Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Undvik det här med utdelningar

Även om det är fördelarna med utdelningar som oftast tar över och lyser igenom så finns det i vissa fall även en hel del nackdelar och dessa tänkte jag nu prata lite om.

 

Höga engångsutdelningar:

Många utdelningsinvesterare lockas i början av aktier med en hög direktavkastning som många gånger kan ligga på en bra bit över 5 %, många gånger till och med upp emot 10 %. Det är naturligt att sådana aktier lockar många investerare då det ligger i vår natur att dras mot en hög avkastning och höga siffror i allmänhet.

Det finns även olika strategier när det kommer till utdelningar och då kan i vissa fall sådana här höga engångs utdelningar passa in ganska så bra men det kommer jag återkomma till lite senare under veckan. Nu riktar jag istället fokus mot utdelningar ur ett perspektiv för oss långsiktiga investerare och då bör man hålla sig borta från sådana här fall.

Det hela handlar om att de företag som just nu för stunden har en väldigt hög direktavkastning oftast enbart klarar av att ha det under t.ex. ett enstaka år. Sedan är det väldigt troligt att utdelningen antingen tas bort helt eller i alla fall sänks markant och då har vi långsiktiga utdelningsinvesterare förlorat hela poängen. Det man vill ha är långsiktigt stabila utdelningar som sakta men säkert växer. Därför är det mycket mer fördelaktigt att välja de aktier med en lite lägre direktavkastning på t.ex. 3-4 % istället för högutdelarna där risken är stor.

 

Research är A och O:

Här blir det alltså väldigt tydligt att det är viktigt att man gör sin research väldigt noga. Oavsett om ett företag har en låg eller en hög utdelnings och direktavkastning så måste man ta reda på varför det ser ut som det gör, hur utdelningstillväxten har sett ut och hur hållbar utdelningen har varit i längden m.m.

Att enbart ställa in sina modeller efter att hitta de aktier med högst utdelning är alltså sällan en bra strategi i längden. Även om det kan vara väldigt lockande så måste man kolla på helheten och både bedöma vad som är bäst i dagens läge och vad som även kan vara bäst under en lång tid framöver.

 

Om något verkar för bra för att vara sant så är det ofta det:

När det kommer till investeringar så stämmer inte alltid uttrycket, att om någonting verkar vara för bra för att vara sant så är det faktiskt det. Självklart finns det även många sådana exempel i många börsbolag men det finns även undantag. Men när det kommer till just utdelningar så stämmer det väldigt ofta. Om en utdelning verkar vara lite för hög för att vara hållbar i längden så är det antagligen även det och det är väldigt viktigt att tänka på.

 

 

David

Taggar (blogg): 
Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Mycket bra tips. Jag skrev tidigare i veckan om att det var dumt att jaga utdelningar vilket möjligen är ett beteende att lägga till på denna lista. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/utdelningar-gilla-men-int...

 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Fantastiska Farbror Fri: Mycket bra tips. Jag skrev tidigare i veckan om att det var dumt att jaga utdelningar vilket möjligen är ett beteende att lägga till på denna lista. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/utdelningar-gilla-men-int...

 

Roligt att höra. Jag läste ditt inlägg tidigare och det var också väldigt bra. Jag antar att du själv inte jagar utdelningar då?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar