Aktieinkomster
Likes
791
Antal inlägg
1332
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Kommer Fingerprint bli uppköpta?

 

Även i år har Fingerprint fortsatt att dra åt sig marknadens fokus både i media och på börsen. Slutet av förra året och även inledningen på år 2016 har i Fingerprints fall präglats av mer konkreta siffror gällande försäljningen, resultaten och tillväxtmöjligheterna m.m. och nu när fler på ett mer tydligt sätt vet vad bolaget går för så har en ny intressant fråga uppstått.

Spekulationerna kring att Fingerprint kan vara en eftertraktad uppköpskandidat har tätnat och därför tänkte jag nu i dagens lunchanalys kolla lite extra på den frågan.

 

En uppköpskandidat eller inte?
För att svara kort och snabbt på frågan om Fingerprint är en aktuell uppköpskandidat eller inte så är det enkla svaret, ja. Ett sådant här teknikbolag som är ledande inom sitt område, som hela tiden anpassar sig efter marknaden och även ser till att ta fram nya produkter och lösningar, både på egen hand och tillsammans med olika partners är rena drömmen för många större bolag som på något sätt verkar inom Fingerprints bransch.

Fingerprint har även bara under de senaste månaderna gått ifrån att mer eller mindre vara ett förhoppningsbolag till att vara ett konkret tillväxtbolag som redan nu har levererat ett par riktigt bra rapport där i stort sett alla siffror pekar uppåt. Den detaljen har med största sannolikhet gjort en stor skillnad när det kommer till hur eventuella budgivare ser på bolaget, även om det innebär att de kommer få betala ett högre pris idag än vad de hade behövt för t.ex. ett halvår sedan.       

 

Vem kan vilja köpa?
Fingerprint är alltså helt klart en väldigt konkret och het uppköpskandidat och den senaste tiden har ryktena varit många och stora när det kommer till vem som kan tänka sig vilja köpa bolaget. De mest tydliga ryktena har handlat om att t.ex. amerikanska konkurrenter är de mest troliga köparna men jag tar det hela ett steg längre och ser en mycket större och bredare målgrupp.

Det beror på att Fingerprints produkter och system riktar sig mot så många mer områden än t.ex. mobiltelefoner och surfplattor som det pratas mest om i media just nu. Bolaget har möjlighet att erövra alltifrån marknaderna för fastighetssäkerhet och IT-säkerhet till den här typen av säkerhet när det kommer till olika fordon med mycket mera. Därför ser jag inte lika tydligt vem köparen kan tänkas bli då det om man leker med tanken lika gärna skulle kunna bli bolag som Apple eller Microsoft (bara några spontana förslag och mer en syfte på en viss typ av företag) till t.ex. en fordonsjätte inom den globala bilindustrin. Om jag får gissa så tror jag att de flesta kommer bli väldigt överraskade gällande vem köparen blir om det nu skulle bli så att Fingerprint skulle bli uppköpta.


Tror ni på någon speciell köpare nu i dagens läge?     

 

Problematiskt för en eventuell budgivare:
Samtidigt som Fingerprint kan ses som rena drömmen hos många köpare så finns det även en hel del problematik. Till att börja med så har som sagt priset på bolaget stigit markant på väldigt kort tid i och med att Fingerprint på allvar har börjat prestera. Så på samma gång som det blir enklare att bedöma bolaget så kommer det bli svårare att få fram ett bud som passar både marknaden och köparen för nu när de flesta känner till vad Fingerprint går för vad de kan komma att åstadkomma framöver så är det ingen som kommer släppa sina aktier för billigt och det ställer då till problem för budgivaren då hen inte vill betala ett för högt pris bara för att bolaget är hajpat på börsen.

Fingerprint har även varit både älskad av marknaden men även en av de största slagpåsarna på den svenska börsen under den senaste tiden. Man ska absolut inte sticka under stolen med att det finns många frågetecken när det kommet till Fingerprint och det gällande alltifrån själva bolaget och ledningen m.m. till marknadsandelarna och konkurrenskraften o.s.v. och ur en köpares perspektiv är det ett större problem än vad många kan tro.

Dessa saker kombinerat med varandra medför i stora drag att även om det har sett jättebra ut för Fingerprint den senaste tiden så finns det många frågetecken kring framtiden och det medför att en köpare antagligen kommer vara väldigt försiktig med priset. Men ett för lågt pris kommer som sagt aldrig marknaden att acceptera och det dilemmat som då uppstår kommer helt klart vara en svår nöt att käcka och frågan är vilken part som kommer gå ut som vinnare i en sådan situation?        

 

Det bästa för Fingerprint:
En annan intressant fråga är såklart vad som är bäst för Fingerprint, ska de fortsätta verka på egen hand eller är det bäst om de blir uppköpta för att nå största möjliga framgång? Här anser jag helt klart att de bör fortsätta på egen hand men fortsätta att växa och utvecklas via olika partners och samarbeten, vilket vi har fått se mer och mer av den senaste tiden. Sedan om den samarbetspartnern köper in sig i bolaget och kanske tar en stor ägarroll, det är en helt annan sak och något som i de flesta fall skulle vara väldigt positivt.

Men överlag så tror jag inte att ett uppköp i dagens läge är det bästa för Fingerprint som förtag då hela känslan och konceptet kring ett tillväxtbolag då försvinner. Dessutom så tror jag som sagt att en sådan köpare skulle bli ett bolag vars tanke med köpet är att framförallt använda tekniken och produkterna på egen hand i sina egna produkter och system och då försvinner en stor del av den heltäckande potentialen hos Fingerprint som oberoende aktör och det vore väldigt tråkigt.  

 

Ja eller nej?
Jag är väldigt kluven till hur chanserna för att Fingerprint blir uppköpta inom den närmsta tiden (under de kommande åren) egentligen ser ut då det som sagt både finns väldigt mycket som talar för och emot ett sådant scenario. Om jag tvingades att göra en gissning just nu i dagens läge så skulle jag dock säga att samtidigt som Fingerprint är en väldigt attraktiv uppköpskandidat så kommer kommer den eventuella köparen få det väldigt svårt att få igenom ett bud som gör ägarna och marknaden nöjda så i dagens läge säger jag faktiskt nej till ett sådant uppköp. Sedan om jag var aktieägare i Fingerprint så skulle jag nog säga nej oavsett hur bra eller dåligt priset på budet var då jag anser att tillväxtpotentialen för bolaget är större om de verkar på egen hand som de gör idag.

 

Vad tror ni? Säger ni spontant ja eller nej till ett att Fingerprint blir uppköpta inom den närmsta tiden?

 

 

Trevlig lunch!
David    

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
791
1332
66
0
Aktieinkomster

Vad tror ni om det här? Uppköp eller inte?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive

Taggar