Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Min utdelningsportfölj under år 2015

Igår sammanfattade jag år 2015 för min företagsägda portfölj och där uppnådde jag en avkastning på + 128 % och det kan ni läsa mer om i mitt tidigare inlägg här. Här nedanför har jag även sammanfattat år 2015 för min utdelningsportfölj.

Till att börja med landade utvecklingen för min utdelningsportfölj exklusive utdelningar på 12,60 % under år 2015. Det avkastningen är alltså enbart ifrån aktiekursernas rörelser och den utvecklingen uppnådde jag trots att enbart strax över hälften av mina innehav genererade en positiv avkastning under året. Men samtidigt så var det ungefär bara ett eller ett par innehav som verkligen backade ordentligt under året men på grund av en bevisligen väldigt bra portföljfördelning så kunde jag uppnå den här ganska så bra avkastningen.

Om vi tar en titt på utdelningarna så blev min direktavkastning för år 2015 strax över 4,60 % vilket jag också ändå är relativt nöjd med. Mitt långsiktiga mål är att ligga på en direktavkastning på någonstans mellan 4-6 % så även om jag hade förväntat mig lite mer under år 2015 så får jag faktiskt vara nöjd. Jag gjorde en del sena ny investeringar under året vilket gjorde att jag gick miste om några utdelningar men dessa kommer jag ju få ta del av framöver.

Min totala avkastning (aktieutveckling + direktavkastning) för min utdelningsportfölj slutade alltså på 17,20 % och med tanke på hur världens börser utvecklade sig under året så kan jag inte säga någonting annat än att jag är väldigt nöjd med den utvecklingen. En detalj som jag dessutom är lite extra nöjd med är att jag har fått se att min portfölj kan prestera även under ganska så tuffa och oroliga tider. Om ens portfölj har följt index under året så har man inte uppnått en speciellt bra avkastning så den detaljen är jag nästan mer nöjd över än själva avkastningen då det ger mig väldigt bra förutsättningar på lång sikt framöver.

Under året har jag först och främst fokuserat på att öka på mina tidigare innehav men några nya tillskott har även plockats in. Innehaven i H&M, NRG Energy och G4S blev nya tillskott och jag ser verkligen fram emot att följa dessa bolag och låta dem arbeta i min portfölj.

Jag har även under år 2015 och även nu under ganska så många nu arbetat väldigt aktivt med att verkligen försöka identifiera vilka av mina innehav som kan prestera bra både när börsen går upp och ner och nu börjar jag faktiskt få fram några svar. Tanken i längden är att det är just dessa bolag ska fungera som en grund i min portfölj och det kommer jag prata mer om i ett eget inlägg imorgon.

Min företagsägda portfölj genererade alltså en avkastning på + 128 % och min privata utdelningsportfölj en avkastning på + 17,20 % så överlag så tycker jag att år 2015 var ett riktigt bra år på börsen för mig.

 

Hur gick det för er under förra året?

 

David

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tjurbjornen (ej registrerad)

Har du lust att dela med dig av en pie-chart över hur din utdelningsportfölj var fördelad?

 

Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

Tjurbjornen: 

Absolut det kan jag göra, jag ordnar det när jag får tid nästa vecka!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar