Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Veckans företag från veckobrevet- Kinnevik, det bortglömda men unika investmentbolaget

Igår i veckobrevet blev investmentbolaget, Kinnevik veckans företag och nu tänkte jag även dela mig mig av tankarna kring bolaget här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

Kinnevik är ett investmentbolag som nu för tiden framförallt fokuserar på investeringar inom kommunikation, e-handel, underhållning och finansiella tjänster. Verksamheten består både av helägda dotterbolag som genererar ett löpande kassaflöde samt av investeringar i noterade och onoterade bolag.

Några av de största och mest kända innehav är Millicom, Tele2, Zalando, Qliro Group, MTG, Metro och Rocket Internet.

 

Ett unikt investmentbolag:

Kinnevik är faktiskt ett unikt investmentbolag på många sätt och det både t.ex. rent innehavsmässigt och när det kommer till nytänkande. Sedan flera år har nämligen Kinnevik varit väldigt tydliga med att det är just teknik som de vill satsa mest på och de har genomfört en rad moderna omstruktureringar, både gällande innehaven och organisationen.

Så om man vill bort från de stora gamla klassiska svenska industriföretagen som merparten av de svenska investmentbolagen faktiskt fokuserar på så är det helt klart Kinnevik man ska kika på.    

Bolaget har till viss del blivit lite bortglömt och ibland till och med ratat under den senaste tiden på grund av de nya satsningarna och den förändrade riskbilden m.m. men det är lite synd för Kinnevik som investeringscase ser väldigt bra ut ur det långsiktiga perspektivet.

 

Fortfarande en del att bevisa:

Kinneviks väldigt konkreta omvandling mot teknikhållet har redan nu satt ganska så ordentliga spår och det både åt det positiva och negativa hållet. Egentligen så började Kinnevik att rikta sina blickar mot teknikhållet för väldigt många år sedan via satsningar på t.ex. telekom m.m. men det är nu under de senaste åren som de på allvar har börjat köpa på sig så kallade modern teknik. Många av dessa relativt nya investeringar har redan nu visat en god lönsamhet och andra inte men framförallt så har volatiliteten ökat både inom Kinnevik som bolag och för aktien och det beror helt enkelt på att de här lite nyare och moderna teknikinvesteringarna har en tendens att svänga lite mer då de är inne i intensiva tillväxtfaser så just en ökad volatilitet är någonting som man måste känna till och acceptera hos Kinnevik nu i dagens läge.

När fokus ligger så pass mycket på tillväxt och inte på resultatet rent finansiellt så är det även svårt att bedöma vissa satsningar som Kinnevik har gjort. Därför har de fortfarande en hel del kvar att bevis för även om de har en relativt hög omsättning på sina innehav och att de har visat att de kan göra relativt snabba miljardvinster från vissa försäljningar så finns det också några riktiga surdegar i portföljen så allt är inte bara frid och fröjd bara för att man har blivit moderna och satsar på ny teknik.    

 

En stark ställning:

Överlag har dock Kinnevik fortfarande en väldigt stark och även unik ställning runt om i större delar av världen. Risknivån har visserligen ökat succesivt under de senaste åren på grund av de nya satsningarna men även potentialen har hängt med uppåt väldigt bra. Om man vill exponera sig mot teknik ur ett väldigt brett perspektiv och om man är beredd att ta lite högre risk än hos andra investmentbolag och framförallt att man kan leva med och anpassa sig efter volatiliteten så tycker jag att Kinnevik är ett klockrent val. De har även gång på gång visat att de belönar sina ägare och det både via bra ordinarie utdelningar och flera extrautdelningar m.m. och det tycker jag är ett väldigt stort plus i kanten.

 

 

Trevlig lunch!
David 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar