Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En presentation av Didrikfinans

Nu när jag börjat blogga på Trade Venue efter några års bloggande på en annan plattform tycker jag det känns passande att presentera sig för er som inte läst min blogg tidigare. Här kommer den.

Vem är Didrikfinans?

Didrikfinans är 70-talist, har familj, arbetar inom IT-branschen och bor i en av Sveriges större städer. Jag är en news junkie av stora mått vare sig det gäller ekonomi och börsen eller övriga händelser i Sverige och världen så det upptar en hel del tid till familjens stora förtret. Är mycket intresserad av privatekonomi och njuter av att förbättra avtal och minska onödiga kostnader för mig och familjen.

Bakgrund till sparandet - de tidiga åren

Jag köpte mina två första fonder när jag i början av 20-års åldern gick in på banken och frågade om fonder och fick tipset av SHB att köpa deras Reavinstfond och Latinamerikafond. Tanken var nog att spara 200 kr i månaden. Det höll på i några år innan jag tröttnade på fonderna och att det inte hände så mycket. På den tiden visste jag egentligen ingenting om aktier men jag fick ett tips om Switchcore som jag köpte och förlorade ca 13.000 kr. Intresset var lågt och jag hade inget annat sparande utan gjorde av med i princip hela min lön varje månad.

Sedan kom PPM och av något skäl väckte det ett större intresse för finansmarknaden och möjligheten att få pengarna att växa med bra avkastning. Att vi hade en liten "PPM-tävling" på jobbet gjorde att det blev mer diskussion kring de här frågorna dessutom.

Jag öppnade ett konto hos Avanza och sålde mina gamla fonder och köpte nya där, och sakta växte sig intresset större för aktier vilket jag sedan började köpa lite på rekar i affärspressen utan någon egentligen strategi. 

När jag fick ett tips om boken "Vägen till din första miljon" av Tobias Schildfat och köpte den väcktes intresset för en långsiktig plan och vad ränta-på-ränta effekten kan göra. Det slog mig att jag aldrig haft något mål men mitt sparande och jag hade aldrig heller funderat på hur lång tid det skulle ta att nå en miljon i sparande så jag fick börja räkna lite.

Under 2010 satte jag min plan i verket, räknade på hur lång tid det skulle ta att nå en miljon och vad som kändes som ett rimligt sparande. Öppnade en kapitalförsökring och försökte spara ca 4000 kr i månaden och lyckades väl sådär med det men huvudsaken var att jag fick vänja mig vid att spara. Jag köpte aktier ganska kortsiktigt och handlade rätt frekvent och nervöst.

Huvudsaken var att jag nu var igång med ett sparande och hade ett uttalat mål om att nå en miljon och lära mig mer om aktiehandel och bolag.

Bakgrund till sparandet - nutid

Jag har nu hunnit ungefär halvvägs kalendertid i min väg mot miljonen och sparar och placerar ganska annorlunda mot vad jag gjorde i början av min resa för några år sedan.

Framförallt har jag blivit inspirerad av och lärt mig mycket från andra bloggare och Lundaluppen var en stor favorit innan han slutade blogga.

Jag försöker investera istället för att spekulera och har ett mycket långsiktig syn på de flesta av mina innehav. "The Intelligent Investor" av Benjamin Graham har förstås också påverkat hur jag försöker tänka kring mina investeringar.

Jag använder en bevakningslista för att följa priserna och hålla mig till ett i förväg bestämt motiverat pris innan jag köper och jag vill då ha en "margin of safety". Säljer gör jag ganska sällan nuförtiden.

I övrigt har jag ett antal regler jag försöker hålla mig till för att inte dra i väg och spontanköpa eller för den delen köpa aktier som inte passar mitt sparande eller mina personliga egenskaper. Jag håller mig nuförtiden mest till Large Cap på Stockholms börsen men köper även lite amerikanska aktier för att diversifiera.

Framförallt har jag massor kvar att lära och det är därför framförallt bloggvärlden är så rolig att följa.

Sparande och investeringar i dagsläget

Jag sparar 7000 kr i månaden och det görs genom en automatisk överföring när lönen landar på kontot varje månad. Jag försöker också sätta över 50% av andra inkomster som exempelvis skatteåterbäringen eller löneökningar.  Det funkar väldigt bra för mig och är inget jag märker av direkt. Man anpassar sina utgifter till vad man har att röra sig med helt enkelt.

Portföljen och likvider är i dagsläget värd ca 400.000 kr och mina svenska innehav ser ni i portföljen här på Trade Venue. Dock inte till samma gav. ;) I övrigt har jag innehav i Citigroup, Walmart och Omega Healthcare Investors Inc.

Jag har också ett barnsparande som enbart sker i fonder än så länge. Tanken är att börja köpa aktier när vi nått ett lite större kapital och det skett en lite större sättning på börsen.

Det var lite om mig och undrar ni något så är det bara att fråga. Det ska bli både intressant och roligt att följa er andra här.

Vänliga hälsningar

Didrikfinans

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Trevligt att se dig här. :)

Didrikfinans's picture
86
165
40
0
Didrikfinans

Tack nörden! Trevligt att vara här. :)

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Privatekonomi och aktier kombinerat är det bästa som finns att läsa om, så det ska bli kul att följa din väg.

Didrikfinans's picture
86
165
40
0
Didrikfinans

Kul att du tycker det zlaskarn. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)