Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Ratos jobbar på i skymundan

Private Equity- bolaget Ratos var för några år sedan en stor favorit hos många investerare men sedan hände det en del både inom företaget och med deras investeringar som fick många att helt vända ryggen mot Ratos. Det handlade t.ex. om förändringar inom organisationen gällande vd-byte m.m. samt att marknaden ansåg att de började tappa stinget när det kommer till att göra bra investeringar, vilket de tidigare har varit kända för.

Det här har slagit hårt mot Ratos aktie och under de senaste 3 åren har den tappad ungefär en tredjedel av sitt värde. Jag själv har däremot stannat kvar som aktieägare i Ratos och jag har löpande ökat på mitt innehav. Det beror på att jag hela tiden fortfarande har tyckt att Ratos styrka fortfarande finns kvar i grunden och de har jobbat på väldigt bra både med nya investeringar och flera exits (försäljningar) och när ingen annan verkar vara intresserade av ett bolag så blir jag ofta det mer och mer och så har det varit med Ratos.

För att bara ge er något konkret exempel så meddelade Ratos senast idag att de har gjort en ny investering och den här gången i det danska företaget, Airteam som sysslar med olika typer av ventilationslösningar. Köpesumman uppgår till 250 miljoner kronor för 70 % av aktierna i bolaget.

Det jag tror att de flesta investerare har missat är att den här typen av verksamhet som Ratos bedriver har förändrats ganska markant under den senaste tiden. För inte alls för många år sedan så kunde det räcka för Ratos att ge sådana här investeringar och eventuella åtgärder som de vill göra i bolaget mellan 3-5 år. Nu i dagens läge är det snarare kanske 8-12 år som gäller om man ska få upp lönsamheten på samma nivå och det är egentligen inget konstigt med det. Ratos själv och andra bolag inom branschen känner såklart till de här förändringarna på marknaden och jag tycker att de har anpassat sig väldigt bra efter det men det är samtidigt just sådana detaljer som många missar när de kollar på Ratos.

I dagens läge tycker jag faktiskt att Ratos portfölj ser väldigt bra ut och det finns många intressanta innehav där. Men det kan den i princip bara göra om man är beredd att ge dessa innehav  mer tid än vad man har behövt innan. Eftersom att investeringarna behöver mer tid i dagens läge så kommer Ratos att då och då hamna i sådana här mellanperioder när allt inte ser lika bra ut längre men då är det viktigt att man känner till det och accepterar det för om man inte gör det så kanske Ratos inte är någon investering som passar en själv nu i dagens läge, även om den har gjort det tidigare.

Sammanfattningsvis tycker jag alltså att Ratos känns ganska så lockande i dagens läge och ur ett långsiktigt perspektiv. Man ska köpa när andra har tappat hoppet och i en sådan situation har Ratos befunnit sig i den senaste tiden och befinner sig också i den nu. Under tiden får man ta del av höga utdelningar som genererar en bra direktavkastning och kanske löpande öka på sitt innehav. Jag tror att det inom de närmsta 5 åren kommer Ratos att återigen börja visa det som marknaden vill se då de då har fått tillräckligt många år på sig att få den igång de här förändringarna och anpassningar och då kan det börja hända grejer och den resan ska jag vara med på. Man kan se det lite som att som att Ratos är på väg in i en nya era och att vi nu har en gyllene möjlighet att kliva på den här nya resan, så ser i alla fall jag på Ratos just nu i dagens läge.

 

Trevlig lunch!
David               

Taggar (blogg): 
Cykelpeter1's picture
9
34
2
0
Cykelpeter1

Bra analys!

Har länge haft poster i de flesta större Svenska investmentbolagen men inte Ratos som jag varit väldigt skeptisk till.  Under senaste månaden har jag dock successivt börjat köpa in mig även där på nivåer mellan 41,50 - 43,00kr med förhoppningen att dom snart bottnat ur & för att ta del av den fina utdelningen.

 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Cykelpeter1: Bra analys!Har länge haft poster i de flesta större Svenska investmentbolagen men inte Ratos som jag varit väldigt skeptisk till.  Under senaste månaden har jag dock successivt börjat köpa in mig även där på nivåer mellan 41,50 - 43,00kr med förhoppningen att dom snart bottnat ur & för att ta del av den fina utdelningen. 

 

Det låter som en bra strategi! Hr du tänkt att sitt på aktierna länge allts? Finns det någon speciell anledning till att du börjat köpa nu?

Cykelpeter1's picture
9
34
2
0
Cykelpeter1

Håller som bäst på att strukturera upp en mer fokuserad utdelningportfölj med mål att jag skall kunna leva på utdelningar om ca 3år.  För att kunna göra det vill jag ha en portfölj med stabila medelstora / större bolag som helst har 4,5% eller mer i utdelning.

Har tidigare mest haft Melker Schörling, Latour & Investor om man ser på mitt innehav av investmentbolag. Alla tre är ju välskötta bolag varav de två förstnänmda har stått sig ganska bra i nedgången, dock är utdelningen mager. Därav har jag sneglat på Ratos ett tag, och i takt med att aktien gått ner kraftigt samt att bolaget ser ut att bli mer stabilt & välstrukturerat tog jag slutligen beslutet att kliva på. So far kursuppgång på + 2.51 % och med en utdelning på 7.4% så jag kan inte klaga.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Cykelpeter1: Håller som bäst på att strukturera upp en mer fokuserad utdelningportfölj med mål att jag skall kunna leva på utdelningar om ca 3år.  För att kunna göra det vill jag ha en portfölj med stabila medelstora / större bolag som helst har 4,5% eller mer i utdelning.Har tidigare mest haft Melker Schörling, Latour & Investor om man ser på mitt innehav av investmentbolag. Alla tre är ju välskötta bolag varav de två förstnänmda har stått sig ganska bra i nedgången, dock är utdelningen mager. Därav har jag sneglat på Ratos ett tag, och i takt med att aktien gått ner kraftigt samt att bolaget ser ut att bli mer stabilt & välstrukturerat tog jag slutligen beslutet att kliva på. So far kursuppgång på + 2.51 % och med en utdelning på 7.4% så jag kan inte klaga.

 

Okej, det låter ju helt fantastiskt! Satsar du på några specifika brasncher eller är du felxibel på den fronten?

Cykelpeter1's picture
9
34
2
0
Cykelpeter1

Jag är ganska flexibel vad gäller branscher.

Så länge jag gillar & förstår bolagen, dom är finansiellt stabila, står för god etik, betalar en hög o gärna stigande utdelning samt även har hyfsad potential för kurstillväxt kan jag tänka mig att investera de flesta branscher.

Hur tänker du?

 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Cykelpeter1: Jag är ganska flexibel vad gäller branscher.Så länge jag gillar & förstår bolagen, dom är finansiellt stabila, står för god etik, betalar en hög o gärna stigande utdelning samt även har hyfsad potential för kurstillväxt kan jag tänka mig att investera de flesta branscher.Hur tänker du? 

 

Då tänker vi likadant! Självklart har jag vissa branscher som jag vill fokuserar lite extra på men framförallt så fokuserar jag på att kombinera stabilitet, potential och utdelningar på bästa sätt.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Saker och ting kanske börjar hända i Ratos nu?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Har länge sneglat på Ratos och har nu ett medelstort innehav på 1500 aktier. Min analys är att Ratos i grunden är ett bra bolag men att de var för hausade ett tag varför många nu sitter och är bittra på att de förlorat pengar. När jag började märka en trenda att alla tappade hoppet i vintras...då gjorde jag det första köpet...får se om det håller:-) 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Fantastiska Farbror Fri: Har länge sneglat på Ratos och har nu ett medelstort innehav på 1500 aktier. Min analys är att Ratos i grunden är ett bra bolag men att de var för hausade ett tag varför många nu sitter och är bittra på att de förlorat pengar. När jag började märka en trenda att alla tappade hoppet i vintras...då gjorde jag det första köpet...får se om det håller:-) 

 

Det du säger kan nog stämma ganska så bra, i alla fall till viss del! Att göra fantsitska investeringar under en tid och sedan inte lyckas riktigt lika bra tyckte markanden helt klart inte om. Jag är dock vöertygad om att Ratos är ett bra långsiktigt case, vad har du för tidsplan för din investering?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Aktieinkomster: Fantastiska Farbror Fri: Har länge sneglat på Ratos och har nu ett medelstort innehav på 1500 aktier. Min analys är att Ratos i grunden är ett bra bolag men att de var för hausade ett tag varför många nu sitter och är bittra på att de förlorat pengar. När jag började märka en trenda att alla tappade hoppet i vintras...då gjorde jag det första köpet...får se om det håller:-)  Det du säger kan nog stämma ganska så bra, i alla fall till viss del! Att göra fantsitska investeringar under en tid och sedan inte lyckas riktigt lika bra tyckte markanden helt klart inte om. Jag är dock vöertygad om att Ratos är ett bra långsiktigt case, vad har du för tidsplan för din investering?

Min placeringshorisont är "för alltid" på alla innehav. Sen kan något med bolaget , värderingen eller livet förändras under vägen så att det ändå blir föräljning men tanken vid varje inköp är "köp och behåll". 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar