BkkBanker
Likes
62
Antal inlägg
69
Följare
21
Medaljer
0
Om användaren
Jag heter Alexander Wetterling och arbetar sedan 2013 som Portfolio Strategist på A. Stotz Investment Research i Bangkok, Thailand.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Frågor & svar

Det är alltid roligt med frågor.

Har du någon fråga gällande att investera i aktier generellt, att investera i Asien, behavioral finance, hur det är att jobba i Asien eller någon annan fråga som du tror jag kan besvara? Tveka inte att skriva den i kommentarsfältet nedan.

Korta svar eller specifika frågor försöker jag besvara snarast i kommentarsfältet, eller i ett ”Frågor & Svar inlägg” på bloggen. Har du en riktigt bra fråga kan jag bli tvungen att skriva ett heltblogginlägg som svar.

 

OBSERVERA: INNEHÅLLET I DEN HÄR TEXTEN/KOMMENTARER ÄR ENDAST AVSEDD SOM INFORMATION. INEHÅLLET ÄR INTE REKOMMENDATIONER ELLER INVESTERINGSRÅD. LÄSAREN SKALL EJ SE TEXTEN/KOMMENTARER SOM FORMELLA REKOMMENDATIONER ELLER INVESTERINGSRÅD OCH LÄSAREN BÖR INTE FATTA INVESTERINGSBESLUT BASERAT ENBART PÅ TEXTEN/KOMMENTARER. LÄSAREN REKOMMENDERAS ATT KONSULTERA SIN FINANSIELLA RÅDGIVARE INNAN INVESTERINGSBESLUT FATTAS. ÄVEN OM INEHÅLLET I TEXTEN/KOMMENTARER TROS VARA KORREKT KAN DET INNEHÅLLA FELAKTIGHETER. FÖRFATTAREN KAN INTE STÄLLAS TILL SVARS FÖR ELLER GÖRAS SKADESTÅNDSANSVARIG FÖR NÅGON HANDLING SOM LÄSAREN TAR TILL FÖLJD AV ATT HA LÄST TEXTEN/KOMMENTARER.
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Givmilda Sjön (ej registrerad)

 

Tack för intressant läsning, ska bli kul att dölja ditt bloggande!

Finns det många västerlänningar som jobbar inom finanssektorn i Bangkok?

Har du något/några tips på hur man skall gå tillväga för att lyckas lande ett finansjobb till en som just ska börja studera ekonomi vid universitetet?

Tack på förhand,

Givmilda Sjön

Anonymous's picture
Alexander (BkkB... (ej registrerad)

@Givmilda Sjön

Tack själv och kul att höra. Jag ser mycket fram emot att blogga här också.

Jag skrev precis ett ganska långt svar till G-Ice på "3 decennier i färre än 1000 ord", tror att delar av det kan vara intressant för dig. Handlar lite om hur det är att jobba här i jämförelse med Sverige.

Det finns en del västerlåänningar i finanssektorn här, majoriteten är dock givetvis thai. Västerlänningar är oftare på seniora personer, då många företag sällan är villiga att betala priset för att anställa en utlänning på en junior position. De kan kanske anställa 3 thais för priset av en utlänning, och då har de 3 thaisen gått på de bästa universiteten, har toppbetyg och kanske tom pluggat en del i USA eller Europa. Samt att utlänningen kommer ha accepterat en lön som är väsentligt lägre än i hemlandet. Men jag har träffat på en del västerländska analytiker som jobbar på brokers eller research houses här, men vanligast är att de är på olika chefspositioner och kommit hit när de redan gjort karriär någon annanstans. Det är också mer vanligt med mer utlänningar i bolag som ägs av utlänningar.

Iom att det oftast är ganska hög konkurrens om finansjobb (beroende lite på typ och bank/företag) så brukar bra betyg vara ganska viktigt för att inte bli bortsollad direkt. Jag tror inte betyg visar på särsklit mycket, men det underlättar alltid att ha dem. Och har du inte särskilt svårt för att få bra betyg, finns det ingen anledning att inte ha det. Jag slackade en del under min kandidat och hade nånstans runt 60% VG, sen sa en polare till mig att jag skulle skärpa mig (samt att han läste in en kandidatexamen på 1 år med VG rakt igenom och gav mig lite motivation) så på mitt magisterår hade jag närmare 90% VG. Många banker och konsultfirmor ser gärna att du har runt 70-75% VG.

Betyg tar dig inte längre än att du förhopningsvis inte blir utsollad innan de läst din ansökan. Sen gäller det att ha andra kvaliteer att visa upp, det är vad som kommer ge dig det jobb du vill ha. Internships etc är alltid bra, de ger dig kontakter, samt att du har något mer än bara utbildning att visa upp. Kan du landa ett internship utomlands kan det ofta väga tyngre.

Utlandsstermin/utlandsstudier är ofta också meriterande, särsklit om du vill arbeta internationellt ellet i internationell miljö. Oavsett, är det något jag varmt rekommenderar då du kommer ha sjkut kul, lära dig mycket, lära känna folk från alla världens hörn och få vänner för livet. 

NÄTVERK. Troligtvis det som kommer hjälpa dig mest. Desto bättre nätverk du har, desto mer troligt är det att du kommer nå dit du vill.

Försök att sticka ut. Gör något som inte alla andra gör. Detta kan vara i princip vad som helst. Driv företag. Starta en förening. Gör något som du tycker är kul och känner passion inför. Gör det seriöst och visa vad du går för.

Sist men inte minst, ta inte dig själv eller livet på för stort allvar ;) Lite mer seriöst formulerat, ha självinsikt. Ingen person kan allt, och direkt från universtitet kan du väldigt lite om den praktiska verkligheten. Jag har intervjuat många personer för internships hos oss, och är det något som jag aldrig säger ja till så är det till folk som efter några år på universitet tror att de redan kan allt.

Missförstå mig rätt ;) Självförtroende ska du ha och du ska sälja in dig själv på ett bra sätt. Men självförtroende utan självinsikt är i mina ögon inte värt något och är generellt sätt ganska lätt att genomskåda.

Lycka till och jag hoppas mina svar gav dig lite input som kan vara till hjälp.

 

BkkBanker's picture
62
81
21
0
BkkBanker

Sådär, nu har jag lyckats logga in... Kan konfirmera att inlägget ovan är från mig ;)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar