BkkBanker
Likes
62
Antal inlägg
69
Följare
21
Medaljer
0
Om användaren
Jag heter Alexander Wetterling och arbetar sedan 2013 som Portfolio Strategist på A. Stotz Investment Research i Bangkok, Thailand.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

3 decennier i färre än 1000 ord

Uppvuxen i en liten by 1,5 mil utanför Kalmar kallat Trekanten (ett ortsnamn som de flesta brukar tycka är kul) och bor sedan 2013 i Bangkok, Thailand. Från 1500 invånare till runt 10 miljoner. Men det var några steg däremellan.

 

Från Trekanten till Bangkok:

Snabbspolning från födseln till gymnasiet (gick i skolan, spelade fotboll, hängde på fritidsgården etc). 

Någon gång runt 16-årsåldern lämnade jag Trekanten för att flytta in till den stora staden Kalmar (uttalas: Kälmää). Hade det här inlägget varit en ljudinspelning så hade ni inte hört särskilt många ”r”.

Efter att ha tagit studenten från Stagneliusskolan i Kalmar tyckte jag det var dags att upptäcka världen. Jag varvade arbeta med resande i Sydostasien under några år. Efter varje resa såg jag en möjlighet att testa på ett nytt jobb som kunde låta mig spara ihop pengar till min nästa resa. 

Jag gjorde tid på Canal Digitals kundtjänst, reste land och rike runt som eventsäljare precis när mobilt bredband började bli populärt (då snackar vi dongeln till datorn), samt emigrerade till Norge i ett drygt halvår för att jobba som kock/pizzabagare/kebabmästare. Restaurangen jag jobbade på kom tvåa i norska mästerskapen i pizza, så jag måste lärt mig ha bakat hyfsat bra pizzor. Om somrarna så extraknäckte jag i Hamngrillen utanför Strand Hotell i Borgholm, Öland. (Så var du en av dom som deltog under ”stockholmsveckan”, på den tiden när Borgholm var ett av stoppen, då är det mycket sannolikt att du köpt en hamburgare av mig aka ”fyllekäk”.)

”Mellan jobb” var jag några gånger under ovan nämnda period och den tiden spenderade jag att upptäcka Sydostasien. Thailand hade jag fått upp ögonen för efter min första charter till Phuket 2003. Efter tre vändor utomlands 3-5månader åt gången kände jag att det var dags att återgå till det svenska utbildningsväsendet. 

Det blev att studera nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg. Fantastiskt rolig och lärorik tid, med mycket galna upptåg. Failade första tentan (tror för övrigt det var första och enda gången jag blivit underkänd på ett prov i hela mitt liv, inkluderat småskolan) pga en bra inspark. 

Jag ägnade ett antal somrar under universitetstiden i statens tjänst. Extraknäckte som ekonomiassistent på Landstinget. Jag lärde mig: 1) Staten är inte rätt arbetsgivare för mig, och 2) stora organisationer verkar heller inte vara mi grej.

Under mitt sista kandidatår var det dags för utbytestermin och jag fick mitt förstahandsval Thammasat University, Bangkok. 

På Thammasat University hade jag valt att läsa en kurs i hur man värderar aktier. Med facit i hand kan jag säga att det valet är anledningen till att jag gör vad jag gör nu. Jag hade läst om kursen och läraren hemifrån Sverige. En Andrew Stotz, som hade blivit utsedd till den bästa analytikern i Thailand två gånger, skulle hålla i kursen. Kursen var ett självklart val, trots att lektionerna var på lördagar. Efte min första lektion tänkte jag ”den här snubben vill jag jobba med, åtminstone göra ett internship hos”. 

Översvämningarna i Bangkok satte käppar i hjulet för att göra ett internship under min utbytestermin så vi bestämde att jag skulle åka tillbaka till Sverige och avsluta min utbildning för att sedan komma tillbaka till Bangkok och göra ett internship på Maybank Kim Eng Securities. 

Väl tillbaka i Göteborg läste jag en del extra kurser på masternivå, såsom Behavioral Finance. Strax efter kandidatexamen var klar, satte jag igång med magisterexamen som var klar runt 6 månader senare. Sen var det dags att dra till Bangkok...

 

Bangkok – Där jag är nu:

I januari 2013 gjorde jag ett internship på Maybank Kim Eng Securities i Bangkok, Thailand. Jag jobbade ihop med min tidigare lärare Andrew och hans kollega sedan 15 år tillbaka, Sornsak. Jag hade ett gäng trevliga och mycket lärorika månader som intern, vilket fick ett abrupt slut när det var dags att förnya visum. För att göra en lång historia kort, visum i Thailand kan vara ganska komplicerat och Thailändska ambassaden i Sverige och Immigration här i Thailand har inte samma åsikt gällande visum. 

Andrew och Sornsak hade bestämt sig för att starta eget och ville anställa mig i deras nya företag. Jag vände tillbaka till Sverige några månader för att göra lite pengar (med betoning på lite) på Landstinget innan jag återvände till Bangkok för att börja jobba med Andrew och Sornsak. I September 2013 startades A. Stotz Investment Research för att tillhandahålla research och aktieportföljer i Asisatiska marknader till instituionella investerare och HNWI (high-net-worth individuals).

I slutet av förra året blev jag partner i A. Stotz Investment Research.

Vi har för tillfället ett närmare samarbete med en Thailändsk och en Malaysisk fondförvaltare, vilka har fonder som använder sig av de portföljer vi tar fram. Portföljerna är koncentrerade men diversifierade med ca 15 akiter i varje portfölj. För lite diversifiering resulterar i onödigt hög risk, och för mycket diversifiering slutar oftast i att avkastningen blir i linje med marknaden. 

Vår investeringsmetodologi kallar vi för FVMR, vilket står för: Fundamenta, Värdering, Momentum och Risk. När vi väljer att investera i en aktie, kan en eller flera av de här elementen vara attraktiva. 

I början av 2016 lanserade vi Become a Better Investor. En gemensam nämnare mellan Andrew, Sornsak och mig är att vi alltid vill lära oss mer. Vi är övertygade att om man alltid vill lära sig mer, diskutera och testa saker i slutändan leder till bättre investeringsbeslut, samt att det är sjukt kul på vägen. Become a Better Investor är ett sätt för oss att dela med oss av vår passion och hoppas att den smittar av sig på andra.

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
787
1326
66
0
Aktieinkomster

Varmt välkommen till TradeVenue Alexander! Väldigt roligt att ha dig här:)

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Välkommen till TradeVenue! Ska bli intressant att läsa dina tankar och ideèr kring börsen och investeringar.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

G-ice's picture
9
70
2
0
G-ice

Spännande!

Vilka fördelar ser du med att jobba med det du gör i Bangkok jmf med Sverige? Hur är lön, arbetsvillkor och den allmänna stämningen på jobbet där jmf med här? Största skillnaderna? 

Anonymous's picture
Alexander (BkkB... (ej registrerad)

@Aktieinkomster och @Ekonomisk Trygghet

Tack så mycket för välkomnandet, mycket uppskattat. Jag är väldigt taggad på att börja blogga specifikt för en svensk publik och TradeVenue känns som rätt ställe.

Om det är något gällande Asien ni funderar över eller skulle vilja veta, är det bara att fråga. Jag vet inte allt ;) Men mycket som jag inte vet på rak arm, kan jag alltid ta reda på.

--Alexander

Anonymous's picture
Alexander (BkkB... (ej registrerad)

@G-ice

För mig är en av de stora fördelarna att det är just inte Sverige. Jag hade satt som mål för mig själv när jag pluggade på Handels i Gbg att oavsett vad jag valde att arbeta inom så skulle mitt första internship/jobb vara utomlands. Jag hade spenderat mycket tid i Thailand innan, så jag gillade redan landet. Som med så mycket annat så blev det sen lite olika tillfälligheter som gjorde att jag hamnade här.

När jag väl blev erbjuden att jobba här med Andrew och Sornsak fanns det inget att tveka på. Andrew är ett välkännt namn här inom finansbranschen och haft en lång framgångsrik karriär. Så till en början såg jag det som en möjlighet att lära från några av de absolut bästa, men sen funkade allt väldigt bra och jag blev kvar och senare även erbjuden partenrskap i firman.

Gällande löneläget så är det mycket lägre löner här i jämförelse med Sverige. En nyutexaminerad från en av de bästa Business Schoolsen här som börjar som analytiker är nöjd om de går in på ca 6000kr/månad som analytiker på en bank. Det finns några utländska storbanker och konsultfirmor som betalar omkring det dubbla, men 6000kr är en ingångslön som ses som relativt bra. När de klättrat en bit på stegen tjänar de väsentligt mer, vet dock inte hur mkt mer. Men skulle gissa att även en CIO för en större asset manager/bank inte gör mer än 100k+200k kr/mån.

Som utlänning går det dock att tjäna lite mer. Minimilön för en svensk i thailand är ca 10000kr/mån. Hittar du en arbetsgivare som kan och vill anställa dig så bör du kunna få en ingångslön runt 15-30000kr/mån. Levnadsomostnader och skatten vid de lönernivåerna gör dock att din levnadsstandard blir bra mycket bättre än i Sverige. T.ex. en standard lucnh på en food court för du för runt 10kr. Lunch/middag på en bättre restaurang 40-100kr. Lägenheten jag bor i ger jag ca 4000kr/mån för allt inkluderat. Ligger precis jämte en skytrainstation, 20 våningen med schysst utsikt, pool, gym m.m. i bygget. Tar mig ca 15 minuter till kontoret som ligger i "centrum" med skytrain, som at ha gångavstånd i Sverige ;)

Gällande hur det är att arbeta här, så kan jag väl säga att den största skillnaden från Sverige är att det är mycket mer hierarkiskt. Jag upplever det inte på mitt kontor iom att Andrew är amerikan och Sornsak är internationell i sin mentalitet när det gäller sånt. Men det märks tydligt när man är ute på olika företag i jobbet. I närheten av VD eller liknande är de flesta tysta och visar väldigt stor respekt. Är du junior förväntas det oftast att du är tyst och bara håller med dina mer seniora kollegor. Liknande tendenser upplevde jag när jag pluggade här. Om du t.ex. gjorde ett grupparbete och tog på dig ledarrollen så var det väldigt få som opponerade sig och försökte hellre hitta vägar att stödja dina ideer istället för att komma upp med andra som skulle kunna var motsättande.

Generellt skulle jag säga att väldigt många undviker diskussioner för att undvika konlikt (vilket händer i Sverige också, men känns mer påtagligt här).

Hoppas det gav lite insikt och besvarade dina frågor och funderingar.

BkkBanker's picture
62
78
21
0
BkkBanker

Sådär, nu har jag lyckats logga in ;) Kan konfirmera att inläggen ovan är från mig ;)

Aktieinkomster's picture
787
1326
66
0
Aktieinkomster

Det kommer många frågor framöver nu när man har en direktlänk till Asien ;)

BkkBanker's picture
62
78
21
0
BkkBanker

Aktieinkomster: Det kommer många frågor framöver nu när man har en direktlänk till Asien ;)

 

Det ser jag fram emot!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (20)

Taggar