Aktieinkomster
Likes
791
Antal inlägg
1332
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys från veckobrevet: Skanska- Bolaget som är på väg till nästa nivå

I gårdagens veckobrev blev byggbolaget Skanska veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

Skanska som är så mycket mer än vad man tror och som är på väg in i en helt ny era utan att värderingen har skjutit i höjden och det är exakt det som jag har kikat på här nedanför.  

 

Dolda värden:

Skanskas grund är bygg och fastighet och bara det är en väldigt bra grund att ha i sin portfölj ur ett långsiktigt perspektiv. Det som är mest intressant i just Skanskas fall är kanske inte riktigt de enorma byggverksamheten som genererar miljarder i kassaflöden varje år (även om det såklart också är väldigt intressant) utan det är deras fastighetsbestånd som är ganska så dolt för många. Det är faktiskt så att Skanska inte bara är av Sveriges och även världens största byggbolag utan på den svenska börsen är de även ett av de större fastighetsbolagen, bara att det aldrig pratas om den verksamheten.

Via en investering i Skanska får man alltså en jätte inom både bygg och fastighet och just fastighetsdelen är en väldigt bra grund för Skanska om beställningarna inom byggsektorn skulle börja trappas ned.   

 

Endast kortsiktiga hot:

Om man kollar på riskerna i Skanska så finns det såklart en hel del stora sådana eftersom att de jobbar med just bygg och fastigheter. Det finns alltid risker för mindre byggande och lägre fastighetspriser även om det kanske inte är speciellt aktuellt i dagens läge. Men det som är grejen med dessa riskfaktorer är att de är väldigt kortsiktiga och eftersom att Skanska har lyckats bygga upp en så stark position på marknaden så kommer de i stort sätt kunna vänta ut sådana situationer väldigt bra, även om det såklart skulle tära på den finansiella biten på kort sikt.

Skanskas verksamhet är dessutom spridd över en väldigt stor del av världen och det medför att den geografiska faktorn kommer kunna hålla uppe bolaget även om det svajar på en marknaden. För även om det finns en chans så är det inte speciellt troligt att både fastighets- och byggsektorn kollapsar runt om i världen samtidigt och därför skulle jag säga att Skanska geografiska spridning snarare är en långsiktig styrka än ett orosmoln som många andra på marknaden anser.    

 

På väg upp till en helt ny nivå:

Skanska har som sagt varit väldigt väletablerade runt om i världen under en ganska så lång tid men det som är intressant nu är att bolaget är på väg upp på nästa nivå. Det räcker t.ex. med att kolla på USA då Skanska där nästan har fått rekordorder efter rekordorder och sådana saker skapar helt klart ringar på vattnet.

Att Skanska den senaste tiden på allvar har visat att de kan plocka hem de riktigt stora kontrakten och att de är ett av förstahandsvalen i stora delar av världen när det ska byggas är en styrka som underskattas lite av marknaden just nu och det är även därför bolaget är extra intressant i dagens läge och att de blev veckans företag här i veckobrevet.  

 

Attraktiva nivåer och ett bra flöde:

Skanskas aktie har stigit med ungefär 8 % i år och det känns ganska så lite med tanke på vad de har lyckats åstadkomma och vad de har i pipen framöver. Men marknaden är kortsiktig och alla siffror från de senaste bedrifterna syns inte i böckerna ännu och det skapar ett intressant ingångsläge om man har tänkt att behålla aktierna under lång sikt framöver.

Dessutom kan man under tiden njuta av en direktavkastning från utdelningarna på mellan 4-5 % per år och bara det kommer i längden generera ett riktigt bra avkastning.   

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive

Taggar