Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
162
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 januari 2016

Så utvecklades mitt sparande under 2015

2015 blev ett bra år för mig. Det var ett år som främst kännetecknades av höga värderingar och följden av det blev få köplägen, vilket är lite tråkigt eftersom det är så roligt att fylla på portföljen med nya andelar i bra bolag.

När jag tittar på antalet värderpapperstransaktioner som jag genomförde i Avanza under året ser jag att det trots allt är totalt 10 stycken. Jag köpte Walmart och TeliaSonera, fyllde på i Ratos och Handelsbanken A och dessa aktier har jag fortfarande har kvar. TeliaSonera är för mig ett kortsiktigt spekulationsköp på ca ett halvår och jag avser att sälja under Q1.

Jag köpte även Omega Healthcase Investors Inc vilket jag fortfarande inte riktigt kan redogöra för varför jag köpte, förutom den relativt höga avkastningen, och det innehavet sålde jag fyra månader senare med minimal vinst. Den typen av affärer ska jag försöka undvika i framtiden.

Det totala courtaget blev 367 kr och är inget som får mig att gå under direkt. Kör courtageklass mini sedan oktober 2014 när Avanza införde sin nya prislista. 

Portföljen utvecklade sig relativt bra jämfört med indexet SIX30RX som jag jämför mig med eftersom jag bara hade köpt Avanza Zero om jag inte köpt aktier. Portföljen avkastade +16,26% inkl utdelningar enligt Avanzas performance mått som de visar i portföljen även om ca 15% nog är riktigare sett till mina egna beräkningar. SIX30RX slutade på +2,23% för 2015.

Jag lyckades spara mer än jag någonsin gjort tidigare under ett år och skrapade ihop 84 000 kr i månadssparande under året. Till det kunde jag lägga 60 000 kr från en lägenhetsförsäljning och 10 000 kr från skatteåterbäringen. Det lönar sig att vara disciplinerad och köra med automatisk överföring.

Mitt totala sparkapital gick från 313 000 kr till 519 000 kr under året och jag ligger nu lite mer än ett år före min 10-åriga sparplan. Eftersom vi alla vet att börsen går upp och ner så ser jag det som en tillfällig förmån att ligga före planen eftersom risken är stor att det kommer ett fall under de återstående åren fram till 2020 då målet är att ha en miljon i portföljen.

Vilka målen är för 2016 återkommer jag till.

Mvh DF

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)