Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
161
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mina mål för 2015

Nu när år 2014 är avklarat är det dags att blicka framåt mot 2015 års mål. Förra året var ett ganska bra år för mig och värdet av mitt sparkapital slutade på 313 391 kr som är 9% över målet för 2014.

Enligt min sparplan ska jag i år nå upp till 387 112 kr för att vara noggrann, och det känns ganska realistiskt men är förstås också beroende av börsens utveckling. Mitt ökade månadssparande gör det förstås lättare.

Målet för sparandet är att stoppa in 7000 kr i månaden i antingen aktier eller parkerat på sparkontot. Om jag inte hittar något köpläge och det blir en större summa parkerad får jag se mig om efter alternativa placeringar såsom Spiltan Räntefond. Vilket inte känns så attraktivt med tanke på dagens räntenivå.

Om mina innehav delar ut samma summa som under 2014 ska jag ta emot totalt 10 191 kr i utdelning i år. Man kan förstås hoppas att ett antal av dem höjer sin utdelning något även om det också skulle kunna förekomma sänkningar. Vem vet...kanske Balder börjar dela ut något nu när man tagit klivet upp till Large Cap och allt.
En förhoppning är annars att Citigroup börjar dela ut mer pengar men enligt CEO Mike Corbat föredrar man återköp av aktier så länge som aktien handlas under "book value" (price/book är nu ca 0.8 tror jag). Så länge man dessutom bötfälls för manipulation av valutamarknaden och det eventuellt fortfarande pågår utredningar om det kan det förstås vara bra att ha lite pengar undanstoppat i kassan..

2015 kommer nog även blir ett år av sökande efter undervärderade aktier. Men det är svårt tycker jag. Var ska man börja? Det är nog tuffare bland Large Cap som jag inriktar mig mot men jag skulle möjligen kunna sträcka mig till Mid Cap. Företagen ska då bara dyka upp rakt framför näsan dessutom.

Sammanfattat ser det då ut såhär:

  • Totalt sparkapital 31 dec 2015 ska vara minst 387 112 kr
  • 7000 kr i månaden ska överföras till aktiesparandet
  • Minst 10191 kr i utdelning
  • Hitta nya bolag!

 

Svårare än så är det alltså inte.

 

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Svart på vitt, stort lycka till. 
Får man fråga hur stor del av kapitalet är investerat i utdelande aktier för att uppnå 10kkr för året i utdelning?

Didrikfinans's picture
86
161
41
0
Didrikfinans

Kul med en kommentar så snabbt! Man får fråga vad man vill. :)

Av strax under 400 kkr i eget kapital så är ca 350 kkr investerat i aktier och av dem så är det bara Balder som inte delar ut så ca 315.000 kr ligger i utdelande aktier. Citigroups utdelning kan man iofs knappt räkna med. ;) 

Har köpt Walmart och Omega Healthcare Investors Inc. nyligen så utdelningen kommer bli något högre i år ändå.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Undrade mest för det verkar vara på modet att skapa en portfölj som är utdelningstung för att senare kunna leva på endast utdelningen. Så funderade mest på hur mycket kapital man i så fall behövde. Om man vill leva på endast utdelning som ger 20kkr per månad medför det:
315 * ((20 * 12) / 10) = 7560kkr, dvs 7,5miljoner. 

Antar man kan placera i andra aktier med annan utdelning men det var roligt att fundera på så här innan man kryper till sängs.
 

Didrikfinans's picture
86
161
41
0
Didrikfinans

Ska inte sticka under stol med att jag gillar utdelning men sedan har jag inte försökt maximera utdelningen på något sätt. Det boostar iallafall ränta-på-ränta effekten och den gillar jag skarpt.

Det är alltid roligt att fundera på sånt. Även innan man kryper till sängs. :)

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Har gått i tankarna att skapa mig en sådan portfölj för att det är intressant. Samt är inte fel när man är 65+ att få några extra kronor i månaden.

Drar dock ut på processen när man ska ligga och klura. ;)

Didrikfinans's picture
86
161
41
0
Didrikfinans

Nej det är inte fel alls att få det när man är 65+. Framförallt ger det en väldigt stor trygghet för en själv och familjen.

När jag kommit upp i en miljon så räknar jag med att få kanske 40.000 plus om året och bara det är väldigt mycket för mig. Det går att semestra bra på de pengarna tex om man skulle börja plocka ut lite då.

Du får väl fortsätta klura bland drömmarna. :)

Vägen till Frihet's picture
160
230
74
0
Vägen till Frihet

Kul att se även dig här nu Didrik Finans!

Didrikfinans's picture
86
161
41
0
Didrikfinans

Tackar Vägen till Frihet! Bara att klicka runt lite här och så är man igång som vanligt känns det som. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)