Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Minesto

Idag tänkte jag göra en lite annorlunda lunchanalys här på Aktieinkomster.se då jag tänkte kolla på ett bolag som ännu inte är börsnoterat men som är på väg till börsen. Bolaget heter Minesto och de utvecklar tekniker för att ta till vara på energin ur tidvatten- och havsströmmar. Nu ska alltså Minesto till börsen och i samma veva ska de ta in nytt kapital för att kunna finansiera sin övergångsfas från utveckling till kommersiell användning.

Om vi börjar med att kolla på Minestos teknik så går den ut på att en typ av ”vattendrake” rör sig under vattenytan via att utnyttja vattnets ständiga rörelse och på så sätt få draken att röra sig. Vattnet rinner sedan igenom en turbin som är fäst på draken och på så sätt produceras elektricitet som sedan skickas vidare via en kabel som finns på havsbotten och som sedan leds in till land och till elnätet. På bilden här nedanför får ni en mer verklig bild av hur hela processen ser ut.

Hela det här systemet från Minesto kallas för Deep Green och tanken är att flera enheter ska kopplas samman med varandra och ungefär 100 enheter ska kunna producera el till över 30 000 hushåll. En av de stora fördelarna är att tillskillnad från sol- och vindkraft där hela energiproduktionen är ganska så svårberäknelig så är hela produktionen i Deep Greens enheter väldigt lätt att beräkna och kalkylera. Det beror på att enheterna styrs av bland annat tidvattnet och den faktorn har vi länge kunnat förutspå och just att den faktorn är väldigt säker är en stor fördel för Minesto och deras Deep Green.

Kollar vi på framtiden för Minesto så tar de nu alltså in pengar inför börsnoteringen och pengarna ska som sagt användas till att få ut bolagets teknik i drift och ut på marknaden. Inom mindre än 2 år räknar bolaget med att deras enheter kommer producera 1.5 MW vilket kommer kunna förse över 300 hushåll med elektricitet under ett helt år. Nästa mål ska vara att uppnå 10 MW men där har bolaget än så länge ingen konkret tidsplan. Sedan år 2009 har bolagets enheter kunnat producera el och under år 2013 inleddes ett långsiktigt test. Minesto har alltså en spännande framtid framför sig under de kommande åren och enligt dem själv är deras teknik den enda som fungerar i stor skala inom det här området i dagens läge. De är dock även tydliga med att tekniken inte är helt färdigutvecklad och det finns saker som de måste fortsätta att arbeta med och lösa för att Deep Green ska kunna tas i bruk på allvar.

Rent finansiellt så har Minesto idag ett tjugotal anställda och de omsätter idag cirka 12 miljoner kronor. Resultatet ligger just nu på minus 10 miljoner kronor på årsbasis. Bolaget kommer att värderas till ungefär 200 miljoner kronor efter nyemissionen och när de har börsnoterats. Även om t.ex. omsättningen har ökat från 7 miljoner kronor till 12 miljoner kronor under de senaste 3 åren så är det mer eller mindre ganska så ointressant. Man kan inte vänta sig speciellt mycket rent ekonomiskt av Minesto i dagens läge och under den kommande tiden då de fortfarande är inne i en utvecklingsfas samt för att de ännu inte fått ut sina produkter på marknaden ännu. Men om bolagets plan håller så bör även den ekonomiska biten börja röra på sig inom några år och jag själv anser att bolaget nu tar sig till börsen i helt rätt skede.

Även om hela Minesto är ett väldigt intressant bolag med intressanta produkter så går det inte komma ifrån den höga risken. Potentialen är på pappret väldigt bra men om man ska vara lite realistisk så tycker jag att den ligger i linje med riskerna just nu i dagens läge. Den Risk/Rewarden tycker dock jag är helt okej i dagens läge och om jag hade haft möjlighet så skulle jag ha tecknat några aktier i den pågående nyemissionen som för övrig löper ut imorgon den 21:e oktober. Jag skulle dock sett till att den här investeringen hölls på en väldigt låg nivå jämfört med min övriga portfölj men det här kan helt klart bli ett riktigt intressant tillväxtcase att inneha.   

Avslutningsvis kan jag rekommendera att ni kollar in Minestos informationsvideo som ni hittar här nedanför. 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar