Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
161
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 februari 2016

Uppdatering barnsparandet

Det var längesedan jag uppdaterade barnsparandet så jag tänkte skriva några ord om det.

Tanken är att avsätta lite pengar varje månad som ska investeras och växa till sig under ca 20 år. Allt ligger i en ISK i mitt namn och oavsett om det är ett eller flera barn så ligger allt i samma ISK eftersom jag vill undvika att det blir någon skillnad i avkastning. När det är dags att ta ut pengar för tex körkort så ska det noteras det vem som fått vad eftersom det ska vara lika i slutet, men jag kommer inte ta ut samma summa åt barn nummer två vid samma tillfälle utan det görs när det är dags för nästa inköp. Antar att det i stort kommer handla om körkort och bidrag till lägenhetsköp. 

Den första aktien köptes in i januari och det blev 10 Handelsbanken A för 97 kr/styck. Känns som en fin present om sådär 20 år. Tanken är att gå över i stort sett helt till aktier när jag ser bra köplägen i fina bolag framöver.

Övriga innehav i barnens portfölj är Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SPP Aktiefond USA. Med tanke på den långa sparhoristonen känns det extra viktigt med låg avgift även om fonderna helt eller delvis kommer bytas mot aktier.

Mvh DF

 

Taggar (blogg): 
10 juni 2015

Barnsparande

När min dotter föddes började jag spara månadsvis till henne i Avanza Zero. Jag tänker bygga vidare med en amerikansk indexfond med låg avgift, typ Vanguard S&P 500 Growth Index Fund. Efter det följer antagligen en tillväxtmarknadsfond men vilken det blir är inte bestämt än. Kanske kör jag fördelningen 40/40/20 och kanske byter jag tillväxtmarknadsfonden mot en räntefond.

När det har börjat bli ett lite större kapital kommer jag sälja av lite fondandelar och börja köpa aktier i stora och stabila bolag.

Hon kommer inte att få veta något om det här sparandet förrän den dag hon ska betala sitt första boende. Sparandet sker i en ISK i mitt namn (Didrik Finans såklart ;) så det finns ingen risk att hon kommer åt pengarna på sin 18-årsdag.

Jag hoppas att det kommer ge henne en bra möjlighet att komma in på bostadsmarknaden och dessutom skydda henne från att belåna sig mycket i ung ålder.

Blir det fler barn framöver kommer deras sparpengar åka in i samma isk och den kommer att delas när det är dags att göra första stora uttaget till något av barnen.

Sparar ni åt era barn? Hur?
Någon som sparat länge och redan hunnit hjälpa sitt barn med exempelvis ett bostadsköp?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)