Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vart hittar man information om utdelningar och vad ska man kolla på?

Det finns mycket som man som aktieägare måste tänka på när det kommer till utdelningar och det tänkte jag nu gå igenom samt visa er vad man kan hitta alla den här informationen.

 

Viktiga detaljer: 

De viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till utdelningar är till att börja med några olika datum. Själva utdelningsdagen är den dag då företaget överför utdelningen till sina ägare. Men innan det har vi den så kallade X-dagen som står för den dag då företagets aktie börjar handlas exklusive rätt till den kommande utdelningen på börsen. Om man vill ta del av utdelningen måste man alltså se till att vara registrerad som aktieägare senast dagen innan X-dagen.

Sedan har vi även en hel del viktiga detaljer när det kommer till själva utdelningarna. Här är såklart utdelnings storlek i förhållande till aktiepriset en viktigt detalj då det är den som avgör direktavkastningens storlek. Frågar ni mig så är även utdelningshistoriken också väldigt viktig då man på så sätt till en viss del kan bedöma hur hållbar företagets utdelning är och vilka möjligheter det finns för en utdelningstillväxt. Om ett företag har kunnat behålla sin utdelning under en lång tid och även under kriser samt att de kanske även löpande har höjt den så kommer dessa utdelningar med stor sannolikhet vara betydligt mer stabila och framtidssäkra i längden än hos ett bolag som bara delat ut en hög utdelning en eller två gånger.

 

Avanza har bra information:

Även om det finns en hel del att tänka på när det kommer till utdelningar så tycker jag att om man börjar med att kolla på de ovanstående faktorerna så kommer man ganska så långt. Jag kommer fortsätta prata om det här löpande under veckan så det kommer mer information, tips och idéer.

Men nu tänkte jag  ge er några konkreta tips på var man kan hitta all den här informationen och då är Avanza ett väldigt bra tips, enligt mig. På deras sajt via att söka på det bolag som man är intresserad hittar man all den aktuell information som man behöver gällande utdelningen och direktavkastningen. Avanza är här väldigt bra när det kommer till nordiska bolag, dock inte alls speciellt bra när det kommer till andra utländska bolag.

     

Bolagens hemsidor:

Ett annat riktigt bra tips som jag själv använder mig av dagligen är att man surfar in på bolagens egna hemsidor. Om bolaget är börsnoterat så måste det finnas information om utdelningen och saker runt omkring där. Om man använder sig av den här metoden kan man även räkna med att informationen är korrekt och att det inte blivit fel någonstans och det kan ju vara väldigt fördelaktigt.

Det blir lite krångligare att sitta och surfa runt på varje företags hemsida var för sig istället för att hitta allt på ett och samma ställe hos t.ex. Avanza men det tycker jag att det helt klart är värt. Dessutom kan man då samtidigt hitta mycket annat intressant på bolagens hemsidor och det är ju alltid trevligt.

 

Dividend.com:

Den amerikanska sajten Dividend.com är en av mina absoluta favoritsajter när det kommer till det här ändamålet. Här hittar man all nödvändig information om bland annat amerikanska utdelningsaktier. En bra detalj är att de på sajten även levererar intressant statistik som t.ex. hur många år rad ett bolag har höjt sin utdelning och mycket annat. Klicka er bara in och börja söka efter era bolag nu direkt.

 

Fool.com

En annan amerikansk sajt som jag använder mycket är Fool.com. Deras sökfunktion gällande främst amerikanska bolag är också väldigt bra och den kommer också med intressant tillhörande statistik och siffror m.m. Här hittar man även intressanta analyser och genomgångar av bolagen då hela Fool.com är en väldigt stor sajt i USA med flera tillhörande intressanta koncept.

Via att leta efter den informationen som jag pratade om tidigare samt använda sig av dessa sajter och de verktyg som de erbjuder på de olika ställena kan man få en väldigt bra koll på utdelningarna för just de bolag som man själv är intresserad av. Som ett sista tillägg skulle jag bara vilja tipsa er om att Avanza i de flesta fall fungerar jätte bra till det här ändamålet när det kommer till nordiska aktier, de två amerikanska sajterna passar jättebra för aktier i USA men till andra företag som t.ex. runt omkring i Europa använder jag nästan alltid företagens egna hemsidor och det göra jag i många fall annars också då det snabbt och enkelt går att hitta den korrekta informationen där.

 

David

Taggar (blogg): 
Cykelpeter1's picture
9
34
2
0
Cykelpeter1

Bra sammanfattning!  Kan även tipsa om en app som heter Stock Master för att hitta utdelningshistorik och en massa annan fakta om Amerikanska & Kanadensiska aktier. Har använt den ett tag nu & tycker attden är ganska behändig. Finns på AppStore.

 

 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Personligen så tycker jag att DA (utdelning/aktie) är lite missvisande, så jag tittar hellre på Utdelning/FCF. 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Cykelpeter1: Bra sammanfattning!  Kan även tipsa om en app som heter Stock Master för att hitta utdelningshistorik och en massa annan fakta om Amerikanska & Kanadensiska aktier. Har använt den ett tag nu & tycker attden är ganska behändig. Finns på AppStore.  

 

Tack för tipset det ska jag helt klart ta att kolla lite extra på! Är det bara amerikanska aktier som gäller där eller?

Cykelpeter1's picture
9
34
2
0
Cykelpeter1

Det går att få fram info om aktier både från tex Norden & Kanada, men om du vill ha detaljer är det klart bättre på amerikanska aktier.

 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Cykelpeter1: Det går att få fram info om aktier både från tex Norden & Kanada, men om du vill ha detaljer är det klart bättre på amerikanska aktier. 

 

Härligt! Det får bli kvällens projekt, är den relativt ny?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar