kortsiktig lösning så flyttas frågetecknet egentligen bara framåt 12 månader då det hela som sagt hänger på att få igång kassaflödet.

Gällande just kassaflödet så kopplas det till beställningar och leveranser och här har faktiskt Cybaero en väldigt stor orderbok men leveranserna har gång på gång stött på problem under de senaste månaderna. Det har varit alltifrån att finanserna behövde ordnas för att kunna täcka produktionskostnaderna till att fler tester har behövts genomföras. Men nu idag på morgonen kommer faktiskt ytterligare ett pressmeddelande där Cybaero meddelade att testerna inför leveransen till den kinesiska tullen kommer vara klara senaste i slutet av juni nu i år och att leveransen kommer ske direkt efter det. Den här leveransen skulle ha skett i början av det här året så den är alltså ganska så mycket försenad och därför kan vi nu bara hoppas att dessa nya datum stämmer.

En stor del av problemen med kassaflödet är kopplade till just den här försäljningen till Kina. Hela den beställningen ligger faktiskt på strax under 1 miljard kronor under en period på nu lite mer än 5 år och om bara dessa leveranser kommer igång på allvar så finns det stora möjligheter till att få igång kassaflödet och det inte bara så att allt går runt utan även så att det blir lite pengar över till fortsatt utveckling.

Anledningen till att dessa frågetecken är så passa stora i Cybaero är för att saker och ting som sagt har blivit försenade och framflyttade vid ett flertal tillfällen tidigare och därför finns det även en stor tveksamhet. Om lite mer än en månad kommer vi dock mer på allvar kunna bedöma dessa frågetecken så det är spännande tider ur många benämningar för Cybaero just nu.       

 

Risknivån och möjligheterna:

Gällande riksnivån i Cybero just nu så skulle jag säga att den ökade en del nu i och med det här nya lånet. Det beror på att det är pengar in på kontot som visserligen öppnar upp en hel del möjligheter men dessa pengar innehåller även väldigt höga krav och därmed även en hög risk. Det finns dock goda möjligheter för att risken kommer kunna skruvas ned markant nu om lite mer än en månad men eftersom att det fortfarande är oklart i dagens läge så bedömer jag som sagt att risknivån har stigit lite nu.

Marknaden verkar dock inte riktigt hålla med mig då Cybaeros aktie har stigit med en bit över 30 % på bara en vecka men å andra sidan är ju det kopplat till det positiva nyhetsflödet och inte lika mycket till risknivån.

Som jag nämnde tidigare i veckan så är jag dock fortfarande väldigt positivt inställd till Cybaeros verksamhet och hela bolaget och jag håller hårt i min aktier, även om det kanske inte alltid verkar så i den här analysen. I dagens läge är jag däremot även ganska så avvaktande och eftersom att jag redan har ett relativt stort innehav i Cybaero så väntar jag nu på att få svar på många av de här frågetecknen som jag pratat om.

Hur ser ni på Cybaero just nu och på det här positiva nyhetsflödet som vi fått ta del av under de senaste dagarna?

 

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar