Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Preferensaktier passar inte alla, passar de dig?

Preferensaktier är ett fenomen som har blivit väldigt populärt den senaste tiden och som har spridit sig som en löpeld på den svenska börsen. Som med allt annat så finns det både för- och nackdelar med den här typen av aktier och frågar ni mig så passar preferensaktier utmärkt till en viss typ av personer men inte alls så bra till andra.

Den typ av personer som jag tycket att preferensaktier passar bra för är de som både vill ha en investering samt löpande inkomster. Ett bra exempel är att den här typen av aktier kan passa väldigt bra för pensionärer då de både kan placera i ett företag som de tror på och vars verksamhet de tror kan generera ett bra kassaflöde. På så sätt kan man se till att få inkomster från sina investeringar direkt för när man är pensionär vill man inte vänta på det men samtidigt så kanske man ändå vill ha sitt kapital investerat.

Om man däremot har ett bra tag kvar till sin pension eller tills man ska börja använda sina pengar och om tanken med vederbörande investering är att vara långsiktig så tycker inte jag att preferensaktier är något bra alternativ. Ur ett sådant långsiktigt perspektiv vill man ta del av det bästa av alla världar som i det här fallet är både utdelningar och den långsiktiga kursutvecklingen i aktien och det sistnämnda går man mer eller mindre miste om när man väljer preferensaktier.    

Allt det här beror på att alla bolag (i alla fall de flesta) som ger ut preferensaktier har så kallade inlösningsklausuler som ger dem rätten till att köpa tillbaka alla preferensaktier ett visst datum och till ett förutbestämt pris. Här ska man också poängtera att det ger dem rätten till att göra det men de är inte skyldiga att göra det. Det förutbestämda priset medför att det redan finns ett tak för hur mycket aktien kan stiga (i alla fall rent teoretiskt) och därför är det i princip bara utdelningarna som man kan tjäna på hos preferensaktierna.

Enligt mig är det här med preferensaktier ett bra alternativ men bara i rätt läge och med de rätta förutsättningarna, t.ex. då om man är pensionär. Jag själv t.ex. som investerar på minst 30 års sikt anser att preferensaktier är helt ointressanta, i alla fall i dagens läge och efter mina förutsättningar.

 

David  

Taggar (blogg): 
trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000


Jag håller i grund och botten med dig och jag är inte heller intresserad av preferensaktier på grund av att du inte har någon uppsida i bolagets verksamhet utan erhåller en ränta mot att du finansierar bolaget. 

Däremot har jag ägt Akelius preff under året och det finns två anledningar till det.

- Jag har under hela året haft en stor del av portföljen i cash, ca 20-40% under hela året. Därför har jag valt att ha en stor del av mina likvida medel i Akelius preff för att erhålla 6.8 % årligen fram till att jag hittar fler bolag jag vill köpa eller att värdeingarna kommer ner.  Jag är såklart medveten om att Akelius preferens aktie också kan gå ner då men jag tycker inte man kan hitta så mycket tryggare bolag att investera i och framförallt inte till den räntan.

- Den andra anledningen är yield compression. Hittar du en prefferensaktie som är attraktivt värderad i förhållande till sina peers så finns det en potentiell uppsida i aktien utöver räntan som man erhåller. För mig är Akelius ett väldigt bra exempel. Räntan på Akelius preff är högre än de flesta fastighetsförvaltningsbolag på börsen. Många av bolagen på börsen har ett spretigt bestånd, mycket eller enbart kommersiellt, kortsiktiga ägare, högt belånade och kort historik. Akelius har en otrolig soliditet, ett eget kapital som nästan är 10 gånger så stort som många av bolagen som jag har i åtanke och bara bostadsfastigheter i storstäder, bolaget har funnits länge och har en fantastisk historik. I min värld är bolaget lika säkert att låna ut sina pengar till som hufvudstaden, skillnaden är att hufvudstaden ger ut en obligation på 2%.

Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Jag håller mig borta från preferensaktier. Dels på grund av att tillgången är osäker, att det finns en begränsad uppsida men desto större nedsida, att vi inte har så långvarig tradition av det här i Sverige, att de är otroligt populära nu i lågräntemiljön och att de kommer att falla om räntan går upp. Notera att många "stabila" preffar gått ner med -10 - 20 % sedan i våras på grund av allmän oro i marknaden och en lite högre långsiktig ränta. Att jaga 5 % i direktavkastning när tillgången går ner med 10-20 % känns lite bakvänt. Istället investerar jag i korta räntepapper istället, även om det inte ger lika mycket direktavkastning. Plus att i fonder med korta företagsobligationer eller statspapper så sker riskspridningen på ett mycket bättre sätt. 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

trader3000: Jag håller i grund och botten med dig och jag är inte heller intresserad av preferensaktier på grund av att du inte har någon uppsida i bolagets verksamhet utan erhåller en ränta mot att du finansierar bolaget. Däremot har jag ägt Akelius preff under året och det finns två anledningar till det.- Jag har under hela året haft en stor del av portföljen i cash, ca 20-40% under hela året. Därför har jag valt att ha en stor del av mina likvida medel i Akelius preff för att erhålla 6.8 % årligen fram till att jag hittar fler bolag jag vill köpa eller att värdeingarna kommer ner.  Jag är såklart medveten om att Akelius preferens aktie också kan gå ner då men jag tycker inte man kan hitta så mycket tryggare bolag att investera i och framförallt inte till den räntan.- Den andra anledningen är yield compression. Hittar du en prefferensaktie som är attraktivt värderad i förhållande till sina peers så finns det en potentiell uppsida i aktien utöver räntan som man erhåller. För mig är Akelius ett väldigt bra exempel. Räntan på Akelius preff är högre än de flesta fastighetsförvaltningsbolag på börsen. Många av bolagen på börsen har ett spretigt bestånd, mycket eller enbart kommersiellt, kortsiktiga ägare, högt belånade och kort historik. Akelius har en otrolig soliditet, ett eget kapital som nästan är 10 gånger så stort som många av bolagen som jag har i åtanke och bara bostadsfastigheter i storstäder, bolaget har funnits länge och har en fantastisk historik. I min värld är bolaget lika säkert att låna ut sina pengar till som hufvudstaden, skillnaden är att hufvudstaden ger ut en obligation på 2%.

 

Här fick du till ytterligare ett bra exempel på när preferensaktier kan vara bra och användbara. Riktigt intressant att ta del av dina tankar, tack för det!

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Investerarfysikern: Jag håller mig borta från preferensaktier. Dels på grund av att tillgången är osäker, att det finns en begränsad uppsida men desto större nedsida, att vi inte har så långvarig tradition av det här i Sverige, att de är otroligt populära nu i lågräntemiljön och att de kommer att falla om räntan går upp. Notera att många "stabila" preffar gått ner med -10 - 20 % sedan i våras på grund av allmän oro i marknaden och en lite högre långsiktig ränta. Att jaga 5 % i direktavkastning när tillgången går ner med 10-20 % känns lite bakvänt. Istället investerar jag i korta räntepapper istället, även om det inte ger lika mycket direktavkastning. Plus att i fonder med korta företagsobligationer eller statspapper så sker riskspridningen på ett mycket bättre sätt. 

 

Jag håller helt klart med dig! I längden anser jag att riskerna är för stora i förhållande till potentialen och det känns inte speciellt attraktivt!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar