Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
167
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 januari 2016

Sålt Citigroup Inc och köpt SHB, Ratos, TeliaSonera och Disney

Jag missade att göra några köp under oktoberdippen senast så häromdagen, den 7:e mer exakt, tänkte jag att det är lika bra att passa på. Vi får se om det var ett bra tillfälle eller inte. Tanken är annars att INTE försöka tajma marknaden.

Hursomhelst så gjorde jag föjande köp:

  • 55 Ratos B för 46,27 kr/styck.
  • 25 Handelsbanken A för 103,40 kr/styck
  • 65 TeliaSonera för 38,27 kr/styck
  • 10 Walt Disney för $99,86 styck

 

Detta finansierades delvis genom att jag sålde av mina 40 Citigroup-aktier för $48,89 styck. Jag gick ca +30% på de aktierna och var väldigt trött på den dåliga utvecklingen under 2015. Hade framförallt hoppats att de skulle börja dela ut mycket mer än de börjat göra än så länge efter att de inte tillåtits dela ut i princip något alls.

Mvh DF

1 september 2015

Månadsrapport augusti

Då var det dags för en ny månadsrapport efter en lite svajig börsmånad. Vi fick se ett rejält dyk pga av Kina-oron och många passade på att både köpa och sälja i det läget. Själv valde jag att avvakta för att se om det är en trend eller bara tillfälligheter vi ser.

Måste erkänna att jag har en förhoppning om fallande aktiepriser eftersom det hade varit kul att få se några köplägen. Men det är ändå ett bra tillfälle att se hur man själv reagerar över att sitta still i båten och ha tålamod. En kille som är duktig på tålamod är 4020 och jag rekommenderar er att lyssna på Börspodden avsnitt 100 då han blev intervjuad. Intressant för värdeinvesterare åtminstone.

Under månaden har jag satt över 60 000 kr extra till mitt likvidkonto i Avanza. Pengarna kommer ifrån en lägenhetsförsäljning jag gjorde för ett tag sedan och jag har funderat på om jag verkligen vill ta med dem i portföljen, eftersom den är lite av ett experiment för att se hur lång tid det verkligen tar att spara ihop till en miljon genom månadssparande. Dock kom jag fram till att pengarna behöver arbeta och av lägenhetsförsäljningar eller andra extrainkomster ska så mycket som möjligt in i sparandet för att uppnå det stora målet att nå en miljon. Det är en del av en investerares liv helt enkelt. En extra injektion blir det dock och jag närmar mig målet lite snabbare. Men det kan hända att jag blir tvungen att spara lite mindre framöver så det kanske jämnar ut sig i längden.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. augusti månad (inklusive likvider) är +13,99% och mitt jämförelseindex SIX30RX är upp med 6,57% under samma period.

Totalt kapital (portfölj + likvider) har ökat från 426 888 kr den 31 juli till 482 856 kr den 31 augusti. Den stora ökningen kommer förstås ifrån insättningen jag nämnde tidigare och portföljen har egentligen tappat lite i värde som man ser här nedan.

7000 kr tillfördes i månadssparande och 60 000 kr i extra sparande.

Inga affärer gjordes. Andelen likvider ligger nu på höga 26%.

Jag emottog två utdelningar under månaden. Av Omega Healthcare Investors fick jag 140 kr för mina 30 aktier och av Citigroup fick jag hela 17 kr för mina 40 aktier. Lite kul ändå med kvartalsvis utdelningar som är ganska nytt för mig.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

 

 

10 juni 2015

Mina mål för 2015

Nu när år 2014 är avklarat är det dags att blicka framåt mot 2015 års mål. Förra året var ett ganska bra år för mig och värdet av mitt sparkapital slutade på 313 391 kr som är 9% över målet för 2014.

Enligt min sparplan ska jag i år nå upp till 387 112 kr för att vara noggrann, och det känns ganska realistiskt men är förstås också beroende av börsens utveckling. Mitt ökade månadssparande gör det förstås lättare.

Målet för sparandet är att stoppa in 7000 kr i månaden i antingen aktier eller parkerat på sparkontot. Om jag inte hittar något köpläge och det blir en större summa parkerad får jag se mig om efter alternativa placeringar såsom Spiltan Räntefond. Vilket inte känns så attraktivt med tanke på dagens räntenivå.

Om mina innehav delar ut samma summa som under 2014 ska jag ta emot totalt 10 191 kr i utdelning i år. Man kan förstås hoppas att ett antal av dem höjer sin utdelning något även om det också skulle kunna förekomma sänkningar. Vem vet...kanske Balder börjar dela ut något nu när man tagit klivet upp till Large Cap och allt.
En förhoppning är annars att Citigroup börjar dela ut mer pengar men enligt CEO Mike Corbat föredrar man återköp av aktier så länge som aktien handlas under "book value" (price/book är nu ca 0.8 tror jag). Så länge man dessutom bötfälls för manipulation av valutamarknaden och det eventuellt fortfarande pågår utredningar om det kan det förstås vara bra att ha lite pengar undanstoppat i kassan..

2015 kommer nog även blir ett år av sökande efter undervärderade aktier. Men det är svårt tycker jag. Var ska man börja? Det är nog tuffare bland Large Cap som jag inriktar mig mot men jag skulle möjligen kunna sträcka mig till Mid Cap. Företagen ska då bara dyka upp rakt framför näsan dessutom.

Sammanfattat ser det då ut såhär:

  • Totalt sparkapital 31 dec 2015 ska vara minst 387 112 kr
  • 7000 kr i månaden ska överföras till aktiesparandet
  • Minst 10191 kr i utdelning
  • Hitta nya bolag!

 

Svårare än så är det alltså inte.

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)