Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Förra veckans räntebesked var lite mer tillbakadragna

Jag tänkte i dagens lunchanalys ta en titt på räntebeskeden från den svenska Riksbanken samt får den Europeiska centralbanken som kom in under förra veckan. I de två beskeden kunde man nämligen se tendenser till en väldigt intressant detalj och frågan är om den är en faktor som kommer vända på trenden framöver?  

 

Båda var avvaktande:

Till att börja med så var både Riksbanken i Sverige och den Europeiska centralbanken ganska så avvaktande då båda valde att låta sin räntor ligga oförändrade, på – 0,50 % i Sverige och på +/- 0,00 % gällande den Europeiska centralbanken. I Sverige fick vi dock ett utökat stödköpsprogram på 45 miljarder kronor men den Europeiska centralbanken valde att inte göra någonting på den punkten heller.

Bortser man från själva utfallen i beskeden så tyckte jag även att hela stämningen och utstrålningen från de båda parterna var en aning mer avvaktande och tillbakadragen än tidigare. Frågan är om det här bara var en tillfällighet eller om dessa tendenser kan vara vägledande inför framtiden?

 

En ny inställning eller läser de av marknaden?

Hela den känslan jag fick i och med beskeden förra veckan var alltså att det var någonting som kändes nytt och annorlunda och det är inte riktigt förens nu som jag kunnat sätta fingret på vad det var. Jag fick nämligen alltså känslan av att inställningen inför den kommande penningpolitiken i Sverige och Europa nu har blivit betydligt mindre aggressiv och om det bara handlar om att jag fick den känslan, att centralbankerna försöker avvakta och läsa av marknaden eller om det faktiskt är så att de nu drar ner på aggressiviteten återstår såklart att se. Men om ni kollar på alla de uttalanden som gjordes i och med förra veckans besked så märker man helt klart av att något känns annorlunda så det kan jag starkt rekommendera att ni gör.

 

FED i USA måste inse att de är ”världens centralbank”:  

Ett svar på den ovanstående frågan skulle kunna vara att Sverige och Europa som det handlade om i det här fallet avvaktar inför FED:s kommande agerande i USA. Jag hörde för någon dag sedan att någon sa ”att FED måste inse att de inte bara är USA:s centralbank utan även indirekt världens” och det tycker jag var väldigt bra sagt. Tidigare har nämligen de flesta centralbanker vågat agera ganska så aggressivt på egen hand men nu när de har satt sig själva i den situationen som de satt sig i idag och där det hela kanske gick lite för fort börjar man återigen även fokusera på andra än sig själva och då är det FED i USA som man vänder sig till och vill ha stöttning ifrån, eller i alla fall indirekt vägledning.

Om min känsla gällande en förändring när det kommer till penningpolitiken är rätt eller fel återstår såklart att se men eftersom att det inte bara var jag som reagerade på det här sättet nu och under förra veckan så känns det som att en sakta men säker förändring kan vara på gång, eller vad tror ni?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar