Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vilka branscher och områden är mest intressant i Afrika?

Igår pratade jag en hel del om vilka länder som är mest intressanta i Afrika och ur ett investeringsmässigt perspektiv och då gled jag redan då även in en del på olika områden och branscher. Det inlägget kan ni för övrigt läsa här men nu tänkte jag gå lite djupare in på just de branscher och områden som kan vara av intresse i Afrika. 

De branscher och områden som ni kan se och läsa om här nedanför är det som jag tror absolut mest på i Afrika ur det långsiktiga perspektivet. På alla dessa ställen finns det enorma möjligheter och en väldigt stor potential som bara väntar på oss investerare. 


Infrastruktur:

En av de absolut bästa branscherna där potentialen är som störst i Afrika är inom infrastruktur. I dagens läge går det inte att jämföra t.ex. Sveriges infrastruktur med Afrikas då de ligger ljusår ifrån varandra men samtidigt så ser man att utvecklingen börjar ta fart på många håll och kanter runt om i Afrika. En dag, visserligen om många, många år så kommer även Afrika ha en lika bra och fungerande infrastruktur som många andra I-länder och när man ser det hela på det sättet så ser man verkligen den enorma potentialen.

Det här är som sagt även ett område vars utveckling redan har dragit igång på många ställen och det går väldigt fort. Därför anser jag att om man är en långsiktig investerare så bör man positionera sig mot det här området i Afrika ganska så snart, i alla fall om man inte vill gå måste om en stor del av avkastningen.   


Kommunikation & IT:

Tänk lite snabbt på hur vi dagligen kommunicerar med varandra och använder olika IT-lösningar med mera. Tänk sedan på hur stor den tekniska utvecklingen har varit i våra samhällen t.ex. de senaste 20 åren. När ni nu har dessa tankar i huvudet så kan ni även väga in att den utvecklingen som vi har upplevt kommer en stor del av Afrika att uppleva nu och framöver, i alla fall en väldigt stor del av den utvecklingen. På många ställen i regionen har den utvecklingen ganska så nyligen börjat ta fart och på många andra ställen har den ännu inte dragit igång än och jag tror inte att jag behöver säga så mycket mer för att ni ska förstå hur stor potentialen är här?
 

Finans & Försäkring:

Även inom finans och försäkring finns det en enorm potential i Afrika. Saker som vi är vana vid som t.ex. ett eget bankkonto och en hemförsäkring existerar inte på många håll och kanter runt om i Afrika. När sådana saker börjar höra till vardagen även där kan utvecklingen dra igång på allvar och när Afrika mer på allvar börja få en fungerande finanssektor så kommer mera seriösa och allmänna medel och kapital kunna börja flöda in till regionen. 

 

Råvaror:

Under den senaste tiden har väldigt många vänta ryggen på råvarusektorn och det på grund av den svaga utvecklingen hos många råvaror. Det är visserligen förståeligt men samtidigt så tycker jag att vi överlag underskattar råvaror lite för mycket just nu, i alla fall om man kollar på det hela ur det längre perspektivet. Det medför att man i dagens läge kan investera i råvaror på ganska så låga nivåer och om man göra det med en exponering mot Afrika kan man enligt mig i längden få en väldigt bra hävstång och chans till en extra hög avkastning.

Så underskatta inte råvaror för mycket ur det långsiktiga perspektivet, speciellt inte i Afrika som dessutom sitter på enorma naturtillgångar som omfattar många olika råvaror.  

 

Hälsa & Sjukvård:

Återigen det vi i t.ex. Sverige är vana vid när det kommer till hälsa och sjukvård är en stor del av Afrika många år ifrån. Det känns som att jag bara upprepar mig men någon gång framöver kommer t.ex. sjukvård att bli folkligt även i en stor del av Afrika och som ni säkert har märkt så är det sådana områden som kan och kommer bli ”folkliga” och som verkligen är nödvändiga för samhället där den största potentialen finns.

Det finns många olika standarder gällande hälsa och sjukvård runt om i världen men oavsett vilken som Afrika kommer ta efter överlag så kommer det bli en stor skillnad jämfört med hur det ser ut idag så även där finns det goda möjligheter.

 

Det här är alltså några av de områden och branscher som jag ser som mest intressanta i Afrika nu och under en väldigt lång tid framöver. Fortsättningsvis nu under den här tema-veckan kommer jag att koppla ihop dessa branscher med konkreta företagstips så att vi får igång vårt tänkande rent investeringsmässigt mer på allvar. Det första företagstipset kommer imorgon så håll ögonen öppna och fortsätt att följa tema Afrika här på Aktieinkomster.  

 


David 

Taggar (blogg): 
nickedii's picture
10
31
69
0
nickedii

naspers :)

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

nickedii: naspers :)

 

En egen investering eller?

Gustav's picture
5
6
3
0
Gustav

Det som riktar sig mot inhemsk konsumtion är riktigt intressanta tycker jag. Bolag som Shoprite, mr Price och Famous Brands. Sista är en mångårig favorit.

I försäkringsväg är Discovery Ltd något unikt även om de i Afrika ännu så länge bara är verksamma i Sydafrika. De rör sig även mot hälso/och sjukvårdshållet vilket gör dem extra spännande.

nickedii's picture
10
31
69
0
nickedii

Aktieinkomster: nickedii: naspers :) En egen investering eller?

 

hade den halva 2015 :)

enda aktien jag kollat på i afrika.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Gustav: Det som riktar sig mot inhemsk konsumtion är riktigt intressanta tycker jag. Bolag som Shoprite, mr Price och Famous Brands. Sista är en mångårig favorit.I försäkringsväg är Discovery Ltd något unikt även om de i Afrika ännu så länge bara är verksamma i Sydafrika. De rör sig även mot hälso/och sjukvårdshållet vilket gör dem extra spännande.

 

Det hålller jag med dig om. Jag tror att det är de grundläggan samhällsområdena som kommer ge bäst avkastning framöver. Det finns självklart mcyket potetial inom lite mer hypade områden också men vi är inte riktigt där än.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

nickedii: Aktieinkomster: nickedii: naspers :) En egen investering eller? hade den halva 2015 :)enda aktien jag kollat på i afrika.

 

Okej, vad är det som du har fastnat för där då? :)

Anonymous's picture
Anders (ej registrerad)

Hej och tack för spännande inlägg!

En fråga, vart handlar ni dessa aktier?  Varken Avanza eller Nordea erbjuder tjänster att köpa omtalande bolag här över.

Tacksam för svar,

Anders

Gustav's picture
5
6
3
0
Gustav

Hos Avanza kan man handla i Sydafrika. Dock maxcourtage och telefonorder. 

Äger Discovery, Famous och MTN och har alla tre i kapitalförsäkringen. 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Anders: 

Vill du börja handla direkt på börserna i Afrika eller vad är din tanke? 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Gustav: Hos Avanza kan man handla i Sydafrika. Dock maxcourtage och telefonorder. Äger Discovery, Famous och MTN och har alla tre i kapitalförsäkringen. 

 

Det stämmer, synd att courtagen är så höga bara...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar