Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
162
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 december 2017

Skiftade från Handelsbanken B till Handelsbanken A

Jag har suttit och väntat länge på att skifta aktieslag i SHB och hade hoppats på en spread på minst 2% men idag tröt tålamodet och jag sålde mina 1121 st SHB B för i snitt 113,25 kr/styck. Efter courtage x 2 skulle pengarna räcka till ca 6,8 "gratisaktier" så jag köpte 1127 SHB A. 

Senast jag gjorde det här bytet i november 2016 blev det 27 "gratisaktier" och det var därför förväntningarna var högt ställda. Den gången bytte jag inte courtageklass och det gjorde jag inte nu heller eftersom jag räknar med att det blir några mindre affärer inom den närmaste månaden. 

 

 

Taggar (blogg): 
5 november 2017

Inköp Skanska

Jag passade på att fylla på i Skanska för mitt månadssparande den 27 oktober. Aktien var nere och vände till ett pris som jag tycker är rimligt och jag köpte 40 aktier för 172,30 kr/styck. 

Skanska blir mitt enda byggbolag och det passar bra i portföljen eftersom det är en bransch som saknas i min portfölj och dessutom är direktavkastningen bra vilket ju är något jag gillar. Priset har ökat något sedan köp men jag hoppas kunna köpa mer om priset går ner några kronor snart igen.

Tiden räcker inte riktigt till för mig men jag ska ta tag i en månadsrapport så snart som möjligt. 

Taggar (blogg): 
28 september 2017

Inköp H&M

H&M föll 5% på rapporten idag. Siffrorna var ungefär vad analytikerna hade  väntat sig men det finns nog en hel del aktieägare som börjar tappa tålamodet och har man gått in på kortare sikt kan jag förstå det. Då finns det bättre möjligheter i andra bolag än H&M där vi nog får ha tålamod under lång tid framöver. För mig är det inget problem eftersom jag är inne på flera års sikt.

Min förhoppning är att H&M ska vara uthålligt nog att klara sig igenom allt vad omställningen till e-handel innebär, kunna utnyttja sina fysiska butiker och skörda frukterna när uppstickarna inom e-handeln inte längre klarar marginal- och returpressen. Kanske på grund av högre räntor framöver. 

Eftersom H&M lyser grönt på listan passade jag på att köpa på mig 32 aktier för 208 kr/styck idag. Det är lustigt ändå vad påverkad man blir av alla rubriker när ett bolag genomgår en tuff period och det känns ibland lättare att avstå att trycka på köpknappen just när bolagen är som billigast. Det är mänskligt att man vill få en signal om att det går åt rätt håll innan man köper men när signalen kommer är det ofta för sent. Jag har noterat det några gånger tidigare när jag tittat på mina inköp, och det är ibland tufft att gå emot vinden, men det är då jag tycker som bäst om att ha en bevakningslista och bara agera helt pragmatiskt i mina inköp. 

Taggar (blogg): 
5 september 2017

Sommarens inköp

Sommaruppehållet är slut och det är dags att plita ner några inköp som gjordes under sommaren för ordningens skull. För min del har portföljen rört sig mestadels nedåt utan att det för den sakens skull har blivit så många nya köplägen men några tillfällen blev det iallafall.

Jag tänker snart återuppta mitt månadssparande till normal nivå om 7000 kr i månaden efter att ha kört på sparlåga hittills under 2017. Ska bli kul att göra lite mer meningsfulla inköp alternativt att få fylla på likviderna med lite mer substans.

Sommarens transaktioner:

H&M fylldes på något vid två tillfällen och det blev sammanlagt 13 aktier till en snittkurs på 209,70 kr. 

Skanska är ett nytt innehav. Gjorde ett litet köp på 40 aktier för 172,40 kr/styck men tanken att sprida ut inköpen om det kommer fler tillfällen.

Probi är även det ett nytt innehav. Lite högre risk i det än vad jag vanligtvis brukar titta efter men jag gillar deras produkter och kommer att återkomma mer till bolaget senare. Det gjordes ett litet köp på 15 aktier för 295 kr/styck. Fyller antagligen på lite mer efter att jag uppdaterat min analys. 

 

 

Taggar (blogg): 
30 mars 2017

Inköp H&M

Idag fyllde jag på med 24 H&M-aktier till snittkursen 229,80 kr/styck av det enkla skälet att bolaget ligger överst i bevakningslistan för tillfället. (Nu ligger visserligen Ratos snäppet över men det ligger där bara för att jag enkelt ska ha koll på aktien. Inget köp i sikte där på ett tag.)

H&M-rapporten mottogs inte med något jubel direkt men jag har tiden på min sida och tänkte ligga kvar som ägare ett bra tag till. Ser inte något annat bolag jag hellre vill köpa för tillfället. 

Taggar (blogg): 
9 mars 2017

Inköp H&M och Novo Nordisk

Det har inte hänt så mycket här på ett tag och jag har varit ute och rest men nu har jag gjort två små köp som ska bokföras här på bloggen.

Den här gången blev det 20 stycken H&M för 238,50 kr/styck som köptes i tisdags.

Idag slog jag till igen och köpte hela 7 st Novo Nordisk för 230,90 DKK/styck. 

Därmed var månadens inköp färdiga och nu ser jag fram emot att utdelningarna ska börja betalas ut. Mina bankinnehav ger mig ganska stora utdelningar nu i mars och april och då blir det antagligen några köp till. 

Taggar (blogg): 
25 januari 2017

Senaste inköp: Castellum, H&M och Novo Nordisk.

Det är alltid kul när det finns något köpvärt så jag har passat på att fylla på lite i mina innehav nu i januari. Gjorde av med mina sista likvider från försäljningen av Ratos när jag köpte Castellum (40 st för 119,50 kr/styck) och H&M (12 st för 242,10 kr/styck) den 20 januari. Så nu ligger det inte längre några likvider i min KF och kostar pengar. Övriga likvider ligger visserligen på ett Collectorsparkonto med kass ränta men jag slipper iallfall skatta för dem i min KF.

Idag var det dags för mitt månadsköp så jag köpte H&M igen och det blev 10 aktier för 237,10 kr/styck samt ett köp i Novo Nordisk där det blev 15 aktier för 240,80 DKK/styck. 

I övrigt är det en väldigt spännande period just nu när årsboksluten står som spön i backen. Blev väldigt nöjd när Creades bestämde sig för att dela ut och dessutom satsar på 14 kronor i utdelning. Det blir en direktavkastning på 6,41% för mig. Önskar som vanligt att jag hade hunnit köpa fler aktier.

Näst på tur att rapportera bland mina innehav är Nordea och Intrum Justitia och det sker imorgon. Spännande!

Taggar (blogg): 
17 januari 2017

Inköp H&M

Dessa ständiga upprepningar. Men det blir lite så med min strategi. 

Iallafall. Köpte lite fler H&M igår. Det blev 20 aktier för 243,80 kr/styck. Höll på att köpa lite fler H&M idag och även Castellum såg lockande ut men bestämde mig för att avvakta till den 25:e då det är dags för nästa månadsköp. 

Nu ska jag ta tag i årsrapporten för 2016.

 

Taggar (blogg): 
13 december 2016

Inköp Castellum och sålt SKF

Det blev ett nytt köp i Castellum igår. Jag har kvar likvider från tidigare försäljningar i min KF så jag vill gärna sätta dem i arbete. Det blev 50 aktier för 118,80 kr/styck igår. I vår får jag tillbaka två hundralappar i utdelning på det köpet. En klar bonus i det här med att köpa aktier på lång sikt.

Jag sålde också av mitt minimala innehav i SKF för 172,60 kr/styck. Hann bara köpa 25 stycken i september innan de blev för dyra så innehavet kändes mest onödigt nu. En vinst på 25% på kort tid är alltid trevligt även om det inte blev mycket i kronor.

I övrigt börjar de mesta bli dyrt i min lista så hittar jag inget nytt intressant bolag så blir det till att avvakta med nya köp. Närmast till hans ligger antagligen nya köp i Castellum om den blir lite billigare igen. Till dess får jag ägna tiden åt att julpynta och dricka glögg här hemma. 

Taggar (blogg): 
5 december 2016

Inköp Castellum

I fredags fyllde jag på lite i Castellum igen. Det blev 41 aktier för 117,60 kr/styck den här gången. Ligger priset kvar på samma nivå eller om det sjunker så kommer jag att köpa mer i veckan. Ser fram emot utdelningen framåt våren som börjar närma sig allt snabbare nu.

Castellum är ännu ett av mina långsiktiga kärninnehav och jag tänker köpa på mig ganska många aktier när jag har tillfälle under åren framöver. 

Edit: Jag sålde förresten mina 100 Volati jag köpte efter noteringen då jag inte fick någon tilldelning. Gick back en hundralapp på den affären. Tanken är att istället titta på Volati igen om den blir billigare längre fram.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)