Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 mars

Inköp och försäljningar 2018

Även om jag inte skrivit så mycket här på bloggen i år har det hänt en del bakom kulisserna. I början av januari gjorde jag mig av med mitt resterande innehav i H&M. Det finns i mitt tycke bättre bolag att satsa på framöver. Jag gjorde också slag i saken när det gäller mina tankar om att köpa in mig i web services, data och framtida teknik och gjorde några inköp i FAANG-bolag. Där var tanken att köpa för motsvarande 5% av portföljen vilket jag gjorde och sedan låter jag bli att öka utan innehav får i så fall växa organiskt. 

Störst köp har jag gjort i Skanska där jag i omgångar fyllt på med 166 aktier för en snittkurs på 163,86 kr per aktie.

Jag har köpt 8 Microsoft (89,38 USD), 2 Apple (163,10 USD), Alphabet Inc Class A (1182,60 USD) som är Google och 2 Facebook (180,27 USD). En Amazon-aktie köpte jag i december för 1171,82 USD i samband med att jag sålde av hela innehavet i Walmart för 99,14 USD. 

Mina sista 200 aktier i H&M sålde jag för 163,02 kr den 5 januari.

Jag är som vanligt sugen på fler investmentbolag och hoppas att Investor kan bli köpvärt snart. Skanska är jag fullinvesterad i så det blir kanske till att lägga sparandet på det redan rätt stora likvidkontot framöver.

 

4 december 2017

Skiftade från Handelsbanken B till Handelsbanken A

Jag har suttit och väntat länge på att skifta aktieslag i SHB och hade hoppats på en spread på minst 2% men idag tröt tålamodet och jag sålde mina 1121 st SHB B för i snitt 113,25 kr/styck. Efter courtage x 2 skulle pengarna räcka till ca 6,8 "gratisaktier" så jag köpte 1127 SHB A. 

Senast jag gjorde det här bytet i november 2016 blev det 27 "gratisaktier" och det var därför förväntningarna var högt ställda. Den gången bytte jag inte courtageklass och det gjorde jag inte nu heller eftersom jag räknar med att det blir några mindre affärer inom den närmaste månaden. 

 

 

Taggar (blogg): 
13 december 2016

Inköp Castellum och sålt SKF

Det blev ett nytt köp i Castellum igår. Jag har kvar likvider från tidigare försäljningar i min KF så jag vill gärna sätta dem i arbete. Det blev 50 aktier för 118,80 kr/styck igår. I vår får jag tillbaka två hundralappar i utdelning på det köpet. En klar bonus i det här med att köpa aktier på lång sikt.

Jag sålde också av mitt minimala innehav i SKF för 172,60 kr/styck. Hann bara köpa 25 stycken i september innan de blev för dyra så innehavet kändes mest onödigt nu. En vinst på 25% på kort tid är alltid trevligt även om det inte blev mycket i kronor.

I övrigt börjar de mesta bli dyrt i min lista så hittar jag inget nytt intressant bolag så blir det till att avvakta med nya köp. Närmast till hans ligger antagligen nya köp i Castellum om den blir lite billigare igen. Till dess får jag ägna tiden åt att julpynta och dricka glögg här hemma. 

Taggar (blogg): 
23 november 2016

Sålt Lundbergföretagen och Ratos. Fyllt på i Novo Nordisk.

Igår sålde jag hela mitt innehav av Lundbergföretagen för 584,50 kr/aktie. De köptes för ett snittpris om 265 kr/aktie under 2013 och 2014 och jag tackar för en bra avkastning. För den här gången. Lundbergs har inte påverkats alls på samma sätt av "ränteoron" som de andra fastighetsbolagen även om bolaget till stor del består av fastighetsinnehav. Det får mig att tveka nu när bolaget även handlas till premie och jag dessutom sitter med andra fastighetsinnehav i Castellum och Balder. Bolaget ligger kvar på bevakningslistan och jag avser att stiga in igen när det blir läge.

Jag bestämde mig också för att sälja av resterande innehav i Ratos och i det fallet har jag inte så mycket att tacka för. Snittkursen blev 51,50 kr/aktie och jag har sålt allt för ca 38,50 kr/aktie. 25% i förlust på kursen men jag räddas något av utdelningarna på totalt 9256 kr genom åren. Totalt blir det en förlust på 9257 kr. Inte så farligt trots allt men det är förstås irriterande att tänka på den positiva avkastningen jag hade kunna få om jag istället investerat i ett annat bolag när det begav sig. Typ Lundbergs. Men i backspegeln ser allt självklart ut. Det känns iallafall skönt att slippa tänka på framtiden för bolaget och istället kunna fokusera på andra företag. Jag återvänder kanske när/om det stabiliseras framöver.

Det blev även ett litet köp i Novo Nordisk. 22 aktier till ett pris om 225,90 DKK/aktie köptes in. Den har fortsatt ner efter det och valet står nu mellan Novo Nordisk eller Castellum för nästa månadsköp.

Dessutom har jag bestämt mig för att ge mig på en eller två IPO:er för första gången men det nämner jag mer om längre fram om jag får någon tilldelning.

22 november 2016

Skiftade från Handelsbanken A till Handelsbanken B

Häromdagen sålde jag av mina 1090 aktier i Handelsbanken A och köpte Handelsbanken B-aktier eftersom de båda aktieslagen skiljer några kronor åt i pris just nu. Det blev 27 gratisaktier efter courtage på den manövern. 

Senast jag gjorde samma manöver var i mars vilket jag skrev om i det här inlägget: http://www.tradevenue.se/Didrikfinans/s%C3%A5lde-handelsbanken-och-k%C3%B6pte-handelsbanken. Den här gången brydde jag mig däremot inte om att byta courtageklass eftersom jag räknar med att göra flera mindre köp den närmaste månaden.

Taggar (blogg): 
10 november 2016

Sålt fler Ratos

Idag passade jag på att sälja av fler Ratos för att nå en nivå som känns mer okej. Jag sålde 400 aktier för 38,36 kr/styck. Som jag skrev i det här inlägget vill jag ta större delen av förlusten nu eftersom jag känner mig osäker på den närmsta tiden och vilka besked som kommer att lämnas. Då känns det bättre med ett litet innehav. 

Många gånger kan det vara bättre att sälja av ett misslyckat köp och istället satsa pengarna någon annanstans och få bättre avkastning där, istället för att försöka "vinna tillbaka" pengarna i samma bolag och det är det som känns mest sannolikt för mig nu.

Annars har jag noterat att mina fastighetsaktier tagit en hel del stryk på sistone och framförallt Castellum men även Balder börjar bli intressanta prismässigt. Jag avvakter lite till innan jag fyller på för att se om det fortsätter ner en bit till.

Taggar (blogg): 
19 oktober 2016

Sålt Ratos

Igår sålde jag 700 st av mina Ratos aktier för 38,25 kr/styck. Det innebär att jag nu har 666 stycken kvar. Om det är en positiv eller negativ siffra när det gäller Ratos återstår att se. 

Att jag sålde över halva innehavet på den här nivån har flera skäl:

  • Det är troligt att kursen kommer fortsätta ner några kronor till innan nya VDn tillträder och börjar städa bland innehaven.
  • En sänkt utdelning kommer att sätta press på kursen.
  • Det kan ta lång tid att komma tillrätta med innehaven och mitt oerhörda tålamod börjar till sist tryta.
  • Frigörande av kapital ger möjlighet att gå in igen till ett lägre pris. Jag ser trots allt möjligheter längre fram och några av de nya innehaven är intressanta.
  • Det känns bättre att ta en acceptabel förlust nu än att om några månader gräma mig för att jag inte sålde tidigare vilket jag varit nära att göra flera gånger. Tajmingen är väl förstås helt fel men vi får se.

 

När jag tittar i backspegeln blev Ratos ett typiskt exempel av "don't catch a falling knife" för mig. Något som många andra såg men jag valde att se åt andra hållet. Köpet av Aibel ställde till det rejält och Susanna Campell lyckades inte rätta upp skeppet. Det till trots har jag kvar Ratos som innehav och kommer fortsätta följa bolaget framöver. Dessutom en erfarenhet rikare.

Taggar (blogg): 
17 oktober 2016

Sålt Swedbank

Min portfölj har ganska stor övervikt mot bank så i fredags tog jag beslutet av sälja av hela mitt innehav i Swedbank. Det var 75 aktier som såldes för 202,10 kr/styck. Jag köpte för 150 kr under 2013 och har fått några utdelningar på det så tack för den här gången.

Innehavet var litet och Swedbank är den av bankerna jag tror minst på i dagsläget så därför föll valet på den. Jag var inte heller sugen på att fylla på i Swedbank vid de här nivåerna. Framförallt Handelsbanken men även Nordea blir kvar i portföljen under lång tid.

Efter försäljningen såg portföljen ut såhär:

Bolag Antal Andel
Castellum 255 5%
Duni 185 4%
Fast. Balder B 252 8%
Handelsbanken A 1090 21%
H&M B 206 8%
Industrivärden C 340 9%
Intrum Justitia 120 5%
Lundbergföretagen B 45 4%
Nordea Bank 455 7%
Ratos B 1366 8%
SKF B 25 1%
Walmart 60 6%

 

Taggar (blogg): 
11 oktober 2016

Sålt Walt Disney och funderar över bra aktieverktyg

Ibland är det bra att granska porföljen med kritiska ögon och fundera på, alternativt gå tillbaka till sitt blogginlägg och läsa, vad det var som fick en att köpa aktien en gång i tiden och om det antagandet fortfarande gäller. Jag har några aktier jag tittar på just nu och får se om det blir några större förändringar.

I fallet Walt Disney hade jag knappt något antagande från början och eftersom jag inte är intresserad av att öka i bolaget så finns det andra bolag som är mer intressanta och värda att lägga tiden/pengarna på för mig. Så igår sålde jag av mitt lilla innehav på 10 aktier för $92,50/styck. Det blev en förlust på 470 kr som känns onödig men okej.

Generellt upplever jag att det är mycket lättare att hänga med i svenska bolag när det gäller nyheter och att hitta information så jag försöker hålla nivån på utländska bolag ganska låg än så länge. Det bästa verktyget jag hittat hittills för amerikanska aktier är nog Seeking Alpha där man kan filtrera ganska bra men tar gärna emot andra tips. Börsdata, DI och andra affärstidningar funkar bra för svenska aktier tycker jag.

Vilka verktyg använder du för screening och nyheter? 

Taggar (blogg): 
29 mars 2016

Sålde Handelsbanken och köpte Handelsbanken

Sålde mina 360 st SHB B-aktier och köpte 360 st Handelsbanken A-aktier idag. Tack till lordmetroid för kommentaren om det. Hade inte ens reflekterat över det själv, så där fick jag lite nytta av att ha en publik investeringsdagbok. Ett bra sätt att utnyttja att den dyrare aktien möjligen är felprisatt om man råkar äga båda och handlar med ISK eller KF.

Eftersom det är väldigt låg omsättning i B-aktien fick jag går ner någon krona i kurs för att bli av med alla och jag hade kunnat avvakta lite med att köpa A-aktien för att få den någon krona billigare men det är lätt sagt med facit i hand. Det blev iallafall en mellanskillnad på ungefär 3300 kr minus courtage för samma antal A-aktier och de valde jag att behålla till ett framtida köp, istället för att köpa 31 st extra A-aktier nu. 

I vanliga fall kör jag courageklass Mini hos Avanza eftersom jag oftast köper för 7000 kr i taget men jag ändrade till Small inför det här skiftet för att spara några kronor i courtage. Bra där Avanza att man kan byta i realtid. Nu får jag dock vänta en månad innan jag kan byta tillbaka till Mini.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)