Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 november 2017

Försäljningen av Ratos - ett år senare

Av en slump såg jag att det är nästan exakt ett år sedan jag sålde av de sista Ratos-aktierna. Ett långt innehav som kostade mig 9257 kr under fyra bra börsår. Inte så farligt egentligen för en amatör som mig men det som retade mig var den potentiella vinsten jag hade kunnat göra om jag valt ett annat bolag att investera i när jag började köpa under 2012.

Det kan vara intressant att se aktiens utveckling sedan dess och nedan är kursutvecklingen sedan jag tröttnade och sålde.

Vid en titt i backspeglen hade det varit bra att sälja några månader senare eftersom priset gick upp utan några egentligen intressanta nyheter efter min försäljning. Idag är priset dock lägre än min snittkurs på 38,50 kr per aktie som jag sålde för. Framförallt kändes det bra i magen att göra sig av med en surdeg och blicka framåt istället.

Summa summarum är jag nöjd med försäljningen eftersom jag istället investerade kontanterna i bolag som Creades, Novo Nordisk och Castellum. Bolag som känns bra att äga på lång sikt och dessutom utvecklats mycket bättre än Ratos på ett års sikt.

Det ska tilläggas att jag kan tänka mig att köpa Ratos igen om något radikalt förändras men i nuläget ser bolaget ut att ha en fortsatt lång uppförsbacke att vandra.

Taggar (blogg): 
23 november 2016

Sålt Lundbergföretagen och Ratos. Fyllt på i Novo Nordisk.

Igår sålde jag hela mitt innehav av Lundbergföretagen för 584,50 kr/aktie. De köptes för ett snittpris om 265 kr/aktie under 2013 och 2014 och jag tackar för en bra avkastning. För den här gången. Lundbergs har inte påverkats alls på samma sätt av "ränteoron" som de andra fastighetsbolagen även om bolaget till stor del består av fastighetsinnehav. Det får mig att tveka nu när bolaget även handlas till premie och jag dessutom sitter med andra fastighetsinnehav i Castellum och Balder. Bolaget ligger kvar på bevakningslistan och jag avser att stiga in igen när det blir läge.

Jag bestämde mig också för att sälja av resterande innehav i Ratos och i det fallet har jag inte så mycket att tacka för. Snittkursen blev 51,50 kr/aktie och jag har sålt allt för ca 38,50 kr/aktie. 25% i förlust på kursen men jag räddas något av utdelningarna på totalt 9256 kr genom åren. Totalt blir det en förlust på 9257 kr. Inte så farligt trots allt men det är förstås irriterande att tänka på den positiva avkastningen jag hade kunna få om jag istället investerat i ett annat bolag när det begav sig. Typ Lundbergs. Men i backspegeln ser allt självklart ut. Det känns iallafall skönt att slippa tänka på framtiden för bolaget och istället kunna fokusera på andra företag. Jag återvänder kanske när/om det stabiliseras framöver.

Det blev även ett litet köp i Novo Nordisk. 22 aktier till ett pris om 225,90 DKK/aktie köptes in. Den har fortsatt ner efter det och valet står nu mellan Novo Nordisk eller Castellum för nästa månadsköp.

Dessutom har jag bestämt mig för att ge mig på en eller två IPO:er för första gången men det nämner jag mer om längre fram om jag får någon tilldelning.

10 november 2016

Sålt fler Ratos

Idag passade jag på att sälja av fler Ratos för att nå en nivå som känns mer okej. Jag sålde 400 aktier för 38,36 kr/styck. Som jag skrev i det här inlägget vill jag ta större delen av förlusten nu eftersom jag känner mig osäker på den närmsta tiden och vilka besked som kommer att lämnas. Då känns det bättre med ett litet innehav. 

Många gånger kan det vara bättre att sälja av ett misslyckat köp och istället satsa pengarna någon annanstans och få bättre avkastning där, istället för att försöka "vinna tillbaka" pengarna i samma bolag och det är det som känns mest sannolikt för mig nu.

Annars har jag noterat att mina fastighetsaktier tagit en hel del stryk på sistone och framförallt Castellum men även Balder börjar bli intressanta prismässigt. Jag avvakter lite till innan jag fyller på för att se om det fortsätter ner en bit till.

Taggar (blogg): 
19 oktober 2016

Sålt Ratos

Igår sålde jag 700 st av mina Ratos aktier för 38,25 kr/styck. Det innebär att jag nu har 666 stycken kvar. Om det är en positiv eller negativ siffra när det gäller Ratos återstår att se. 

Att jag sålde över halva innehavet på den här nivån har flera skäl:

 • Det är troligt att kursen kommer fortsätta ner några kronor till innan nya VDn tillträder och börjar städa bland innehaven.
 • En sänkt utdelning kommer att sätta press på kursen.
 • Det kan ta lång tid att komma tillrätta med innehaven och mitt oerhörda tålamod börjar till sist tryta.
 • Frigörande av kapital ger möjlighet att gå in igen till ett lägre pris. Jag ser trots allt möjligheter längre fram och några av de nya innehaven är intressanta.
 • Det känns bättre att ta en acceptabel förlust nu än att om några månader gräma mig för att jag inte sålde tidigare vilket jag varit nära att göra flera gånger. Tajmingen är väl förstås helt fel men vi får se.

 

När jag tittar i backspegeln blev Ratos ett typiskt exempel av "don't catch a falling knife" för mig. Något som många andra såg men jag valde att se åt andra hållet. Köpet av Aibel ställde till det rejält och Susanna Campell lyckades inte rätta upp skeppet. Det till trots har jag kvar Ratos som innehav och kommer fortsätta följa bolaget framöver. Dessutom en erfarenhet rikare.

Taggar (blogg): 
4 juli 2016

Månadsrapport juni

Juni månad har passerat och jag har noterat att Castellum har gått riktigt bra sedan teckningsrätterna omvandlades till aktier. Jag ligger +35% i Castellum i dagsläget. Vad som inte gått lika bra är bankerna där jag gått in ganska hårt sedan årsskiftet. Tråkigt just nu men det lönar sig i längden tror jag. Ratos är ett kapitel för sig och jag avvaktar utnämningen av ny VD sedan Susanna Campbell blev petad. Sedan blir det nog ganska stora förändringar för bolaget.

Annars har det varit EU-omröstning i Storbritannien med utgång Brexit vilket inte var helt väntat. Jag anpassade inte portföljen inför det men passade på att fylla på i några bolag när börsen dippade under måndagen. Vi får se hur oroligt det blir framöver men min plan är att fortsätta som vanligt. Jag har ändå ingen chans att förutspå om det kommer gå åt ena eller andra hållet och försöker inte heller göra några korta vinster. Business as usual med andra ord.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. juni månad (inklusive likvider) är -0,77% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på -4,94% under samma period. 

Eget kapital har minskat från 565 391 kr den 31 maj till 553 626 kr den 30 juni. Då har jag som vanligt tillfört 7000 kr i månadssparande.

Under juni månad köpte jag Nordea, Handelsbanken A, Duni och H&M. 

Andel likvida medel ligger på 10%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

8 maj 2016

Inköp Nordea och Ratos

I onsdags fyllde jag på lite i två av mina innehav. Jag köpte 65 Nordea för 76,05 kr/styck och 110 Ratos för 45,81 kr/styck.  

Ett antal utdelningar har landat på kontot i vår och jag ligger lite efter med mina investeringar. Det tenderar att vara samma bolag som dyker upp som köpvärda medan jag vill sprida riskerna något mer. Men har man tålamod så dyker det upp nya lägen så småningom och jag hoppas att det inte dröjer allt för länge. Utdelningar är viktigt för mig och det smärtar lite att sitta med likvider som hade kunnat generera bra utdelning om de var investerade..

Taggar (blogg): 
25 januari 2016

Inköp Handelsbanken A

Nu när det äntligen lyser lite grönt i bevakningslistan kunde jag unna mig att välja mellan flera olika alternativ. Vilken lyx! Maersk, SHB, SKF, Berkshire Hathaway och Ratos, såklart, är gröna på min lista. 

Ratos har jag köpt en hel del på sistone. SKF kan fortsätta ner ett tag till och blir det sänkt utdelning kanske? Maersk är en gigant jag måste lära mig mer om och Berkshire kan jag inte bestämma mig för om jag vill köpa eller inte. 

Valet föll på 68 Handelsbanken A-aktier för 101,80 kr/styck. Det känns som ett tryggt och bra val på sikt. 

22 januari 2016

Inköp Handelsbanken A och Ratos B

Igår passade jag på att använda lite av mina likvider och fyllde på i SHB och Ratos. Det är självklart omöjligt att veta om nedgången kommer fortsätta eller om det blir en rekyl upp igen under januari men jag tyckte iallafall att det började bli läge för likvider. Mitt innehav i Ratos kommer nu ge mig över 4000 kr i utdelning på 2015 års utdelningsnivå. Återstår bara att kursen tar sig också.

Jag köpte:

 • 80 Ratos B för 43,44 kr/styck
 • 36 Handelsbanken A för 96,85 kr/styck

 

Vid större nedgångar tillåter min strategi att jag månadsvis får använda en summa från likviderna som är lika stor som månadssparandet. Dock måste jag fundera mer över vad jag ska definiera som "en större nedång". Procent ner från toppen, denna gången i april 2015, eller via olika nivåer i omxs eller omxs30 index.

Hur tänker ni kring frågan om att använda likvider? 

Mvh DF

Taggar (blogg): 
19 januari 2016

Ökat i Ratos

I fredags ökade jag mitt innehav i Ratos med 180 aktier. Jag köpte 90 aktier i två omgångar för 45,18 kr/st och 44,35 kr/st. Den här veckan kunde jag kommit undan billigare men jag är nöjd med att kunna köpa runt 45 kr. 

I förra veckan kom nyheten om att Ratos vd Susanna Campbell ska ta plats i TeliaSoneras styrelse. Jonas Wiström som är vd och koncernchef för ÅF kommer antagligen att ta över som ordförande för Ratos sedan Arne Karlsson har avböjt omval. Det blir spännande att se vad det här kommer innebära för Ratos framöver och om det kommer ske några större förändringar under året.

Kassan är i dagsläget enorm och de letar efter intressanta bolag att förvärva. Återstår också att se om det blir samma utdelning som förra året eller rent av en höjning. I dagsläget ligger direktavkastningen på över 7%.

Mvh DF

Taggar (blogg): 
11 januari 2016

Sålt Citigroup Inc och köpt SHB, Ratos, TeliaSonera och Disney

Jag missade att göra några köp under oktoberdippen senast så häromdagen, den 7:e mer exakt, tänkte jag att det är lika bra att passa på. Vi får se om det var ett bra tillfälle eller inte. Tanken är annars att INTE försöka tajma marknaden.

Hursomhelst så gjorde jag föjande köp:

 • 55 Ratos B för 46,27 kr/styck.
 • 25 Handelsbanken A för 103,40 kr/styck
 • 65 TeliaSonera för 38,27 kr/styck
 • 10 Walt Disney för $99,86 styck

 

Detta finansierades delvis genom att jag sålde av mina 40 Citigroup-aktier för $48,89 styck. Jag gick ca +30% på de aktierna och var väldigt trött på den dåliga utvecklingen under 2015. Hade framförallt hoppats att de skulle börja dela ut mycket mer än de börjat göra än så länge efter att de inte tillåtits dela ut i princip något alls.

Mvh DF

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)