BkkBanker
Likes
64
Antal inlägg
82
Följare
21
Medaljer
0
Om användaren
Jag heter Alexander Wetterling och arbetar sedan 2013 som Portfolio Strategist på A. Stotz Investment Research i Bangkok, Thailand.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 maj 2016

3 decennier i färre än 1000 ord

Uppvuxen i en liten by 1,5 mil utanför Kalmar kallat Trekanten (ett ortsnamn som de flesta brukar tycka är kul) och bor sedan 2013 i Bangkok, Thailand. Från 1500 invånare till runt 10 miljoner. Men det var några steg däremellan.

 

Från Trekanten till Bangkok:

Snabbspolning från födseln till gymnasiet (gick i skolan, spelade fotboll, hängde på fritidsgården etc). 

Någon gång runt 16-årsåldern lämnade jag Trekanten för att flytta in till den stora staden Kalmar (uttalas: Kälmää). Hade det här inlägget varit en ljudinspelning så hade ni inte hört särskilt många ”r”.

Efter att ha tagit studenten från Stagneliusskolan i Kalmar tyckte jag det var dags att upptäcka världen. Jag varvade arbeta med resande i Sydostasien under några år. Efter varje resa såg jag en möjlighet att testa på ett nytt jobb som kunde låta mig spara ihop pengar till min nästa resa. 

Jag gjorde tid på Canal Digitals kundtjänst, reste land och rike runt som eventsäljare precis när mobilt bredband började bli populärt (då snackar vi dongeln till datorn), samt emigrerade till Norge i ett drygt halvår för att jobba som kock/pizzabagare/kebabmästare. Restaurangen jag jobbade på kom tvåa i norska mästerskapen i pizza, så jag måste lärt mig ha bakat hyfsat bra pizzor. Om somrarna så extraknäckte jag i Hamngrillen utanför Strand Hotell i Borgholm, Öland. (Så var du en av dom som deltog under ”stockholmsveckan”, på den tiden när Borgholm var ett av stoppen, då är det mycket sannolikt att du köpt en hamburgare av mig aka ”fyllekäk”.)

”Mellan jobb” var jag några gånger under ovan nämnda period och den tiden spenderade jag att upptäcka Sydostasien. Thailand hade jag fått upp ögonen för efter min första charter till Phuket 2003. Efter tre vändor utomlands 3-5månader åt gången kände jag att det var dags att återgå till det svenska utbildningsväsendet. 

Det blev att studera nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg. Fantastiskt rolig och lärorik tid, med mycket galna upptåg. Failade första tentan (tror för övrigt det var första och enda gången jag blivit underkänd på ett prov i hela mitt liv, inkluderat småskolan) pga en bra inspark. 

Jag ägnade ett antal somrar under universitetstiden i statens tjänst. Extraknäckte som ekonomiassistent på Landstinget. Jag lärde mig: 1) Staten är inte rätt arbetsgivare för mig, och 2) stora organisationer verkar heller inte vara mi grej.

Under mitt sista kandidatår var det dags för utbytestermin och jag fick mitt förstahandsval Thammasat University, Bangkok. 

På Thammasat University hade jag valt att läsa en kurs i hur man värderar aktier. Med facit i hand kan jag säga att det valet är anledningen till att jag gör vad jag gör nu. Jag hade läst om kursen och läraren hemifrån Sverige. En Andrew Stotz, som hade blivit utsedd till den bästa analytikern i Thailand två gånger, skulle hålla i kursen. Kursen var ett självklart val, trots att lektionerna var på lördagar. Efte min första lektion tänkte jag ”den här snubben vill jag jobba med, åtminstone göra ett internship hos”. 

Översvämningarna i Bangkok satte käppar i hjulet för att göra ett internship under min utbytestermin så vi bestämde att jag skulle åka tillbaka till Sverige och avsluta min utbildning för att sedan komma tillbaka till Bangkok och göra ett internship på Maybank Kim Eng Securities. 

Väl tillbaka i Göteborg läste jag en del extra kurser på masternivå, såsom Behavioral Finance. Strax efter kandidatexamen var klar, satte jag igång med magisterexamen som var klar runt 6 månader senare. Sen var det dags att dra till Bangkok...

 

Bangkok – Där jag är nu:

I januari 2013 gjorde jag ett internship på Maybank Kim Eng Securities i Bangkok, Thailand. Jag jobbade ihop med min tidigare lärare Andrew och hans kollega sedan 15 år tillbaka, Sornsak. Jag hade ett gäng trevliga och mycket lärorika månader som intern, vilket fick ett abrupt slut när det var dags att förnya visum. För att göra en lång historia kort, visum i Thailand kan vara ganska komplicerat och Thailändska ambassaden i Sverige och Immigration här i Thailand har inte samma åsikt gällande visum. 

Andrew och Sornsak hade bestämt sig för att starta eget och ville anställa mig i deras nya företag. Jag vände tillbaka till Sverige några månader för att göra lite pengar (med betoning på lite) på Landstinget innan jag återvände till Bangkok för att börja jobba med Andrew och Sornsak. I September 2013 startades A. Stotz Investment Research för att tillhandahålla research och aktieportföljer i Asisatiska marknader till instituionella investerare och HNWI (high-net-worth individuals).

I slutet av förra året blev jag partner i A. Stotz Investment Research.

Vi har för tillfället ett närmare samarbete med en Thailändsk och en Malaysisk fondförvaltare, vilka har fonder som använder sig av de portföljer vi tar fram. Portföljerna är koncentrerade men diversifierade med ca 15 akiter i varje portfölj. För lite diversifiering resulterar i onödigt hög risk, och för mycket diversifiering slutar oftast i att avkastningen blir i linje med marknaden. 

Vår investeringsmetodologi kallar vi för FVMR, vilket står för: Fundamenta, Värdering, Momentum och Risk. När vi väljer att investera i en aktie, kan en eller flera av de här elementen vara attraktiva. 

I början av 2016 lanserade vi Become a Better Investor. En gemensam nämnare mellan Andrew, Sornsak och mig är att vi alltid vill lära oss mer. Vi är övertygade att om man alltid vill lära sig mer, diskutera och testa saker i slutändan leder till bättre investeringsbeslut, samt att det är sjukt kul på vägen. Become a Better Investor är ett sätt för oss att dela med oss av vår passion och hoppas att den smittar av sig på andra.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar