Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Pepsi är underskattad

I dagens lunchanalys tänkte jag kolla på amerikanska Pepsi som ofta kallas för ett dryckesföretag men som faktiskt är en livsmedelskoncern med bra mycket mer produkter än sin dryck som går under namnet Pepsi. Jag tycker att bolaget är underskattat i dagens läge och att det är lite bortglömt eller i alla fall att det hamnar lite i skymundan men det kanske jag kan ändra lite på nu, i alla fall i Sverige.

Till att börja med så är företaget Pepsi så mycket mer än vad de flesta tror och känner till. De kontrollerar inte bara några av världens mest populära drycker utan även några världskända och populära varumärken gällande snacks och mellanmål med mera. Totalt består företagets portfölj av över 20 varumärken och nästan alla är varumärken som vi i alla fall helt klart känner igen från vår vardag.

Produktportföljen som Pepsi kontrollerar genererar varje år mer än 1 miljard dollar i intäkter och just tillväxten gällande kassaflödet växer på bra år efter år, sakta men säkert. Även den årliga organiska tillväxten ser väldigt bra ut och om vi först ska kolla på kassaflödet så ligger den årliga tillväxten där på ungefär 5 % och den organiska tillväxten ligger just nu på 5-7 % per år. Den enda faktorn som inte är speciellt jätteattraktiv är skuldsättningen i bolaget men den ligger ändå i linje med andra och liknande bolag på marknaden. Här kan det dock vara bra att hålla koll på skuldsättningsgraden så att den inte blir större, eller i alla fall inte växer mer än vad kassaflödet gör.

Pepsi värderas idag till ungefär 143 miljarder dollar och om man vill ha perspektiv på det så värderas Coca Cola till cirka 180 miljarder dollar. Den värderingen på Pepsi känns väldigt rimlig i dagens läge och även i förhållande till marknaden. P/E-talet på ungefär 29 kan vid en första anblick se ganska så högt ut men det man då ska tänka på är att amerikanska bolag rent generellt värderas lite högre samt att Pepsi år efter år gör skäl för sin värdering.

Den fina organiska tillväxten som hela tiden ser till att öka på kassaflödet är också en dröm för oss investerare som gillar utdelningar. Direktavkastningen ligger just nu på nästan 3 % och de har höjt sin utdelning under de senaste 43 åren. Det i kombination med företagets produkter säljer bra oavsett hur det makroekonomiska läget ser ut runt om i världen gör att Pepsi är ett företag som man bara kan låta ligga i sin portfölj och varje år ta del av en bra utdelning och i längden även låta aktien röra sig uppåt.

Det jag tycker att de flesta gör fel både när det kommer till Pepsi och Coca Cola är att man enbart jämför dessa bolag med varandra. Båda dessa företag är som sagt mycket mer än bara den produkt vars namn pryder respektive företag. De är livsmedelskoncerner som förtjänar att jämföras med andra företag inom livsmedelsbranschen och Pepsi är enligt mig ett riktigt intressant alternativ inom det här området.

Att kolla in Pepsi och att verkligen inte underskatta bolaget är alltså dagens tips i dagens lunchanalys. Det är inte alltid att allt är som det ser ut vid en första anblick och så är verkligen fallet för Pepsi och det i en positiv bemärkelse.   

 

Ha en trevlig lunch!
David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar