Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Så här går en börsnotering till

Antalet börsnotering har under de senaste åren ökat markant och fler och fler företag ser börsen som en attraktiv marknadsplats. Därför tänkte jag på ett kortfattat och enkelt sätt förklara hur en börsnotering egentligen går till.

Till att börja med så är det en ganska så stor förändring som ett företag genomgår när de går ifrån att vara ett ”vanligt” privat bolag till att bli ett börsbolag. Det tillkommer en hel del nya lagar och regler rörande bland annat redovisning med mera och företag måste få in nya rutiner om hur information hanteras med mera.

Man kan säga att en börsnotering består av tre delar. Den första delen handlar bara om förberedelser, det kan handla om allt ifrån att man går igenom ägarna och ledningen till att man sätter upp en plan för hur bolaget ska arbeta med och informera sina investerare och marknaden framöver.    

Den andra delen är genomförandet av noteringen och här handlar det väldigt mycket om att informera marknaden. När vi på marknaden får reda på att ett företag ska börsnoteras via att de erbjuder oss att köpa aktier inför noteringen då är företaget i den andra delen av processen. Här är informationen om bolaget innan noteringen det viktigaste för man vill att aktiemarknaden ska se den kommande notering som så attraktiv som möjligt.

Det tredje och det sista steget handlar om allt som sker efter själv noteringen. Nu måste företaget vänja sig vid de nya rutinerna och redovisningsreglerna med mera och det här arbetet fortlöper så länge som företaget finns på börsen.

Av dessa tre steg så är det första steget det mest krävande och det är även det steget som vi utanför bolaget aldrig märker av. I den processen måste hela företaget granskas och man måste även ändra på vissa saker inom företaget så att det anpassas för börsen. När vi på marknaden får reda på att ett företag ska börsnoteras så har alltså respektive företag redan arbetat med noteringsprocessen under ett bra tag så det krävs mycket mer arbete än att bara skicka ut en teckningssedel till potentiella investerare.

Hela noteringsprocessen kan ta allt ifrån några månader till ett år eller mer. Det hela beror på hur stora förändringar och anpassningar som företaget måste genomgå.

Så här går alltså en börsnotering till i stora drag. Det som kanske är mest överraskande är att det tar ganska så lång tid och det kan även kosta en hel del pengar.

 
David  

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

Är det någon här som varit med om en börsnotering från nära håll?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar