Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 december 2017

Skiftade från Handelsbanken B till Handelsbanken A

Jag har suttit och väntat länge på att skifta aktieslag i SHB och hade hoppats på en spread på minst 2% men idag tröt tålamodet och jag sålde mina 1121 st SHB B för i snitt 113,25 kr/styck. Efter courtage x 2 skulle pengarna räcka till ca 6,8 "gratisaktier" så jag köpte 1127 SHB A. 

Senast jag gjorde det här bytet i november 2016 blev det 27 "gratisaktier" och det var därför förväntningarna var högt ställda. Den gången bytte jag inte courtageklass och det gjorde jag inte nu heller eftersom jag räknar med att det blir några mindre affärer inom den närmaste månaden. 

 

 

Taggar (blogg): 
5 april 2017

Utdelning Handelsbanken och Walmart

Nu har de första utdelningarna i april bokförts på kontot.

Handelsbanken delar i år ut 5 kr per aktie och med mina 1121 aktier blev det 5605 kr. SHB är min största bidragsgivare vad det gäller utdelning än så länge.

Walmart som delar ut kvartalsvis delade enligt växlingskursen ut 4,57 SEK per aktie och med mina 60 aktier blev det 274 SEK den här gången.

Utdelningar 2017:

Datum Värdepapper Antal Kurs Belopp
2017-01-04 Walmart 60 4,55 273
2017-03-24 Nordea 455 6,18 2811
2017-03-28 Novo Nordisk 160 5,88 941
2017-03-29 Castellum 480 2,50 1200
2017-04-04 Handelsbanken B 1121 5 5605
2017-04-04 Walmart 60 4,57 274
Totalt 11104 kr

 

Nästa utdelning kommer från Creades och väntas landa på kontot den 26 april.

Taggar (blogg): 
22 november 2016

Skiftade från Handelsbanken A till Handelsbanken B

Häromdagen sålde jag av mina 1090 aktier i Handelsbanken A och köpte Handelsbanken B-aktier eftersom de båda aktieslagen skiljer några kronor åt i pris just nu. Det blev 27 gratisaktier efter courtage på den manövern. 

Senast jag gjorde samma manöver var i mars vilket jag skrev om i det här inlägget: http://www.tradevenue.se/Didrikfinans/s%C3%A5lde-handelsbanken-och-k%C3%B6pte-handelsbanken. Den här gången brydde jag mig däremot inte om att byta courtageklass eftersom jag räknar med att göra flera mindre köp den närmaste månaden.

Taggar (blogg): 
4 juli 2016

Månadsrapport juni

Juni månad har passerat och jag har noterat att Castellum har gått riktigt bra sedan teckningsrätterna omvandlades till aktier. Jag ligger +35% i Castellum i dagsläget. Vad som inte gått lika bra är bankerna där jag gått in ganska hårt sedan årsskiftet. Tråkigt just nu men det lönar sig i längden tror jag. Ratos är ett kapitel för sig och jag avvaktar utnämningen av ny VD sedan Susanna Campbell blev petad. Sedan blir det nog ganska stora förändringar för bolaget.

Annars har det varit EU-omröstning i Storbritannien med utgång Brexit vilket inte var helt väntat. Jag anpassade inte portföljen inför det men passade på att fylla på i några bolag när börsen dippade under måndagen. Vi får se hur oroligt det blir framöver men min plan är att fortsätta som vanligt. Jag har ändå ingen chans att förutspå om det kommer gå åt ena eller andra hållet och försöker inte heller göra några korta vinster. Business as usual med andra ord.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. juni månad (inklusive likvider) är -0,77% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på -4,94% under samma period. 

Eget kapital har minskat från 565 391 kr den 31 maj till 553 626 kr den 30 juni. Då har jag som vanligt tillfört 7000 kr i månadssparande.

Under juni månad köpte jag Nordea, Handelsbanken A, Duni och H&M. 

Andel likvida medel ligger på 10%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

27 juni 2016

Fyllt på i Handelsbanken, Nordea och H&M

Idag har jag upplevet den största nedgången hittills sedan jag började min resa mot miljonen 2010. OMXS30 -8,42% och min portfölj backade -6,90% (då har inte USA stängt än men har rätt lite där). Det är inte varje dag portföljen backar med ~40 000 kr. Slängde mig givetvis på säljknappen och gjorde mig av med allt.

Eller inte. Idag kom månadens sparande in på kontot och jag använde även likvider och gjorde några köp idag. Det kommer säkert att bli en längre period av osäkerhet och ett volatil börs men jag hoppas att jag inte går på alltför hårt alltför tidigt. Hur som helst fortsätter jag med månadssparande/köp och har likvider så jag fortsätter på samma linje oavsett om jag åker med ner eller upp.

Jag har köpt bank under en längre tid nu och var kanske lite för tidig med det om man ser till vad vi vet idag. Räntenettot ser ut att pressas ytterligare en tid men den dag räntorna ökar kommer jag vara ganska nöjd med mina GAV tror jag. Nordea är svårt att motstå med en direktavkastning på 8% och i Handelsbanken har jag strävat efter att äga ett större innehav.

Dagens inköp blev 50 Handelsbanken A för 97,80 kr/styck, 75 Nordea för 68,45 kr/styck och 30 H&M för 238,90 kr/styck. Fortsätter det ner de närmaste dagarna gör jag eventuellt några fler inköp. Det är lite det här jag har väntat på med mina likvider men jag kan tänka mig att det kan kännas lite oroligt om börsen fortsätter ner i samma takt som under våren/sommaren 2011, när det kändes som att det aldrig skulle ta slut.

Taggar (blogg): 
17 juni 2016

Fyllt på i Duni, Handelsbanken och Nordea

Igår fylldes portföljen på med spridda skurar. Får se om det blir något mer köp före eventuell brexit/bremain men min tanke är att köra på som vanligt utan att försöka tajma för mycket även om det blir lite så ibland trots allt. Köper ju inte på samma datum varje månad tex.

Det blev 50 Nordea för 74,50 kr/styck, 35 Duni för 103 kr/styck och 30 Handelsbanken A för 98,70 kr/styck.

 

 

Taggar (blogg): 
12 juni 2016

Inköp Handelsbanken A och H&M

Köpte på mig lite mer aktier när börsen vek ner sig i fredags. Den här gången blev det 67 SHB A för 100,20 kr/styck och ett mindre köp i H&M vilket innebar 10 aktier för 249,30 kr/styck. 

85 nya Castellumaktier tecknades i förra veckan och likviden är nu dragen så det är bara att vänta på att de blir riktiga aktier s.a.s. Blev ett bra tillfälle att fylla på i Castellum tror och hoppas jag.

Just nu är det fokus på att njuta av sommaren och att arbeta i trädgården här hemma och det känns skönt att den stämningen redan infunnit sig. Det känns bra att släppa tankarna kring börsen och fokusera på andra mer njutningsfulla saker här i livet. Börsen går upp och ner och jag är såpass långsiktig att det egentligen är totalt onödigt att titta in på Avanza mer än någon gång i månaden max. Att det är kul är en helt annan sak. När jag sedan nått mitt sparmål ska det njutas ännu mer här hemma har jag tänkt.

Taggar (blogg): 
16 maj 2016

Inköp Handelsbanken A och Nordea

Idag fyllde jag på i både Handelsbanken och Nordea. Det blev 50 SHB A för 100,60 kr/styck och 65 Nordea för 75,60 kr/styck. Jag hoppas att båda bankerna kommer göra riktigt bra vinster när räntan börjar gå upp igen och framförallt Handelsbanken är ett riktigt långt innehav för mig.

Båda är dessutom bra utdelare vilket gör att jag nästa år kommer att nå en nivå på utdelningar över 20 000 kr vilket känns kul. 

Passade även på att köpa 10 SHB A till barnens portfölj idag. Det är deras enda aktieinnehav än så länge och jag tror det blir bra om ca 20 år. Får se när det dyker upp något bra läge för att lägga till någon mer aktie till deras portfölj framöver.

Taggar (blogg): 
5 april 2016

Inköp Handelsbanken A och Nordea. Sålt TeliaSonera.

Stor nedgång idag och jag passade på att fylla på i två av mina bankaktier. För att finansiera köpen sålde jag av innehavet i TeliaSonera där jag gick back ca 400 kr på min halvårsspekulation. Det är förhoppningsvis sista gången jag spekulerar på det sättet. Förhoppningen var att den skulle stiga mer än vad den gjorde inför utdelningen och nu orkade jag inte vänta längre utan sätter hellre pengarna i något jag tror på långsiktigt.

 

Så jag sålde mina 385 TeliaSonera-aktier för 40,69 kr/styck. För de pengarna köpte jag 100 Nordea för 74,90 kr/styck och 75 Handelsbanken A för 100,40 kr/styck. Som jag nämnde i förra inlägget börjar portföljen viktas rätt mycket åt bank, men jag hoppas kunna fylla på ordentligt när det blir läge i en annan bransch, som exempelvis i H&M eller varför inte Duni. Vi får se.

Jag älskar förresten bildhanteringen på den här plattformen. 

Taggar (blogg): 
29 mars 2016

Sålde Handelsbanken och köpte Handelsbanken

Sålde mina 360 st SHB B-aktier och köpte 360 st Handelsbanken A-aktier idag. Tack till lordmetroid för kommentaren om det. Hade inte ens reflekterat över det själv, så där fick jag lite nytta av att ha en publik investeringsdagbok. Ett bra sätt att utnyttja att den dyrare aktien möjligen är felprisatt om man råkar äga båda och handlar med ISK eller KF.

Eftersom det är väldigt låg omsättning i B-aktien fick jag går ner någon krona i kurs för att bli av med alla och jag hade kunnat avvakta lite med att köpa A-aktien för att få den någon krona billigare men det är lätt sagt med facit i hand. Det blev iallafall en mellanskillnad på ungefär 3300 kr minus courtage för samma antal A-aktier och de valde jag att behålla till ett framtida köp, istället för att köpa 31 st extra A-aktier nu. 

I vanliga fall kör jag courageklass Mini hos Avanza eftersom jag oftast köper för 7000 kr i taget men jag ändrade till Small inför det här skiftet för att spara några kronor i courtage. Bra där Avanza att man kan byta i realtid. Nu får jag dock vänta en månad innan jag kan byta tillbaka till Mini.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)