Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Nackdelen med vindkraft

Jag såg nyligen dokumentären Windfall som handlar om nackdelarna med vindkraft. Vad jag vet så är det den ända dokumentären som på allvar tar upp de nackdelar som faktiskt finns med vindkraft. Jag kan starkt rekommendera att ni ser den då ni antagligen kommer få en helt ny bild av vindkraften och kanske komma fram till att det inte är så bra och grönt som man tror.

Dokumentären handlar till största del om ett samhälle i USA som blev kontaktade av vindkraftsföretag och de beslutade att de skulle låta dem bygga ett flertal vindkraftverk på deras mark.

I början var många positiva till förslaget då de verkade vettigt att satsa på så kallad grön energi i deras samhälle. Men när vindkraftverken väl var byggda och igång så insåg de flesta vilket stort misstag de hade begått när de lät företagen att bygga vindkraftverken på deras mark.

Några av nackdelarna som i efterhand dök upp och som ingen hade nämnt var t.ex. att de låter högre än vad man tror när de placeras nära bostadsområden. När de byggs nära bostäder så resulterar det även i att vindkraftverken utger ganska kraftiga vibrationer som vi människor absolut märker av. Sedan i vissa fall kan det också hända att turbinen går sönder och läcker olja in till marken och i värsta fall att de börjar brinna och då finns det inte mycket man kan göra, för hur många städer eller samhällen har tillgång till att släcka bränder som äger rum över 120 meter uppe i luften på en stolpe?

Det finns en rad flera nackdelar med vindkraftverken men tillsammans så resulterar dessa nackdelar till att land och markvärdet på den aktuella platsen sjunker rejält och det blir inte längre något attraktivt ställe att bo på. Just den här faktorn att markvärdet sjunker kan man mycket väl känna igen från kärnkraften, den ända skillnaden är att vindkraftens energi och hur energi skapas är mycket renare och säkrare. Men ingen vill bo precis bredvid ett kärnkraftverk och när man väl upplevt hur ett vindkraftverk fungerar i verkligenheten så tror jag ingen vill bro bredvid ett eller flera sådana heller.

Resultatet av vindkraftens negativa sidor blir i längden att man blir tvungen att bygga dem i stora parker långt ifrån där människor lever och det krävs dessutom väldigt många vindkraftverk för att få fram en någorlunda stor mängd energi. Kommer då dessa vindkraftverk att kunna producera den energi som krävs för att bygga dem och framförallt för att bygga de långa kraftledningarna som kommer att behövas när vindkraftverken byggs mitt ute i ingen stans. Om en olycka sedan uppstår i något eller kanske hos flera av vindkraftverken som byggts långt ifrån bebyggligheten, vem ska då komma och släcka t.ex. de bränder som kan komma att uppstå och kommer vi människor att hinna dit i tid?

Jag personligen har tidigare överlag varit ganska så positiv till vindkraft både ute i samhället men också ur ett investeringsmässigt perspektiv men varit ifrågasättande till att enskilda vindkraftverk producerar så pass lite energi som de faktiskt gör. Men nu efter att ha sett den här dokumentären samt gjort vidare research så är jag inte lika längre lika positivt till vindkraft, varken för samhället eller rent investeringsmässigt.
Jag är övertygad om att så som vindkraftverken ser ut och fungerar idag så kommer de på ett eller ett annat sätt bli utkonkurrerade. Stora vindkraftsparker mitt ute i ingen stans kan säkert bli väldigt lönsamma för vissa investerare men i längden tror jag helt klart att andra bättre alternativ dyker upp eller att vindkraften genomgår någon stor förändring.

Nu när jag sett den här dokumentären och gjort mer och ordentlig research om vindkraft så är jag i dagens läge övertygad om att jag inte kommer investera direkt i vindkraft. Jag tycker att det finns en rad andra alternativa energi-investeringar som idag men även i längden är mycket mer intressant och givande.

David

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Intressant 

oljefonden's picture
13
14
5
0
oljefonden

Som ingenjör i oljebranchen som även jobbat en del medd cindkraft offshore så tycket jag inte att du tar upp de stora problemen. 

 

Brand: Skulle det börja brinna i ett vindkraftverk så är det bara att låta det brinna, precis som man gör när stora hus brinner. Man siktar in sig på att skydda närliggande infrastruktur i stället.

 

Oljeläckage: Inga problem med att sanera. Det är inga större mängder olja och den som finns är i växellåda och transformator och kommer huvudsakligen att samlas inne i tornet.

 

Vibrationer/ljud: Inte många parker i sverige som byggs nära tätbefolkade områden, ett fåtal hus påverkas och skulle kunna kompenseras.

 

Markvärde/utsikt: Det är här indevider drabbas, jag skulle inte avstå att köpa vindkrafts bolag på grund av detta. Men om jag flyttar så skulle jag kolla upp hur väl lämpligt området är för vindkraft. Att vindkraft byggs i parker beror på att det är inte så många ställen som har tillräckligt många vindtimmar med rätt vindhastighet. 

 

I min mening så är inte problemet att grönenergi är dyrt. Problemet är att smutsigenergi är billig. Sen är det ett problem att man försöker bevara så många särintressen (grodor, markägare, utsikt, mm.) så att grönenergi inte kan byggas där den ger bäst ekonomi.

 

//

Oljefonden 

 

  

oljefonden's picture
13
14
5
0
oljefonden

Dubbel...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar