Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Precise Biometrics

I dagens lunchanalys kommer jag att kolla på företaget Precise Biometrics vilket jag tycker är väldigt passande med tanke på att de idag släppte sin rapport och att aktien har kastats uppåt och nedåt på börsen den senaste tiden.

Till att börja med så är Precise Biometrics ett företag som säljer säkerhetslösningar för fingeravtrycksigenkänning. Tjänsterna och produkterna omfattar både hårdvara och mjukvara och riktar sig bland annat till mobiltelefoner, surfplattor, datorer, id-kort samt in- och utpasseringssystem i olika fastigheter med mera. Precise Biometrics riktar sig först och främst till företag och myndigheter runt om i hela världen.

Om vi börjar med uppståndelsen kring Precise Biometrics och deras aktie den senaste tiden så började det hela mer eller mindre med en positiv omvänd vinstvarning för någon vecka sedan. Bolaget flaggade för att efter över 10 år av förluster nu kommer att omvandlas till en vinst och så blev också fallet men mer om det senare. Sedan kom det en analys från Dagens Industri igår och för att sammanfatta den kort så anser de att bolagets senaste framsteg gällande resultatet med mera inte är tillräckligt för den höga värderingen samt att de ser en ökad konkurrens på marknaden. Dagens Industris rekommendation blev sälj och de pekade då även ut att aktien skulle ner mot 1 krona jämfört med dagens 5 kronor (cirka) och en ännu högre värdering innan analysen publicerades.

Kollar vi på dagens rapport så visade Precise Biometrics som lovat att de har vänt förlusten till vinst efter alla dessa år. Vinsten landade på ungefär 3 miljoner kronor före skatt och omsättningen landade på 18 miljoner kronor och dessa siffror är för det tredje kvartalet. Även marginalerna såg bra ut i rapporten vilket vi även fått se hos andra företag inom branschen så på det planet hänger Precise Biometrics med i utvecklingen.

Den stora frågan nu är hur man ska bedöma den här rapporten i förhållande till framtiden och bland annat till de riskfaktorer som Dagens Industri pekade ut igår och som faktiskt finns. Till att börja med så tycker jag att den framtida tillväxten den närmsta tiden ser väldigt bra ut. Det beror på att många av intäkterna från Precise Biometrics senaste affärer och samarbeten ännu inte har börjat komma in vilket de gör nu i slutet av året och i början av nästa år. Gällande en ökad konkurrens samt att andra aktörer som Precise Biometrics samarbetar med just nu kommer att börja göra allt på egen hand är såklart en riskfaktor men om så blir fallet så behöver det inte betyda att Precise Biometrics går under. Bolaget är redan känt över större delar av världen och att de redan idag jobbat med några av jättarna inom den här branschen och inom det här området kan lika väl leda till att kunderna börjar vända sig direkt till Precise Biometrics i framtiden. Jag tycker överlag att marknaden och många investerare underskattar potentialen rent verksamhetsmässigt i Precise Biometrics och i hela hysterin på börsen kring Fingerprint så har Precise Biometrics mer eller mindre glömts bort, i alla fall som företag för även deras aktie har visserligen stigit på bra på börsen den senaste tiden.

Allt det här som jag nämnt ska även sättas i förhållande till värderingen på bolaget och det är här det blir otroligt svårt. Till att börja med så anser jag att det idag i princip inte går att bedöma värderingen ur ett långsiktigt perspektiv. Jag vill i alla fall ha in siffrorna från rapporten för kvartal 4 senare i år samt även de från kvartal 1 under nästa år. Förstå då när man på allvar kan börja bedöma om Precise Biometrics verkligen har vänt uppåt och om de på allvar är på väg in i en intensiv tillväxtfas.  

Sammanfattningsvis så tycker jag fortfarande att det finns gott om potential i Precise Biometrics ur det långsiktiga perspektivet och att allt deras slit under föregående år underskattas av marknaden. Precise Biometrics kommer med största sannolikhet inte att bli en av de allra största aktörerna på marknaden men de kan fortfarande bli en stor och lönsam världsomfattande aktör. När man ser det på det sättet så kan det även mycket väl bli så att andra större aktörer börjar kolla på att förvärva Precise Biometrics framöver så möjligheterna är enligt mig många för bolaget. Riskerna finns såklart men gällande konkurrensen så anser jag att det är för tidigt att på allvar bedöma den risken och så är det i nästan alla bolag i branschen. Det som är det största problemet just nu ur ett investeringsmässigt perspektiv är värderingen på bolaget och även om jag anser att felaktig är fel ord i det här fallet så kan jag inget annat än att säga att värderingen är hög. Men hög behöver inte alltid vara fel för det är som sagt marknaden som styr den här saken. Värderingen i dagens läge är alltså hög och kanske felaktig eller kanske korrekt men det är enligt mig helt ointressant då det är värderingen i förhållande till de långsiktiga förutsättningarna som är intressant. Den saken är som sagt svår att bedöma med tanke på att Precise Biometrics precis har lyckats vända sitt resultat uppåt men man kommer kunna göra en korrekt bedömning om cirka 6 månader när vi fått in fler besked och siffror.

På grund av det väldigt svårtolkade läget i Precise Biometrics just nu så blir Aktieinkomsters rekommendation behåll och det på lång sikt framöver. Potentialen finns men för att kunna bedöma framtiden på ett korrekt sätt så måste vi avvakta och under tiden behåller i alla fall jag mina aktier i Precise Biometrics.

 
Ha en bra lunch!
David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar