Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 oktober 2016

Mina mål för 2016

Jag har inte skrivit vilka mål jag har för 2016 så här kommer ett inlägg för att ha något att kontrollera mot när vi har kommit in i 2017.

Om 2014 var ett bra år för mig så var 2015 ett ännu bättre år när det kommer till sparandet som jag skrivit om i det här inlägget. Eftersom jag hamnade 34% över mitt sparmål så passerade jag det egentliga målet för 2016 (497 800 kr) redan i oktober 2015, så i år hoppar jag till 2017 års mål som är att komma upp i 619 600 kr i eget kapital. Nu ligger jag visserligen bara någon tusenlapp under det målet så det kan ses som väl defensivt, men 2018 års mål är alldeles för långt bort och vem vet vilken väg börsen tar under Q4. Det är hursomhelst en skön känsla att ligga ett år före i sparplanen och det kan ta en snabb vändning åt andra hållet.

När det kommer till månadssparandet om 7000 kr så hoppas jag kunna hålla det året ut och har det som mål även om vissa omständigheter kommer att påverka min ekonomi ett antal månader framöver. Under 2017 kommer jag få sänka ambitionen vad gäller månadssparandet.

Mål för 2016:

  • Totalt sparkapital 31 dec 2016 ska vara minst 619 600 kr
  • 7000 kr i månaden ska överföras till aktiesparandet

 

Jag har tidigare haft en viss utdelning som mål men den blir vad den blir baserat på vad jag köper/eventuellt säljer så det målet stryks.

Att ha mål är ett sätt för mig att hålla motivationen uppe och inte försöka fuska någon månad. Jag gillar också att följa upp hur det går varje månad och är för mig en del av att göra sparandet till en hobby. Det passar säkert inte alla men man får försöka hitta vad som motiverar en själv bäst.

Taggar (blogg): 
10 juni 2015

Mina mål för 2015

Nu när år 2014 är avklarat är det dags att blicka framåt mot 2015 års mål. Förra året var ett ganska bra år för mig och värdet av mitt sparkapital slutade på 313 391 kr som är 9% över målet för 2014.

Enligt min sparplan ska jag i år nå upp till 387 112 kr för att vara noggrann, och det känns ganska realistiskt men är förstås också beroende av börsens utveckling. Mitt ökade månadssparande gör det förstås lättare.

Målet för sparandet är att stoppa in 7000 kr i månaden i antingen aktier eller parkerat på sparkontot. Om jag inte hittar något köpläge och det blir en större summa parkerad får jag se mig om efter alternativa placeringar såsom Spiltan Räntefond. Vilket inte känns så attraktivt med tanke på dagens räntenivå.

Om mina innehav delar ut samma summa som under 2014 ska jag ta emot totalt 10 191 kr i utdelning i år. Man kan förstås hoppas att ett antal av dem höjer sin utdelning något även om det också skulle kunna förekomma sänkningar. Vem vet...kanske Balder börjar dela ut något nu när man tagit klivet upp till Large Cap och allt.
En förhoppning är annars att Citigroup börjar dela ut mer pengar men enligt CEO Mike Corbat föredrar man återköp av aktier så länge som aktien handlas under "book value" (price/book är nu ca 0.8 tror jag). Så länge man dessutom bötfälls för manipulation av valutamarknaden och det eventuellt fortfarande pågår utredningar om det kan det förstås vara bra att ha lite pengar undanstoppat i kassan..

2015 kommer nog även blir ett år av sökande efter undervärderade aktier. Men det är svårt tycker jag. Var ska man börja? Det är nog tuffare bland Large Cap som jag inriktar mig mot men jag skulle möjligen kunna sträcka mig till Mid Cap. Företagen ska då bara dyka upp rakt framför näsan dessutom.

Sammanfattat ser det då ut såhär:

  • Totalt sparkapital 31 dec 2015 ska vara minst 387 112 kr
  • 7000 kr i månaden ska överföras till aktiesparandet
  • Minst 10191 kr i utdelning
  • Hitta nya bolag!

 

Svårare än så är det alltså inte.

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)