Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vad är Real Estate Investment Trust (REIT) och Business Development Company (BDC)?

Under ett par dagar nu under veckan har jag pratat en hel del om utdelningar och olika utdelningsbolag och dessa inlägg hittar ni här och här och jag rekommenderar varmt att ni läser dessa först. Nu tänkte jag nämligen förklara vad så kallade REIT-bolag och BDC-bolag är då sådana typer av bolag ofta dyker upp när man pratar om utdelningsbolag.Real Estate Investment Trust (REIT):


Om vi då börjar med REIT-bolag så är det egentligen en typ av en ”Security” som det heter i USA och det är med andra ord ett finansiellt instrument. Dessa finansiella instrument handlas precis som en vanlig aktie på börsen och precis som namnet säger riktas den underliggande strategin mot investeringar i fastigheter men också i olika lån på lånemarknaden, vissa har verksamhet inom båda områdena.

Det finns en hel del regler när det kommer till sådana här REIT-bolag men de mest grundläggande går ut på att varje bolag måste ha minst 100 ägare och ingen kan äga mer än 50 % på egen hand. De måste även alltid ligga investerade till minst 75 % och dessutom har de väldigt fördelaktiga skatteregler. De är nämligen bundna till att löpande varje månad betala ut minst 90 % av sina intäkter till ägarna och då behöver de inte betala någon skatt alls då skatten sedan betalas av ägarna när de får in utdelningarna på sina konton.

Enligt mig passar den här typen av investeringar för alla som för det första är intresserade av något av områdena som REIT-bolagen är verksamma inom. Sedan efter det kommer såklart de löpande utdelningarna och eftersom att de är enligt lag bundna till att betala ut minst 90 % av de löpande intäkterna så finns det ändå en bra underliggande stabilitet här, i alla fall när det kommer till utdelningar. Det man dock måste tänka på och känna till är att många REIT-bolag finansierar t.ex. sina fastighetsköp via löpande nyemissioner och det medför att aktiekursen löpande späds ut med tiden vilket bidrar till att man går miste om en del av den potentiella kursutvecklingen för aktien. Om man är en långsiktig investerare kommer man även få en bra avkastning där men det är framförallt utdelningarna som man vill åt och det är dessa som i längden kommer generera en väldigt bra avkastning och dessutom ett bra flöde av kapital till portföljen. Sedan ska man även känna till att ränteläget påverkar den här typen av bolag en hel del likadant som det gör hos alla fastighetsbolag med mera så nyemissioner samt ränteläget är två viktiga saker att hålla koll på.

Men överlag är jag ett stort fan av REIT-bolag då de som sagt skapar ett bra flöde av likvida medel till min portfölj som medför att jag alltid har kapital i min portfölj som jag kan använda till att utnyttja olika köplägen som uppstår.   

 

Business Development Company (BDC):    

BDC-bolag är egentligen exat det som namnet säger, det vill säga ett bolag vars verksamhet går ut på att investera i, hjälp och utveckla andra mindre företag. Här finns många likheter med riskkapitalbolag då hela strategin, verksamheten och uppläggen liknar varandra en hel del.

Många BDC-bolag har även liknande skatteregler som REIT-bolagen har vilket gör att investerarna kan få ett bra flöde av likvida medel till sina portföljer även via investeringar i sådana här bolag. Det man bör tänka på i de här fallen är att man är måste vara en väldigt aktiv investerare. När jag säger aktiv så menar jag i det här fallet inte att man hela tiden ska köpa och sälja utan att man hela tiden måste ha koll på bolaget och dess verksamhet. Det ska man visserligen när det kommer till alla typer av investeringar men här är det extra viktigt då dessa bolag har en tendens att ändra om en hel del fram och tillbaka när det kommer till t.ex. sina investeringar och det relativt ofta och drastiskt.    

Om man är sugen på kontinuerliga utdelningar och det ofta månadsvis så är det bland annat den här typen av bolag som man ska kolla på. Dessa hittar man till största del i USA och de är som sagt väldigt lätta att komma åt och investera i då de handlas som vilka andra aktier som helst på börsen. Jag hoppas att ni nu i och med det här inlägget har fått bra koll på och en bra överblick av de här två begreppen och typen av företag. Jag vill slutligen också nämna att enligt mig så är det via långsiktigt ägande som man får ut mest av investeringar i sådana här bolag då det av de olika anledningar som jag nämnt är väldigt svårt att göra några bra affärer på kort sikt så det skulle i alla fall jag hålla mig borta ifrån.

 

Om ni vill ha tips på sådana här bolag så hittar ni det i mitt tidigare inlägg här och fler kommer även nu under helgen.  

 


Trevlig lördag allesammans!
David 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hade missat detta inlägg bra genomgång. En lite kommentar dock..alla REIT's ger utdelning månadsvis...så det kan inte vara ett krav...

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Fantastiska Farbror Fri: Hade missat detta inlägg bra genomgång. En lite kommentar dock..alla REIT's ger utdelning månadsvis...så det kan inte vara ett krav...

 

Kul att höra! Vad menar du?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Aktieinkomster: Fantastiska Farbror Fri: Hade missat detta inlägg bra genomgång. En lite kommentar dock..alla REIT's ger utdelning månadsvis...så det kan inte vara ett krav... Kul att höra! Vad menar du?

 

Du skriver "De är nämligen bundna till att löpande varje månad betala ut minst 90 % av sina intäkter till ägarna" 90% stämmer men varje månad tror jag inte....

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Fantastiska Farbror Fri: Aktieinkomster: Fantastiska Farbror Fri: Hade missat detta inlägg bra genomgång. En lite kommentar dock..alla REIT's ger utdelning månadsvis...så det kan inte vara ett krav... Kul att höra! Vad menar du? Du skriver "De är nämligen bundna till att löpande varje månad betala ut minst 90 % av sina intäkter till ägarna" 90% stämmer men varje månad tror jag inte....

 

Det kanske du har rätt i. Jag har för mig att lagstiftningen såg ut så men jag kanske har tolkat det hela lite fel. I vilket fall så är det väldigt fördelaktigt för oss ivnesterare som är på jakt efter utdelningar, eller vad tycker du?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar