BkkBanker
Likes
64
Antal inlägg
82
Följare
21
Medaljer
0
Om användaren
Jag heter Alexander Wetterling och arbetar sedan 2013 som Portfolio Strategist på A. Stotz Investment Research i Bangkok, Thailand.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 maj 2016

5 systematiska beteende-fel du bör vara medveten om

När marknaderna är lite mer osäker än vanligt och du överallt bombarderas med kaskader av information oavsett om det är negativt, positivt eller motstridiga nyheter om vad som kommer att hända härnäst. Då är det viktigt att lita på sig själv och sitt eget omdöme. För att uppnå detta innebär det att du måste känna dig själv, precis som Benjamin Graham en gång sa; "Investerarens främsta problem och även hans värsta fiende är sannolikt han sig själv."

Jag tror inte att det är alltför kontroversiellt att säga att marknaderna runt om i världen har varit volatil sedan de kinesiska aktierna inledde sin volatila resa i juni förra året och då även oljepriset började falla från 60 dollar/fat till att sväva runt 30 dollar/fat i år. Sedan dess har investerarnas känslor blivit mer baisse, vilket visas i många undersökningar och även nästan dagligen på nyheterna.

Jag kommer i det här inlägget inte att försöka förutsäga vad som kommer hända framöver på marknaden men i stället kommer jag att fokusera på fem kognitiva fördomar (bias) om mänskligt beteende som du bör vara medveten om att antagligen du och även alla andra investerare lider av. Många gånger i våra liv och framförallt när det kommer till investeringar är vi våra egna värsta fiender. Men medvetenhet om det kan hjälpa dig i tider som dessa så att du fattar bättre beslut. 

Även om vi vill erkänna det eller inte så är vi känslomässiga varelser och dessa känslor påverkar helt klart vårt beteende och våra beslut. Dessutom har forskning visat att vi alla har vår egen uppsättning av heuristik (tumregler som vi följer) som antingen är inlärda eller fastkilade i våra hjärnor eller gener.

Ni kommer även att märka att kognitiva fördomar inte bara aktiveras en åt gången utan det kan även bli en vild kombination som tillslut leder oss fram till vårt agerande och våra beslut. Här nedanför listas de fem beteende och kognitiva fördomar som vi alla lider av och hur man kan hantera dem.

 

Förankring:

Förankring är när vi fixerar oss på tidigare information och sedan baserar våra framtida investeringsbeslut på detta. Ett sätt är att förankra sig till det pris du köpt en aktie för tidigare och ett annat är att förankra sig till priset som är ditt mål och som du vill köpa på. Då förväntar man sig att uppnå det priset (baserat på värdering och förväntningar) och sedan håller man fast vid det ankaret, även när ny information tyder på att du bör göra något annat. Omvärlden förändras och det gör de grunderna i det företag du har investerat i också. Det finns oändligt med typer av information som kan påverka dess aktiekurs.

Genom att bara vara medveten om ditt ankare och att det kan bli irrelevant på grund av ny information så bör du kunna hantera den här biasen. 

 

Bekräftelse:

Bekräftelsebias är tendensen att söka efter, fokusera på och lägga vikt på information som bekräftar de föreställningar du redan har. Du köper en aktie för att du tillbringade en hel månad åt att undersöka företaget och tror att verksamheten har stor tillväxtpotential och en revolutionerande produkt.

Då söker du efter saker som kan stärka och bekräfta denna tro och det genom att läsa och låta alla företagets meddelanden och nyheter riktas mot just din synpunkt. Du kan också aktivt välja att ignorera nyheter om en eventuell konkurrent som kanske har lanserat något som kommer att göra ditt bolags produkt föråldrad.

Lösningen här är att alltid vara öppen för motsatta åsikter och sträva efter objektivitet och kanske spela djävulens advokat med dig själv eller be en vän att utmana din åsikt.

 

Närtid:

Nyheter i nära tid och partiskhet är ofta vad vi grundar våra framtida beslut på. Dessa bygger på den senaste tidens händelser och information. Med marknaden i en nedåtgående trend tenderar vi att anta att det kommer att fortsätta att gå ner och vice versa.

Återigen att öka din medvetenhet , hjälper dig att hantera det. Var noga med att sätta allt i ett större perspektiv och utöka din tidshorisont när du fattar beslut om dina investeringar. Se den större bilden och helheten. 

 

Flockbeteende:

Flockbeteende visas när vi beslutar oss för att följa efter alla andra som de sociala djur vi är och det istället för att agera som en contrarian (göra det motsatta gentemot vad de flesta andra gör). Keynes sa, "... det är bättre för mitt rykte att misslyckas på ett konventionellt sätt än att lyckas okonventionellt." Det här är lite knepigt då du kan tjäna stora pengar på att följa trender samt förlora pengar genom att gå mot strömmen.

Det flockbeteende som finns inom oss gör att du tvivlar på dig själv som en contrarian. Finansiella och ekonomiska bubblor har historiskt visat att man kan köra i fel riktning under en lång tid så att vara en contrarian kräver styrka och uthållighet. Lyckas man med det kan det bli väldigt lönsamt.

Mitt råd här är att söka efter information för att sakffa dig en egen uppfattning som underbygger dina beslut och att alltid ha en sund motivering för dem. Inte bara göra det eftersom alla andra gör det.

 

Övertro:

Det finns en uppsjö av akademiska uppsatser, böcker, artiklar, blogginlägg, tal... och detta kan fortsätta i all evighet om jag ska lista allt material som redan finns ute om övertro. Därför kommer jag att hålla det här stycket kort och enbart säga att; DU ÄR ALLTFÖR SJÄLVSÄKER.

Detta kan upplevas som ett självsäkert uttalande men det är mycket troligt att du är det och även om du inte är det kommer du att lära dig någonting av detta. Vet att du överskattar din egen fömåga, var istället ödmjuk, göra din research ordentligt och erkänn att du inte vet allt.

Min slutliga rekommendation är att du tillbringar ordentligt med tid att lära känna dig själv bättre och även lära dig att inte vara din egen värsta fiende. Var medveten om dina brister, vilka de än må vara, och oavsett anledning.

Var ödmjuk och erkänn dina brister och att du inte vet allt och inte alltid har rätt. Sträva efter evigt lärande och efter att bli en bättre investerare varje dag för då kommer du bli det väldigt snart!

 

OBSERVERA: INNEHÅLLET I DEN HÄR TEXTEN ÄR ENDAST AVSEDD SOM INFORMATION. INEHÅLLET ÄR INTE REKOMMENDATIONER ELLER INVESTERINGSRÅD. LÄSAREN SKALL EJ SE TEXTEN SOM FORMELLA REKOMMENDATIONER ELLER INVESTERINGSRÅD OCH LÄSAREN BÖR INTE FATTA INVESTERINGSBESLUT BASERAT ENBART PÅ TEXTEN. LÄSAREN REKOMMENDERAS ATT KONSULTERA SIN FINANSIELLA RÅDGIVARE INNAN INVESTERINGSBESLUT FATTAS. ÄVEN OM INEHÅLLET I TEXTEN TROS VARA KORREKT KAN DET INNEHÅLLA FELAKTIGHETER. FÖRFATTAREN KAN INTE STÄLLAS TILL SVARS FÖR ELLER GÖRAS SKADESTÅNDSANSVARIG FÖR NÅGON HANDLING SOM LÄSAREN TAR TILL FÖLJD AV ATT HA LÄST TEXTEN.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar