Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tema utdelningar: Dagens utdelningsaktie

 

Idag tänkte jag slå ett slag för det svenska pappers- förpacknings och skogsproduktföretaget Stora Enso som är ett av världens största och ledande skogsföretag.  

 

Attraktiv verksamhet:

Jag tycker att många har räknat bort många av skogsbolagen alldeles för fort och för mycket och så har även blivit fallet för Stora Enso. Det jag tycker att marknaden har missat är att Stora Enso den senaste tiden faktiskt har omstrukturerat en hel del den senaste tiden. Nu är de nämligen mindre beroende av sin papperstillverkning som fokuserade på t.ex. tidningspapper m.m. och som ni förstår så är hela det området inne i en nedåtgående trend så att dra bort fokus därifrån har varit ett smart drag. Nu satsar de istället på bland annat förpackningarna som tvärtemot pappersavdelningen har en lysande framtid framför sig.

Sedan tycker inte jag heller inte man ska underskatta företag med reala underliggande värden och tillgångar. I Stora Enso handlar det både direkt och indirekt om skog och andra industri- och fabrikstillgångar. Den här kombinationen med de underliggande tillgångarna och optimeringen av verksamheten har ökat lönsamheten markant under de senaste åren. Kollar vi tillbaka på de fem senaste åren så har resultatet mer än dubblats och sådan tillväxt är alltid bra för utdelningen vilket vi fokuserar på här.        

 

Utdelningen:

Stora Enso erbjuder idag sina aktieägare en direktavkastning på över 4 %. Under de senaste 9 åren har Stora Enso antingen behållit sin utdelningsnivå eller höjt den och under de senaste 18 åren i rad har de betalat ut en utdelning på väldigt attraktiva nivåer som inte alls är långtifrån ifrån dagens. Utdelningen har höjts med mellan 30-40 % om vi kollar 9 år tillbaka.

 

Underskattat:

Jag tycker att det nu är dags att vi slutar underskatta sådana här riktiga guldkorn på börsen som Stora Enso faktiskt är. Marknaden har blivit alldeles för riktad mot tech, snabb tillväxt och mindre framtidsbolag att de gamla framgångssagorna ofta glöms bort.

Om man letar efter en hög långsiktig avkastning så är jag övertygad om att det är på bolag som då t.ex. Stora Enso man ska kolla, eller vad tycker ni?

 

David 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Är det någon här som har Stora Enso i sin portfölj?

Sixten74's picture
1
3
0
0
Sixten74

Vad är den största skillnaden medllan SE och SCA? :)
 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Sixten74: Vad är den största skillnaden medllan SE och SCA? :) 

 

De största skillnaderna är ju helt klart själva verksamheten samt även storleken och värdena på bolagen.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar