Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Kan utdelningar ge dig en extra lön varje månad?

 

I dagens lunchanalys tänkte jag kolla lite på huruvida utdelningar kan skapa en extra lön varje månad, varje kvartal eller hur många gånger om året man nu skulle vilja att det blev verklighet. En extra lön eller en utökad lön är antagligen någonting som de flesta vill ha och längtar efter och här glöms utdelningar många gånger bort men det tänkte jag försöka ändra på just nu.

 

Vad är utdelningar?

Om vi börjar med att kolla på vad utdelningar egentligen är så kan man grovt säga att utdelningar är den del av företagets vinst som tillfaller aktieägarna. När ett företag går med vinst eller har pengar över så kan de välja att antingen investera pengarna i verksamheten och växa på det sättet vilket i sin tur förhoppningsvis ger aktieägarna en bra avkastning. Men de kan också välja att dela ut dessa pengar till ägarna och på så sätt ge dem en så kallad direktavkastning och då får aktieägarna kontanta medel utbetalda till sina konton.   

Sedan ska jag även tillägga att det inte bara är företag som går med vinst som delar ut pengar. Även om ett företag går med förlust under ett år så kan ge ut utdelning men då beror det oftast på att förlusten är kortsiktig och att bolaget har en bra kassa som tillåter fortsatta utdelningar. I vissa fall har även företag lånat pengar för att kunna ge sina aktieägare utdelning och det är enligt mig väldigt extremt och är som tur är inte jättevanligt.   

 

Kan man få in utdelningar varje månad?

Hela grejen med en lön för ett arbete är att den förhoppningsvis kommer in löpande i slutet av varje månad. På så sätt kan man skapa en trygghet i sitt liv och även skapa vissa garantier m.m. om vi ska koppla ihop det här med utdelningar så är den vanligaste metoden i Sverige att företagen delar ut pengar till sina aktieägare en gång om året. I USA är det dock vanligast med utdelningar en gång i kvartalet och hos vissa företag till och med en gång varje månad. Det man ska komma ihåg här är att överlag så får man samma utdelning oavsett om man får den en gång om året eller varje månad, i de senare fallen så handlar det bara om att utdelningen delas upp men den totala summan för året är fortfarande den samma.

Men om jag ska svara på den ovanstående frågan så är det mycket väl möjligt att få in utdelningar från vissa företag löpande varje månad. Då måste man dock vända sig till framförallt USA då det är vanligast med årsvisa utdelningar i Sverige, bortsett från preferensaktierna som oftast delar ut pengar fyra gånger om året. Jag tycker att mina punkter här nedanför sammanfattar hur man ska tänka om man bara fokuserar på själva utdelningarna.

 

  • Om man är på jakt efter årsvisa utdelningar är Sverige ett jättebra alternativ
     
  • Om man vill ha utdelningar kvartalsvis så kan de svenska preferensaktierna vara ett alternativ men jag skulle föredra USA här då det är standard där
     
  • Om man vill har utdelningar månadsvis så är det nästan alltid USA som gäller

     

Kan utdelningarna bli en extra lön varje månad?

Svaret i hela den här frågeställningen i lunchanalysen är alltså att utdelningar mycket väl kan ge dig en extra lön eller inkomst varje månad. Hur stor den extra inkomsten kan bli beror på hur mycket man kan och vill investera då utdelningarna och då direktavkastningen blir en viss procent av din investering. Om man är sugen på att skapa extra inkomster varje månad så tycker jag att utdelningar är ett väldigt attraktivt alternativ då man där kan kombinera sparande och investeringar och extra inkomster på bästa sätt. Sedan om man väljer att återinvestera dessa extra inkomster eller om man tar ut dem och spenderar dem är såklart upp till varje person att bestämma.

Jag själv får varje månad in utdelningar till min portfölj och där med extra inkomster varje månad. Jag tar dock inte ut pengarna och spenderar dem då jag helt enkelt inte behöver det i dagens läge så  jag återinvesterar varenda krona när köplägen uppstår på börsen och på så sätt kommer jag kunna ta del av ännu högre inkomster framöver och den dagen då jag kommer vilja ta ut dem och använda dem.     

 

Vad är bäst?

Om vi ska kolla på vilken typ av utdelningar som är bäst det vill säga årsvisa, kvartalsvisa eller månadsvis så är det också en personlig fråga som man själv måste ta ställning till. Här finns det verkligen inget rätt eller fel utan det handlar mer om vad man föredrar mest. Antingen ser man till att utdelningarna flödar in varje månad eller så kommer de in mer sällan och då får man själv fördela dem så att man får en extra inkomst varje månad om nu det skulle vara målet.

Det man dock måste tänka på rent investeringsmässigt om man vill få de här extra inkomsterna löpande, år efter år är att välja rätt bolag att investera i. Här bör man enligt mig inte välja de bolag med den högsta direktavkastningen just nu för stunden för de som idag har en väldigt hög utdelning, kanske till och med orimligt hög tenderar att inte kunna behålla dessa i längden och när det väl sker så försvinner hela poängen med investeringen. Så eftersom att det är långsiktiga investeringar som är hela grundtanken här så bör man kolla efter stora och stabila företag för likadant som med sin vanlig lön så vill man ha just stabila och kontinuerliga extra inkomster och då är långsiktighet och låg risk några av grundkraven.

Det går alltså mycket väl att skapa extra inkomster varje månad från utdelningar om man skulle vilja det. Det kanske finns några personer här som jobbar på det här sättet? Det vore i så fall kul om ni ville slänga iväg en kommentar och berätta om er strategi m.m.

I morgondagens lunchanalys kommer jag att kika på några bolag som delar ut pengar just varje månad till sin aktieägare och förklara lite mer hur de arbetar och vad som är speciellt med dem. Så håll ögonen öppna runt lunchtid imorgon om ni är sugna på att skapa extra inkomster varje månad.

 

Trevlig lunch!
David    

 

Cykelpeter1's picture
9
34
2
0
Cykelpeter1

Bra sammanfattning!  Vore intressant om du som slukläm satte ihop en eller ett par exempel på utdelningsportföljer.  

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Jag själv satsar stenhårt på utdelningar och har fått ihop en portfölj som generar pengar varje månad. Fördelen med denna stratgegi enligt mig är att man slipper ångesten när börsen går ner, dessutom har man nästan alltid likvida medel på depån.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Aktieinkomster's picture
796
1346
66
0
Aktieinkomster

Cykelpeter1: Bra sammanfattning!  Vore intressant om du som slukläm satte ihop en eller ett par exempel på utdelningsportföljer.  

 

Kul att höra! Det kan jag absolut göra, jag skriver upp det på min "att-göra-lista!
 

Aktieinkomster's picture
796
1346
66
0
Aktieinkomster

ekonomisk trygghet: Jag själv satsar stenhårt på utdelningar och har fått ihop en portfölj som generar pengar varje månad. Fördelen med denna stratgegi enligt mig är att man slipper ångesten när börsen går ner, dessutom har man nästan alltid likvida medel på depån. MvhEkonomisk Trygghet

 

Det låter väldigt bra! Preis, jag håller med dig och just faktorn att ha ett ständigt flöde av likvida medel tycker jag många undersakttar. 

Aktieinkomster's picture
796
1346
66
0
Aktieinkomster

ekonomisk trygghet: Jag själv satsar stenhårt på utdelningar och har fått ihop en portfölj som generar pengar varje månad. Fördelen med denna stratgegi enligt mig är att man slipper ångesten när börsen går ner, dessutom har man nästan alltid likvida medel på depån. MvhEkonomisk Trygghet

 

Återinvesterar du alla utdelningar löpande eller använder du dem till att leva?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar