Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tema utdelningar: Vad är inlösen och återköp?

När det kommer till utdelningar så är det inte alltid så enkelt att bolaget bara delar ut likvida medel eller andra tillgångar direkt till aktieägarnas konton. Det finns även några andra metoder som faktiskt blir mer och mer populära och det kan t.ex. handla om inlösen eller återköp. Dessa begrepp tänkte jag nu gå igenom så att ni även får full koll på hur det går till i dessa fall.

 

Inlösen:

Om vi börjar med tillvägagångssättet inlösen se är det ett alternativ till den gamla hederliga utdelningsformen. Istället för att pengar direkt förs över till ägarna så brukar det gå till så att ens aktier delas upp i två delar och där den ena delen löses in till ett förutbestämt pris. Det kan även gå till så att respektive företag ger ut så kallade inlösenrätter som då fungerar på samma sätt som vid en uppdelning.  

Idag är det ett tiotal bolag bland de lite större på börsen i Sverige som använder sig av inlösen av aktier vid olika tillfällen och sammanhang.

 

Återköp:

När ett bolag köper tillbaka egna aktier så kan det i de flesta fall ses som en typ av utdelning. Det beror på att syftet med de flesta återköp är att makulera aktierna, alltså ta bort dem från marknaden och när det då efter det blir färre aktier kvar så ökar värdet på de kvarvarande.

Den största anledningen till att bolagen väljer att köpa tillbaka aktier istället för att dela ut pengar till sina ägare är på grund av att det är fördelaktigt rent skattemässigt för själva bolaget.

 

Nu har ni även koll på dessa begrepp och som ni säkert har märkt så är det hela inte speciellt komplicerat när man väl känner till detaljerna. Det finns självklart de fall där det hela är lite mer komplicerat och mer detaljrikt men när det kommer till fallen som liknar utdelningar så fungerar det oftast så som jag har beskrivit här ovanför.

 

Föredrar ni någon speciell form av dessa när det handlar om just utdelningar?

 

David 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar