Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 september 2015

Spardisciplin?

Ett långsiktigt och stabilt månadssparande ska vara det bästa sättet att nå målet med sitt sparande och tanken är att det dessutom ska jämna ut berg och dalar vid investeringar på börsen. Men hur gör man när pengarna man ska avsätta för sparande allt som oftast är slut i slutet av månaden eller om summorna blir väldigt olika och oftast för små?

Jag upplevde själv att det var svårt med självdisciplin i början av mitt mer seriösa sparande, med målet att nå en miljon, runt år 2010 och summan jag hade satt upp som sparmål för helåret nåddes sällan. Sparandet blev alldeles för spretigt och spontant.

Min lösning blev att ha tydliga mål med sparandet och en automatisk överföring direkt efter lön varje månad. En summa jag visste att jag teoretiskt skulle kunna avvara utan att det påverkade min ekonomi för mycket. En summa som annars skulle slösats bort.

Om man börjar lätt på tex 10% av den disponibla inkomsten så  vänjer man sig snabbt vid att inte ha de pengarna tillgängliga och för mig har det varit ganska lätt att öka på summan efterhand. Dock har jag valt att inte maximera sparandet utan vill även kunna åka på resor med familj och vänner exempelvis.

För att utöka sparandet ytterligare ska 50-75% av löneökningar och skatteåterbäring gå till sparandet och där blir det en liten utmaning med disciplinen eftersom jag måste göra något manuellt, men för mig har det gått ganska bra hittills. Det har faktiskt blivit roligt att spara tack vare uppsatta mål och jag kan känna mig nöjd varje gång jag ser att jag nått ett mål eller bara av att se en instättning på sparkontot.

Tycker du att det är jobbigt med disciplinen när så mycket annat drar i plånboken? Hur gör du för att säkra upp att du sparar enligt ditt mål?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)