BkkBanker
Likes
62
Antal inlägg
69
Följare
21
Medaljer
0
Om användaren
Jag heter Alexander Wetterling och arbetar sedan 2013 som Portfolio Strategist på A. Stotz Investment Research i Bangkok, Thailand.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Momentum-effekten kan öka din avkastning

”Factor investing” har blivit mer och mer populärt på sistone. Nu kan du hitta investeringsprodukter som hjälper dig att dra nytta av storleks- eller värdepremien dvs att gynnas av att småbolag generellt överträffar storbolag och värdeaktier i allmänhet slår tillväxtaktier.

Värdet och storlekens bidrag är oftast inte några omstridda faktorer men momentum-effekten är en faktor som många gånger leder till diskussion bland investerare. Låt oss nu därför ta en titt på vad momentum-effekten är ur ett investeringsperspektiv, vilka bevis som talar för momentum-effekten och hur den kan hjälpa dig att bli en bättre investerare.

 

Definitionen av en momentum-investering:

En momentum-investering fokuserar på det faktum att aktier tenderar att röra sig i samma riktning under en viss tidsperiod. I motsats till det värdeorienterade "köp billigt, sälj dyrt" så är en momentum-investering att "köpa högt, sälja högre" eller vid en kort position (spekulation om nedgång istället för uppgång) att "sälja lågt, köpa lägre".

 

Fysik och en Hummer H2:

Jag kan inte jättemycket om fysik (så investerarfysikern är välkommen att fylla i) men jag vet att momentum är något man talar om inom fysiken och jag minns det har att göra med vikten och hastigheten hos ett föremål. Som tur är kan Wikipedia alltid fräscha upp vårt minne och inom fysiken är momentum lika med massa multiplicerat med hastigheten. Något tungt i hög hastighet tar alltså längre tid att nå en viss hastighet och tar även längre tid att sakta ner.

Tänk på en Hummer H2 (ja, jag tycker att bilen är cool ;) och ännu coolare om den kunde vara lite mer klimatvänlig) som kör i 100 km/h jämfört med en motorcykel som kör i 40 km/h. Vilken av dem når sin hastighet först? Vilken kommer att behöva längst tid och sträcka för att stanna? Det kommer helt klart ta längre tid för Hummern att nå 100 km/h och den kommer även att ta längre tid att få stopp på. Följaktligen kommer den att ha högre momentum.

När man momentum-investerar vill man alltså hitta en Hummer som just har börjat accelerera!

 

Bevis från den akademiska världen:

Jagadeesh och Titman (1993) hittade bevis för att momentum-investeringar fungerade för USA-noterade aktier från 1965 till 1989. De fann att en strategi där man köper aktier som har utvecklats väl i det förflutna och tar en kort position i aktier som har utvecklats svagt i det förflutna genererar en signifikant överavkastning över en period på 3-12 månader.

Carhart (1997) utökade Fama-Frenchs tre-faktorsmodell och inkluderade en fjärde faktor-momentum. Carhart upptäckte detta genom att köpa föregående års bäst presterande 10% av fonderna i hans studie och sälja förra årets sämst presterande 10% kunde man uppnå en betydligt högre avkastning än snittet på börsen. Flera år senare kunde även den ursprungliga Fama and French (2012) modellen kompleteras med bevis för att momentum-faktorn fungerar i Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsområdet (men inte Japan).

Dessa är bara några utvalda artiklar om momentum-effekten. Det finns mycket mer och det finns också forskning som ifrågasätter om momentum i samband med investeringar verkligen fungerar. Frågar ni mig och de efterforskningar jag har gjort, så anser jag att det finns tillräckligt med bevis för att stödja idén. Det går att göra bra affärer med momentum-strategier, men samtidigt ska man var medveten om att risken kan öka.

 

Risker med momentum-investeringar:

Momentum-investeringar i allmänhet leder till högre omsättning, det vill säga du kommer köpa och sälja oftare jämfört med många andra strategier som t.ex. en strategi som går ut på värdeinvesteringar. En hög omsättning kommer att öka dina handelskostnader (t.ex. courtage) och det kommer sänka din avkastning. I vissa länder kommer även din skatt att öka då tiden som man sitter på de olika innehaven kommer bli kortare och det beskattas högre i vissa länder än om man skulle behållt innehaven under en längre tid.

En annan risk är att det är mycket svårt att förutsäga när momentum slutar. Om man inte är försiktig kan det vara som att köra att Hummer H2 i 100 km/h med förbundna ögon. Så länge vägen är rak och det inte finns några hinder på vägen kommer allt att gå hur bra som helst. Men så fort vägen svänger eller när en bil som kör långsammare kommer upp framför dig så kommer det bli problem och det är sannolikt att det även kommer bli smärtsam.

 

Hur vi använder momentum-faktorn när vi väljer aktier:

När vi väljer aktier till A. Stotz Investment Researchs portföljer använder vi vårt så kallade ”FVMR framework” som fokuserar på fyra element; Fundamenta, Värdering, Momentum och Risk. När vi kollar på momentum tittar vi på både momentum gällande priset och momentum i resultatet.

 

Detta är ett sätt att undvika så kallade värdefällor, dvs en aktie som ser billig och attraktiv ut men som inte kommer att vända till det bättre utan istället bara fortsätta att försämras. Om man istället kan hitta en billig aktie där man kan se momentum i pris och/eller i resultatet är det mindre sannolikt att man går in i en värdefälla och det kan istället bli en riktigt bra investering.

Lågt momentum i pris kan ge en signal att en viss investering är i onåd, dvs att den av någon anledning inte ses som attraktiv av marknaden. Många kan hävda att det då kan vara en möjlighet, och det kan så vara. Men om aktien inte kommer att röra sig i rätt riktning under en lång tid framöver känns det rimligt att anta att man skulle kunna få bättre avkastning på sitt kapital någon annanstans.

Ibland kan man också hitta företag där man ser momentum i resultatet men att priset inte har börjat röra sig ännu. Detta kan tyda på att du har hittat ett så kallat ”turnaround case” och att du möjligen har gjort det innan marknaden. Momentum i resultatet är i allmänhet en positiv indikator eftersom det visar att verksamheten är lönsam och växande.

 

Kör inte en Hummer med ögonbindel:

Idag finns olika finansiella produkter som är baserade på ”factor investing” och kan till exempel ge oss exponering mot bara momentum-aktier. Som alltid när det kommer till investeringar tycker jag att det är viktigt att diversifiera sig och ha en balanserad syn. Därför skulle jag undvika att köra helt och hållet på bara momentum-investeringar.

Jag anser dock att momentum är en faktor som man bör vara medveten om och överväga, oavsett vad man har för investeringsstil. Det kan förbättra ens avkastning genom att hjälpa dig att identifiera "heta aktier" samt undvika "värdefällor".

Se nu till att inte köra din Hummer H2 med ögonbindel på. Förstå att det finns mer som spelar roll än bara bilens vikt och hastighet. Men se också till att utnyttja och förstå att dess tunga vikt och höga hastighet kommer att bli svårare att stoppa jämfört med en lätt motorcykel.

 

OBSERVERA: INNEHÅLLET I DEN HÄR TEXTEN ÄR ENDAST AVSEDD SOM INFORMATION. INEHÅLLET ÄR INTE REKOMMENDATIONER ELLER INVESTERINGSRÅD. LÄSAREN SKALL EJ SE TEXTEN SOM FORMELLA REKOMMENDATIONER ELLER INVESTERINGSRÅD OCH LÄSAREN BÖR INTE FATTA INVESTERINGSBESLUT BASERAT ENBART PÅ TEXTEN. LÄSAREN REKOMMENDERAS ATT KONSULTERA SIN FINANSIELLA RÅDGIVARE INNAN INVESTERINGSBESLUT FATTAS. ÄVEN OM INEHÅLLET I TEXTEN TROS VARA KORREKT KAN DET INNEHÅLLA FELAKTIGHETER. FÖRFATTAREN KAN INTE STÄLLAS TILL SVARS FÖR ELLER GÖRAS SKADESTÅNDSANSVARIG FÖR NÅGON HANDLING SOM LÄSAREN TAR TILL FÖLJD AV ATT HA LÄST TEXTEN.
Ekonomiblogg's picture
389
576
81
0
Ekonomiblogg

Hej och välkommen BkkBanker.........

/Ekonomiblogg

BkkBanker's picture
62
81
21
0
BkkBanker

Tack så mycket! Kul att vara här

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Bra inlägg om momentum. Kul analog med fysiken, lite lik den jag brukar berätta för mina studenter som ska lära sig om momentum. Extra roligt hur du beskriver momentum-kraschar. 

Måste bara säga att jag har svårt att aktivt använda momentum när jag väljer aktier, speciellt när man letar värde. Oftast känns det som man hittar bra köp när det ser som värst ut och fallit en del. Hur ser ni på det, brukar ni endast köpa bolag som gått upp eller gått starkt jämfört med andra?

BkkBanker's picture
62
81
21
0
BkkBanker

@Investerarfysikern

Skönt att höra att jag fick ihop fysiken rätt ;)

Vi kollar alltid relativt, på alla ratios/multiplar/faktorer, samt på olika dimensioner, exempelvis relativt landet, sektorn och lite andra. Momentum är endast en av de fyra elementen vi kollar på, så alla aktier i vår portfölj har nödvändigtvis inte bra Momentum, medan andra kan mer eller mindre bara vara momentum. Vi undviker dock helst att gå in i något som enbart är prismomentum och inte nåt annat som är attraktivt (även om det på kortare sikt kan generera pengar)

En viktig sak att nämna är att vi reviderar våra portföljer 4ggr per år, dvs ett innehav kan ibland bara vara i portföljen några månader, då går det att rida på Momentum.

Är man värdeinvesterare tror jag som sagt ett av de största värdena med att kolla på Momentum är att undvika värdefällor. Finns cykliska bolag eller bolag som har problem som kan se attraktiva ut, men inte är det.

Gör du investeringar med 1år+ investeringshorisont skulle jag säga att momentum i resultat är mer värdefullt att kolla på än i pris, då prismomentum oftast kan vara mer kortvarigt. Ser du en trend i resultaten som gång på gång förbättras, oavsett var det är i absoluta tal, är det rimligt att anta att priset kommer gå samma väg förr eller senare om det ännu inte börjat röra på sig.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar