Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Ericsson

Ericsson är ett av de storbolag som redan har släppt sin rapport nu under den rådande rapportsäsongen. Utfallet var väl överlag ganska så neutralt men det fanns både en del ljuspunkter och vissa lite sämre delar. Däremot så var inte marknadens reaktion speciellt neutral utan Ericssons rapport togs emot väldigt negativt på marknaden och aktien har tappat mellan 5-10 % så här långt i år. Ericssons aktie ligger även på plus-minus-noll på treårsbasis och huruvida det är en korrekt värdering eller inte tänkte jag fokusera en del på nu.

Till att börja med ligger Ericssons verksamhet helt rätt i tiden. Jag tror inte att någon har missat att branschen och marknaden för kommunikation växer lavinartat. Telekomtjänster och kommunikationsnät är Ericssons huvudverksamhet och i dagens läge bedriver de den verksamheten i nästan 200 länder och de är ett av de största bolagen på marknaden inom den här området. Verksamheten och marknadspositionen ser på pappret alltså väldigt bra ut men hur fungerar det i praktiken just nu?

Överlag så tycker jag att både kärnverksamheten och andra mindre områden för Ericsson ser stabila ut och de fortsätter att växa, precis som marknaden överlag gör. Tillväxten under de senaste 5 åren ligger på ungefär 10 % rent omsättningsmässigt och på ungefär 12 % rent resultatmässigt. Bryter man ner det hela i t.ex. de senaste delårsrapporterna så är det mycket som ser ännu bättre ut än de ovannämnda siffrorna men jag tycker att det ger en falsk bild då det som sagt enbart är siffror ur ett lite kortare perspektiv men att kolla på t.ex. de senaste 5 åren tycker jag ger en ganska så bra bild över det aktuella läget.

Förutom kärnverksamheten så har det även börjat lossna för områdena IP-nät, Molnteknik, TV & Media och Affärsstödsystem m.m. och dessa områden tycker jag att många glömmer bort när det kommer till Ericsson. Potentialen här växer hela tiden och tillsammans med kärnverksamheten tycker jag att Ericsson här skapar en bra kombination av stabilitet och långsiktig potential.

Den totala tillväxten den senaste tiden ser inte direkt jätteattraktiv ut, varken rent bolagsmässigt eller aktiemässigt. Man kan säga att Ericsson körde fast för några år sedan och frågan som gäller framöver är ju då om det kommer att lossna på allvar någon gång framöver? När jag säger att de körde fast så menar jag ingen total katastrof vilket ni antagligen förstår själva om ni väger in hur utvecklingen faktiskt har sett ut under de senaste åren. Men det har helt enkelt inte lossnat för Ericsson men frågar ni mig så tycker jag att det finns en hel del saker som pekar mot att det kommer göra det mer på allvar framöver.

Till att börja med så håller Ericsson på att genomföra flera omstruktureringar och sparprogram och dessa kommer ha en positiv effekt på nästan 10 miljarder kronor inom 1-2 år. Det kommer även bidra till en bättre lönsamhet ur det långsiktiga perspektivet och förhoppningsvis även att Ericsson får en effektivare organisation.

Som jag även nämnde förut så finns det även potential för Ericsson utanför själva kärnverksamheten. Många av de mindre områden som jag prata om tidigare växer väldigt bra men det som gör att det inte påverkar Ericsson jättepositivt än så länge är att dessa områden fortfarande är relativt små, i alla fall jämfört med kärnverksamheten. Allt måste ju börja någonstans någon gång och det jobbar Ericsson efter.

Sammanfattningsvis då så tycker jag att man med all rätt kan säga att Ericssons kärnverksamhet är stabilare än vad de flesta tror, även om utvecklingen ser ganska så tråkig ut. Dessutom så är de mindre områdena på gång ordentligt och det är en potential som marknaden ofta glömmer bort, tillväxten där ligger på ungefär 20 % per år just nu. Dessutom verkar Ericsson i en bransch som hela tiden växer och utvecklas vilket vi klart och tydligt kan se via att t.ex. kolla på utvecklingen från 2G- till 4G-näten och så vidare.

Simon Blecher som är en av mina favoritförvaltare i Sverige brukar säga att tråkiga aktier är bra aktier ur det långsiktiga perspektivet. Det tycker jag stämmer väldigt bra in på Ericsson och det tråkiga har fått marknaden att inte se den långsiktiga stabiliteten och potentialen eller ens direktavkastningen på nästan 5 % per år. Det leder i sin tur till att Ericsson känns något undervärderat just nu. Jag anser alltså att Ericssons aktie är ett attraktivt långsiktigt köp nu i dagens läge för potentialen tyder på att möjligheterna för aktiens utveckling känns betydligt bättre och högre än hur det har sett ut under de senaste åren.

 

Vad anser ni om Ericsson?

 

Trevlig lunch!
David           

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar