Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tema Afrika (bonus): Kan Afrika vara räddningen för Kina?

Ni som följer Aktieinkomster vet att jag under förra veckan körde på ett Afrikatema där jag fokuserade på att introducera alla er läsare till Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv. Alla inlägg och all information som jag förmedlade hittar ni här och nu tänkte jag även ge er ett litet bonusinlägg trots att temaveckan är slut.

Kina är just nu ett högaktuellt ämne i finansmedia och fokus riktas framförallt mot landets problem gällande t.ex. minskad tillväxt m.m. det är självklart oroväckande men nu tänkte jag visa er att Afrika kanske kan vara Kinas svar på de oroande frågorna som har börjat dyka upp, i alla fall i längden.

Det är nämligen så att Kina redan i dagens läge har positionerat sig som en viktig handelspartner och aktör med många länder i Afrika. På diagrammet här nedanför kan ni t.ex. se att Kina är det land som många Afrikanska länder exporterar mest till. Man kan helt klart säga att Kina är en av de största handelspartnerna för många afrikanska länder.

Det är också så att det hela fungerar åt andra hållet. Beroende lite på vad man räknar som investeringar så är Kina i alla fall det land som investerat mest i Afrika under de senaste tio åren. Investeringarna kan bland annat bestå av rena kapitalöverföringar som sedan pumpas in i alltifrån byggprojekt till lokala matbutiker med mycket mera. Men det kan också handla om att aktörer från Kina bygger t.ex. ett sjukhus och som betalning skickas olika naturtillgångar till Kina så det är som sagt svårt att beräkna och bedöma exakt vad som är investeringar och vad som inte är det.

Inofficiella siffror visar att Kina varje år ökar sin exponering mot Afrika med ungefär 50 %, ibland till och med betydligt mer. Det är tydligt att Kina gillar framförallt energi, industri, tillverkning och gruvor när det kommer till investeringar i Afrika vilket i och för sig inte är speciellt konstigt då det är det som de flesta föredrar i regionen.

Dessa enorma investeringar från Kinas håll som dessutom hela tiden ökar kommer med tiden med stor sannolikhet att generera en betydligt högre avkastning än vad de får ut idag. Jag anser därför att om Kina bara har tid att låta sina investeringar i Afrika gro och växa så kommer potentialen bli enorm och avkastningen lika så. Det problem som dock finns i dagens läge, i alla fall för oss utomstående är att ingen som sagt (förutom Kina själva) vet hur mycket investeringar som landet egentligen gjort i Afrika. Det medför att det i dagens läge nästan är omöjligt att bedöma hur stor den positiva effekten av dessa investeringar kommer bli för Kinas ekonomi i längden. Det kan alltså mer eller mindre bli en väldigt stor och nästan avgörande faktor men också en väldigt liten sådan som i längden inte kommer betyda speciellt mycket.

Återigen handlar hela den här situationen om att bedöma hur risk/reward ser ut och frågar ni mig så ser det ändå ganska så positivt ut. Det är tydligt att Kina har gjort och fortsätter att göra stora investeringar i Afrika och med stora menar jag att de har en så pass betydande storlek att de kommer få en väldigt positiv på Kinas ekonomi i längden, vad tror ni?

 

Nu är tema Afrika slut på riktigt, i alla fall för den här gången. Vad nästa tema kommer bli eller när nästa temavecka kommer dra igång har jag inte riktigt bestämt ännu men jag meddelar er så fort jag har kommit fram till något.

 

Ha nu en fortsatt bra dag!
David   

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar