Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Matse, en uppköpskandidat om någon börjar agera…

Företaget Matse Holding som driver Mat.se, Kokaihop.se, Spisa.nu och Cold Cargo har under den senaste tiden jobbat på nästan helt i det tysta och det begränsade intresset för aktien tror jag beror på att det inte riktigt har funnits eller ser ut att finnas några ordentliga triggers för bolaget och aktien inom den närmsta tiden.

Trots det lilla intresset för Matse Holding så har de visat upp en ganska så bra omsättningsökning och förra året låg den på ungefär 50 %. Omsättningen låg under år 2015 på ungefär mellan 60-70 miljoner kronor och det kan t.ex. jämföras med hela Matse Holdings börsvärde som ligger på cirka 170 miljoner kronor. Tillväxten ser även ut att kunna fortsätta att växa då Matse Holding både växer rent geografiskt i Sverige och via nya tjänster och idéer så överlag ser framtiden väldigt ljus ut för Matse Holding.  

En sak som jag ser som extra intressant hos just Matse Holding är möjligheterna kring ett eventuellt uppköp. Så som jag ser det så finns det flera aktörer på marknaden som kan tänka sig att köpa upp hela Matse Holding. Företaget har idag en fungerande verksamhet i flera storstäder som många skulle kunna dra nytta av, bygga vidare på och implementera i sin egen befintliga verksamhet. Via att köpa Matse Holding och även andra liknande bolag på marknaden kan köparen spara mycket tid och pengar för verksamheten är i dagens läge som sagt i fullgång och helt fungerande och det brukar värderas ganska så högt värderat hos eventuella köpare. Ett sådant här eventuellt uppköp av Matse Holding kan jämföras en hel del med försäljningen av Linas Matkasse som ägde rum för inte allt så länge sedan och där både Axfood och ICA Gruppen var inblandade men som till slut hoppade av budgivningen.  

Jag skulle vilja se mer att aktörer som just t.ex. Ica Gruppen och Axfood började ”dammsuga” marknaden på sådana här mindre bolag redan nu i dagens läge när man kan få till bra uppköps-priser. Matse Holding är idag värt ungefär 170 miljoner kronor på börsen och om man lägger på en liten premie på det så borde det kunna bli ett väldigt attraktivt köp för t.ex. de aktörer som jag nämnde här ovanför. Det finns idag ganska gott om sådana här lite mindre bolag inom branschen för mat på internet i Sverige men det läget kan antagligen förändras snabbt då det finns många som vill vara med i kampen på lång sikt. Jag tror bara att det är en tidsfråga innan uppköp efter uppköp blir aktuellt gällande sådana här bolag i Sverige och om då t.ex. Ica Gruppen och Axfood skulle vänta tills det börjar ta fart så kan det antagligen vara för sent.

Via min utdelningsportfölj äger jag både Ica Gruppen och Axfood och jag skulle faktiskt vilja se att de båda ”steppar” upp lite gällande det här och verkligen tar tag i sina avdelningar för mat på internet innan det är försent och för dyrt. Dessutom håller jag på att snegla på just Matse Holding men det via mitt företagas investeringsportfölj så vem vet, jag kanske blir exponerad mot Matse Holding på flera sätt framöver.

 

Har ni några intressanta tankar eller åsikter om Matse Holding?

 
David     

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Klirr-i-kassan.se (ej registrerad)

Hej!

Kul att du skriver om Matse. Jag tror att anledningen till att ICA inte har varit intresserade av att köpa upp Matse är att det inte funkar så bra med deras affärsmodell där handlarna är väldigt viktiga. Om ICA hade börjat sälja via "dark stores" så hade det kunnat innebära problem för en del handlare och det tror jag inte riktigt att man vet hur man ska hantera inom ICA. Idag e-handlar du inte av ICA utan av en specifik ICA-handlare. Jag tror inte på det upplägget i förlängningen.

Du skriver att omsättningen är 60-70 MSEK för 2015. Det är inte korrekt. 2015 omsatte Matse Holding strax över 200 MSEK och i år kommer man förmodligen att komma in strax under 300 MSEK.

Börsvärdet är något under 300 MSEK, men bolaget har en nettokassa på strax över 50 MSEK.

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar