Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Hybricon Bus Systems

I dagens lunchanalys tänkte jag blicka in lite i framtiden och kolla på det svenska företaget Hybricon Bus Systems som bland annat tillverkar el-bussar. Enligt boalget själva så tillverkar de världens mest energieffektiva bussburen kollektivtrafik för att rena och tysta miljön. I det stora hela erbjuder Hybricon Bus Systems heltäckande lösningar inom det här segmentet gällande t.ex. själva el-bussarna, laddningsstationer, service och även de nödvändiga IT-lösningarna. Kort och gott så satsar bolaget fullt på att vara en heltäckande leverantör av el-bussar till bland annat kollektivtrafiken och det låter väldigt intressant.

Hybricon Bus Systems är fortfarande inne i en väldig tidig fas och en stor del av bolagets fokus ligger fortfarande på utveckling. Bolaget har ännu inte på allvar kommit igång med sin försäljning men har nu den senaste tiden på allvar börjat visa upp sina produkter för framtida kunder och samarbetspartners. Bolaget har även den senaste tiden genomfört flera nyemissioner för att säkra finansieringen för den kommande tiden och dessa nyemissioner har varit ganska populära.     

Men trots att bolaget är inne i en tidig fas så har de redan nu i dagens läge åstadkommit en del. Under år 2014 levererade bolaget sin första buss och den går som flygbuss mellan Umeå centrum och Umeå flygplats. Efter det fick de in ytterligare en beställning från Umeå Kommun gällande åtta bussar till och den serieleveransen ska inledas nu under hösten år 2015. Den ordern är värd 66 miljoner kronor samt ytterligare 2 miljoner kronor årligen i 10 år framöver via ett tillhörande serviceavtal. 

Enligt mig köper man i Hybricon Bus Systems på grund av framtidsutsikterna för även om bolaget sakta men säkert redan nu har börjat komma igång så har de en lång väg kvar att gå och de har mycket att bevisa framöver. Deras mål är att förändra hela standarden inom kollektivtrafiken och om det är den resan som man som investerare vill vara med på så gäller det att ge bolaget tid. Den här ordern från Umeå Kommun medför dock att en viss stabilitet införs till bolaget och dessa leveranser kommer få igång flödet av kapital in till bolaget, både via grundbetalningarna men också via det löpande årliga serviceavtalet.

Hybricon Bus Systems har alltså en intressant vision och en intressant affärsidé som de nu eventuellt börjar få igång på allvar. Det går inte komma bort ifrån att bolaget med stor sannolikhet har en hel del utveckling kvar att genomföra då många saker fortfarande befinner sig på prototypnivå. Det är svårt att se exakt hur kostnadsbiten kommer se ut i förhållande till intäktsbiten framöver men en sak som är säker är att man i alla fall inte bör förvänta sig jättemycket gällande den finansiella biten hos Hybricon Bus Systems under den kommande tiden. Så ser det dock ut hos det flesta tillväxtbolag men det viktiga är att man håller koll på att bolaget faktiskt tar sig framåt mot en finansiell självständighet. Det här är enligt mig alltså inte en investering som man bara ska placera i sin portfölj och sen låta den ligga. Här måste man vara aktiv och delaktig och det även om man har tänkt vara en långsiktig ägare i bolaget.

Sammanfattningsvis så tycker jag att Hybricon Bus Systems tanke och vision innehåller en stor potential. Hur stor potentialen är för just Hybricon Bus Systems är jag lite mer kluven om men den finns helt klart där. Framtiden kommer dock inte vara någon enkel resa för bolaget men vem vill ha enkelt i sitt liv? Intresset för bolagets produkter och tjänster har redan visat sig vara väldigt stort och desto längre fram de kommer desto större tror jag intresset för själva bolaget kommer bli. Med det menar jag att uppköpsmöjligheterna i längden redan nu ser relativt stora ut för det finns nog många större aktörer på marknaden som vill åt Hybricon Bus Systems verksamhet. Aktieinkomsters rekommendation blir dock köp och behåll på lång sikt framöver för det här är ändå en del av framtiden och om Hybricon Bus Systems på allvar kan bli en del av den framtiden så kommer det här kunna bli ett väldigt lönsamt och framgångsrikt företag. De ligger redan i dagens läge i framkant inom det här segmentet så förutsättningarna ser ändå bra ut även om risk/rewarden är ganska så svårbedömd just nu. Slutligen så skulle jag även hålla en eventuell investering i bolaget på en låg nivå jämfört med andra investeringar som man har i sin portfölj och det på grund av just det svårbedömliga läget.

Trevlig lunch!
David      

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar