Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
167
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 december 2017

FAAMNG!? Tankar om en teknikaktieportfölj tar sin början.

Jag har blivit mer och mer sugen på att bygga en liten teknikportfölj i min  portfölj. Tanken är att köpa ett antal teknikaktier till ett sammanlagt värde om ca 5% av portföljens värde. Börja köpa lite smått inom en snar framtid och låta den öka i storlek om den fortsätter upp och annars fylla på lite då och då men aldrig köpa mer om den växer till 10% eller mer av portföljens värde pga risk. 

Syftet är att hänga på digitaliseringen och då vara med bland de största bolagen vad det kommer till cloud-infrastruktur och data. Dessa bolag som rimligtvis har stor chans att tjäna mycket pengar på övriga bolag som i sin tur behöver en bra global infrastruktur för sina egna affärer.

I juni 2017 publicerade Gartner sin "magic quadrant" för Cloud IaaS och då såg det ut såhär:

(https://www.theregister.co.uk/2017/06/19/gartner_confirms_what_we_all_kn...)

 

I dagsläget tänker jag satsa på de största inom Cloud services vilka då blir Amazon,  Microsoft och Google. Bolag som har möjlighet att tjäna pengar på varenda sidvisning på deras kunders sajter förutom möjligheten att ta extra betalt för analytics/machine learning/AI. Kanske borde Alibaba vara med här för den enorma kinesiska marknaden.

För "data" tänker jag satsa på de bolag som vet allt om oss. Bolag som Facebook och Google som dyker upp även här. Där har vi intäkter från reklam samt all möjlig oöverträffad (och obehaglig?) demografisk data om oss och vårt beteende som säljs vidare. Senaste exemplet jag såg var en startup som säljer data från Facebook till mäklare i form av "dessa personer inom det här området är potentiella köpare till den här 2:an". Kommer tyvärr inte ihåg vad bolaget heter.

När det kommer till Apple och Netflix har jag inte bestämt mig än men kan nog tänka mig att peta in lite där som avslutande investeringar i teknikportföljen. Listan över tilltänkta bolag ser alltså ut som nedan i dagsläget och jag har inte hunnit så långt i mina tankar än. Några analyser ska jag nog ta mig tid att göra innan köp dessutom. Mest för att avgöra vad som är relativt  "billigast" i dagsläget.

Facebook - data samt reklam

Apple - fortsatt oöverträffat premiumbolag med stark inlåsningseffekt

Amazon - ledare inom cloud services och jätte inom e-handel

Microsoft - nr 2 inom cloud services samt IT gigant

Netflix - kommer att fortsätta växa enormt och kan fortsätta höja priserna?

Google - cloud services och data

Vad tänker du om ovanstående aktier och är jag för sen på bollen eller har digitaliseringen bara börjat?

Taggar (blogg): 
30 december 2015

Snart dags för "Myskväll 2015"

Då sitter jag och väntar in stängning av USA-börserna och sedan är årets alla siffror redo att överföras till Google Docs-arken för att vridas och vändas på. Jag fullständigt älskar den tidpunkten på året. 

Det är grafer som ska uppdateras och prognoser som ska vridas och vändas på och jag ska för en stilla stund bara sitta och titta på siffrorna som visar ett sparande som faktiskt går riktigt bra. Jag är nu mer än halvvägs mot miljonen som är mitt första mål. 

Det går inte direkt snabbt men jag vill inte heller ta alltför stora risker. Långsamt och säkert byggs det upp en pengamaskin som ska ge lycka och stabilitet åt mig och familjen i många år framöver. 

Vad müsigt...

Taggar (blogg): 
10 juni 2015

Inspiration: Säga upp sig vid 32 och följa sina drömmar

Jag läste ett mycket inspirerande inlägg av Dividend Mantra för ett tag sedan.

Det handlar om vilka möjligheter ett sparande kan öppna upp och att göra vad som gör en lycklig istället för att alltid sträva efter att maximera sitt kapital. Han skriver också om vilken skillnad det är att jobba med något som är ens passion jämfört med att bara slava för sin lön varje månad på ett jobb man egentligen inte trivs med.

Minst sagt inspirerande!

Här är hans återblick på året som gått sedan han slutade vara anställd:

http://www.dividendmantra.com/2015/05/quitting-my-full-time-job-one-year...

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)