Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Riksbankens räntebesked (plus lite bonusprat om FED i USA)

Räntebeskedet:

Idag kom den svenska Riksbanken med ytterligare ett räntebesked och nu valde de att sänka räntan ännu mer och den här gången hela 15 punkter. Räntan i Sverige sänks nu alltså från – 0,35 % till – 0,50 % och samtidigt så meddelar Riksbanken återigen att de är beredda att göra mer och agera på fler sätt framöver vilket de har sagt varje gång den senaste tiden.

Även om de flesta faktiskt hade förväntat sig en räntesänkningen den här gången så blev den lite mer drastisk än vad många hade trott. En sänkning på 10 punkter till – 0,45 % var mer väntad men det var inte bara det som överraskade. Riksbanken var heller inte överens om sänkningen då röstningen uppges ha blivit 4-2 och det tycker inte jag känns så där jättelovande.

 

Analys:

Sammanfattningsvis fick vi idag alltså en hög räntesänkning som tyvärr även medförde en hel del frågetecken? Det första orosmomentet var som sagt att de styrande personerna i Riksbanken inte var överens om beskedet. Sedan tycker jag att de nu har snöat in sig alldeles för mycket på det så kallade KPI-indexet (Konsumentprisindex) som bland annat används till att mäta inflationen.

Riksbankens mål är alltså att styra inflationen, tillväxten och även den svenska kronan då de till och med har börjat prata om valutaåtgärder. Att vilja stärka tillväxten tycker jag är en sak men när det blir mer och mer tydligt att Riksbanken verkligen vill ha full kontroll (även om de såklart inte säger det själva) över dessa faktorer så börjar det gå överstyr. Jag hörde tidigare idag att Sveriges situation börjar likna den i Japan då deras centralbank i stora drag har försökt stimulera marknaden och landet på det här sättet i ganska så många år just nu utan att egentligen komma någon vart. Just den risken med att det är väldigt enkelt att köra fast när man agerar åt ett håll så här fort och så här drastiskt tycker jag att Riksbanken underskattar. Sverige är inte inne i någon krissituation utan det är bara Riksbanken som har snöat in sig på vissa tillväxtsiffror men är det inte så att man ibland måste låta tillväxten vara negativ, för allt kan ju inte bara röra sig uppåt hela tiden, eller? Så även om de agerar rätt så tycker jag personligen att det har gått alldeles för fort och de har helt enkelt för bråttom vilket väldigt lätt kan få det hela att slå slint och det är väldigt farligt att vänja marknaden vid sådant här agerande.

 

Punkterna här nedanför sammanfattar dagens räntebesked ur mitt perspektiv:

  • Räntesänkning på 0,15 punkter, - 0,35 % till – 0,50 %
  • Riksbanken kommer att göra mer, sänkningar? Stödköp? Agerande gällande valutan?
  • Riksbanken spelar ett högt och möjligtvis farligt spel
  • Riksbanken är för fokuserade på vissa nyckeltal
  • Att Riksbanken inte var överens skapar oro

 

FED och Janet Yellen är också i farten:

Under den här veckan har marknaden även riktat ett stort fokus mot USA:s centralbank, FED och dess ordförande Janet Yellen. Det beror på att hon talat inför och blivit utfrågad av bland annat den amerikanska kongressen och finansutskottet m.m. och nu har hon faktiskt visat en lite större styrka, tydlighet och självsäkerhet.

Överlag så har Janet Yellen flaggat för försatta kontinuerliga räntehöjningar samt varit mer tydlig med vad de menar när FED bevakar marknaden noggrant. Där handlade det inte som marknaden tidigare trodde att FED har bytt strategi och istället blivit mer avvaktande utan det handlar mer om att de vill få in en så bra tajming som möjligt i deras agerande. FED har alltså en tydlig och konkret plan gällande hur de kommer agera gällande räntan framöver och det var exakt det som marknaden trodde att de saknade men nu har vi alltså fått svar på tal från Janet Yellen.

Marknaden har tagit emot Janet Yellen uttalanden och svar väldigt bra under veckan och hon har under flera dagar stärkt börsen (även om det har varit andra negativa faktorer som tillslut tagit över). Jag anser att det viktigaste här har varit att vi fått mer tydliga besked från FED och det har helt klart lugnat marknaden. Så nu är det bara att hoppas på att FED nu har insett att det är viktigt att vara övertydlig hela tiden och det är ju bevisligen inte så svårt att vara det.  

 

Dessa punkter sammanfattar det viktigaste som FED och Janet Yellen har kommit med under veckan:  

  • FED har en tydlig plan gällande räntan
  • FED bevakar marknaden noggrant för att anpassa sig, inte för att bli mer avvaktande
  • FED har blivit mer tydliga i sina besked och uttalanden, hoppas att det håller i sig

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar