Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vad är utdelningar?

Jag tänkte nu starta igång den här temaveckan med fokus på utdelningar från grunden och börjar med att kolla på vad utdelningar egentligen är?

Det hela är egentligen väldigt enkelt då utdelningar är en form av utbetalning från respektive bolag till aktieägarna. Utbetalningen består oftast av kontanta medel men kan i vissa fall även bestå av andra tillgångar som t.ex. aktier i dotterbolag eller liknande. Oftast delar ett företag ut någon form av utdelning när de har ett överskott från vinsten och då de anser att aktieägarna själva kan uppnå en högre avkastning än om pengarna återinvesteras i bolagets verksamhet.   

I ett aktie- och börsmässigt perspektiv pratar man ofta om direktavkastningen när det kommer till utdelningar och det är utdelningens storlek dividerat med aktiens värde. Om en aktie kostar 100 kronor och bolaget ska dela ut 5 kronor blir alltså direktavkastningen 5 %. Det innebär att man som aktieägare får en avkastning direkt på 5 % då 5 kronor betalas ut till ens konto och det oavsett om aktie går upp eller nedåt. I stabila bolag innebär det här att man oftast kan få en direktavkastning löpande varje år, eller i alla fall så länge som bolaget väljer att dela ut pengar till sina ägare och stora bolag prioriterar oftast det väldigt högt. I längden kan det här vara väldigt fördelaktigt då man som aktieägare på så sätt kan få en garanterad avkastning varje år, oavsett om aktien och börsen går uppåt eller nedåt.

Nu tror jag att ni har väldigt bra koll på vad utdelningar egentligen är, eller vad säger ni? Senare under veckan kommer jag gå in mer på detaljer kring utdelningar som t.ex. när de sker, vad som krävs från aktieägarna och på hur olika utdelningar kan skilja sig åt m.m.

 

David    

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Frågande (ej registrerad)

Det här med utdelnignar... Varför är det så jäkla viktigt för många? Sjunker inte kursen med 5% när man delar ut 5%?  Hade varit schysst med lite tankar kring det =)

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Frågande:

Det finns inget enkelt svar på den frågan och det påstående som du tar upp men jag ska försöka svara på allt kring det under veckan. Är det någonting mer du tänkt på?

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Frågande: 

Har du läst inlägget där jag går igenom den frågan lite?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar