Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

När FED höjer ränta ska man ha koll på detta

Som alla säkert känner till så valde amerikanska FED alltså landets centralbank att inte höja räntan för några veckor sedan men i efterhand har det kommunicerats om att en höjning med stor sannolikhet kommer att ske senare i år ändå. Det är framöver egentligen bara en tidsfråga tills USA kommer börja höja räntan och det som kommer hända då och det man ska ha koll på tänkte jag prata om nu.

Till att börja med så tror jag personligen att den kommande räntehöjningen inte kommer att påverka marknaden speciellt mycket. Vi har mer eller mindre redan vägt in en höjning redan nu och dessutom så kommer den kommande höjningen till en början vara relativt liten. Det är mer de långsiktiga höjningarna som är mest intressant och som kan komma att röra runt ordentligt.

Men till en början kommer vi med stor sannolikhet att kunna se att den här volatiliteten som vi har fått uppleva på marknaden den senaste tiden med stor sannolikhet kommer att finnas kvar och kanske till och med till en ännu högre grad. Rörelserna i valutor och råvaror kommer också att fortsätta och även här med stor sannolikhet ännu mer än förut. Den stora frågan är om marknaden väljer att tolka den första höjningen positivt eller negativt? Det kommer bli avgörande för även om marknaden tolkade FED:s senaste beslut om att inte röra räntan väldigt negativt så är det inte säkert att en kommande höjning tolkas positivt, allts tvärt emot för så enkelt är det tyvärr inte. Sedan om man kollar bakåt i tiden så brukar marknaden ta emot en första höjning negativt och sedan de kommande positivt men det är bara tidigare statistik vilket vi heller inte kan förlita oss helt på. Det hela kommer bero på när, var och hur räntehöjningen kommer och vad vi vet så kan humöret på marknaden skilja sig enormt mycket från dag till dag så allt är väldigt oklart med den här kommande räntehöjningen just nu.

Om vi sedan fortsätter framåt så kommer löpande räntehöjningar från amerikanska FED i längden medföra att tillgången till billigt kapital kommer att försvinna. Det i sin tur kan medföra att företagen antagligen kommer göra mindre affärer som förvärv med mera då det inte längre kommer vara lika billigt att finanserna sådana köp. Rent teoretiskt kan de långsiktiga räntehöjningarna även leda till minskad konsumtion och husköp med mera då det som sagt blir svårare att komma över kapital på ett billigt sätt. Men det finns även vissa saker som pekar åt motsatsen och det är t.ex. att FED inte skulle börja med de här räntehöjningarna om de inte tror på landets ekonomi och ser att det finns klara och tydliga styrkor på flera håll och kanter. Eftersom att FED helt klart verkar tycka att så är fallet så kommer det antagligen kunna bli så att i längden blir det här bra för USA:s ekonomi och vi alla vet hur mycket USA:s ekonomi påverkar världens börser eller hur?  

Sammanfattningsvis så tycker jag alltså att man ska hålla koll på valutor råvaror, företagsaffärer, konsumtionen, investeringar och bostadsköp med mera när räntehöjningarna väl börjar komma igång. För har man koll på dessa saker så kommer man kunna läsa av vart USA är på väg och då även vart andra delar av världen är på väg.


David          

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar