Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 oktober 2016

Mina mål för 2016

Jag har inte skrivit vilka mål jag har för 2016 så här kommer ett inlägg för att ha något att kontrollera mot när vi har kommit in i 2017.

Om 2014 var ett bra år för mig så var 2015 ett ännu bättre år när det kommer till sparandet som jag skrivit om i det här inlägget. Eftersom jag hamnade 34% över mitt sparmål så passerade jag det egentliga målet för 2016 (497 800 kr) redan i oktober 2015, så i år hoppar jag till 2017 års mål som är att komma upp i 619 600 kr i eget kapital. Nu ligger jag visserligen bara någon tusenlapp under det målet så det kan ses som väl defensivt, men 2018 års mål är alldeles för långt bort och vem vet vilken väg börsen tar under Q4. Det är hursomhelst en skön känsla att ligga ett år före i sparplanen och det kan ta en snabb vändning åt andra hållet.

När det kommer till månadssparandet om 7000 kr så hoppas jag kunna hålla det året ut och har det som mål även om vissa omständigheter kommer att påverka min ekonomi ett antal månader framöver. Under 2017 kommer jag få sänka ambitionen vad gäller månadssparandet.

Mål för 2016:

  • Totalt sparkapital 31 dec 2016 ska vara minst 619 600 kr
  • 7000 kr i månaden ska överföras till aktiesparandet

 

Jag har tidigare haft en viss utdelning som mål men den blir vad den blir baserat på vad jag köper/eventuellt säljer så det målet stryks.

Att ha mål är ett sätt för mig att hålla motivationen uppe och inte försöka fuska någon månad. Jag gillar också att följa upp hur det går varje månad och är för mig en del av att göra sparandet till en hobby. Det passar säkert inte alla men man får försöka hitta vad som motiverar en själv bäst.

Taggar (blogg): 
21 februari 2016

Uppdatering barnsparandet

Det var längesedan jag uppdaterade barnsparandet så jag tänkte skriva några ord om det.

Tanken är att avsätta lite pengar varje månad som ska investeras och växa till sig under ca 20 år. Allt ligger i en ISK i mitt namn och oavsett om det är ett eller flera barn så ligger allt i samma ISK eftersom jag vill undvika att det blir någon skillnad i avkastning. När det är dags att ta ut pengar för tex körkort så ska det noteras det vem som fått vad eftersom det ska vara lika i slutet, men jag kommer inte ta ut samma summa åt barn nummer två vid samma tillfälle utan det görs när det är dags för nästa inköp. Antar att det i stort kommer handla om körkort och bidrag till lägenhetsköp. 

Den första aktien köptes in i januari och det blev 10 Handelsbanken A för 97 kr/styck. Känns som en fin present om sådär 20 år. Tanken är att gå över i stort sett helt till aktier när jag ser bra köplägen i fina bolag framöver.

Övriga innehav i barnens portfölj är Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SPP Aktiefond USA. Med tanke på den långa sparhoristonen känns det extra viktigt med låg avgift även om fonderna helt eller delvis kommer bytas mot aktier.

Mvh DF

 

Taggar (blogg): 
8 september 2015

Spardisciplin?

Ett långsiktigt och stabilt månadssparande ska vara det bästa sättet att nå målet med sitt sparande och tanken är att det dessutom ska jämna ut berg och dalar vid investeringar på börsen. Men hur gör man när pengarna man ska avsätta för sparande allt som oftast är slut i slutet av månaden eller om summorna blir väldigt olika och oftast för små?

Jag upplevde själv att det var svårt med självdisciplin i början av mitt mer seriösa sparande, med målet att nå en miljon, runt år 2010 och summan jag hade satt upp som sparmål för helåret nåddes sällan. Sparandet blev alldeles för spretigt och spontant.

Min lösning blev att ha tydliga mål med sparandet och en automatisk överföring direkt efter lön varje månad. En summa jag visste att jag teoretiskt skulle kunna avvara utan att det påverkade min ekonomi för mycket. En summa som annars skulle slösats bort.

Om man börjar lätt på tex 10% av den disponibla inkomsten så  vänjer man sig snabbt vid att inte ha de pengarna tillgängliga och för mig har det varit ganska lätt att öka på summan efterhand. Dock har jag valt att inte maximera sparandet utan vill även kunna åka på resor med familj och vänner exempelvis.

För att utöka sparandet ytterligare ska 50-75% av löneökningar och skatteåterbäring gå till sparandet och där blir det en liten utmaning med disciplinen eftersom jag måste göra något manuellt, men för mig har det gått ganska bra hittills. Det har faktiskt blivit roligt att spara tack vare uppsatta mål och jag kan känna mig nöjd varje gång jag ser att jag nått ett mål eller bara av att se en instättning på sparkontot.

Tycker du att det är jobbigt med disciplinen när så mycket annat drar i plånboken? Hur gör du för att säkra upp att du sparar enligt ditt mål?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
10 juni 2015

Inspiration: Säga upp sig vid 32 och följa sina drömmar

Jag läste ett mycket inspirerande inlägg av Dividend Mantra för ett tag sedan.

Det handlar om vilka möjligheter ett sparande kan öppna upp och att göra vad som gör en lycklig istället för att alltid sträva efter att maximera sitt kapital. Han skriver också om vilken skillnad det är att jobba med något som är ens passion jämfört med att bara slava för sin lön varje månad på ett jobb man egentligen inte trivs med.

Minst sagt inspirerande!

Här är hans återblick på året som gått sedan han slutade vara anställd:

http://www.dividendmantra.com/2015/05/quitting-my-full-time-job-one-year...

 

Taggar (blogg): 
10 juni 2015

Mina mål för 2015

Nu när år 2014 är avklarat är det dags att blicka framåt mot 2015 års mål. Förra året var ett ganska bra år för mig och värdet av mitt sparkapital slutade på 313 391 kr som är 9% över målet för 2014.

Enligt min sparplan ska jag i år nå upp till 387 112 kr för att vara noggrann, och det känns ganska realistiskt men är förstås också beroende av börsens utveckling. Mitt ökade månadssparande gör det förstås lättare.

Målet för sparandet är att stoppa in 7000 kr i månaden i antingen aktier eller parkerat på sparkontot. Om jag inte hittar något köpläge och det blir en större summa parkerad får jag se mig om efter alternativa placeringar såsom Spiltan Räntefond. Vilket inte känns så attraktivt med tanke på dagens räntenivå.

Om mina innehav delar ut samma summa som under 2014 ska jag ta emot totalt 10 191 kr i utdelning i år. Man kan förstås hoppas att ett antal av dem höjer sin utdelning något även om det också skulle kunna förekomma sänkningar. Vem vet...kanske Balder börjar dela ut något nu när man tagit klivet upp till Large Cap och allt.
En förhoppning är annars att Citigroup börjar dela ut mer pengar men enligt CEO Mike Corbat föredrar man återköp av aktier så länge som aktien handlas under "book value" (price/book är nu ca 0.8 tror jag). Så länge man dessutom bötfälls för manipulation av valutamarknaden och det eventuellt fortfarande pågår utredningar om det kan det förstås vara bra att ha lite pengar undanstoppat i kassan..

2015 kommer nog även blir ett år av sökande efter undervärderade aktier. Men det är svårt tycker jag. Var ska man börja? Det är nog tuffare bland Large Cap som jag inriktar mig mot men jag skulle möjligen kunna sträcka mig till Mid Cap. Företagen ska då bara dyka upp rakt framför näsan dessutom.

Sammanfattat ser det då ut såhär:

  • Totalt sparkapital 31 dec 2015 ska vara minst 387 112 kr
  • 7000 kr i månaden ska överföras till aktiesparandet
  • Minst 10191 kr i utdelning
  • Hitta nya bolag!

 

Svårare än så är det alltså inte.

 

Taggar (blogg): 
10 juni 2015

Barnsparande

När min dotter föddes började jag spara månadsvis till henne i Avanza Zero. Jag tänker bygga vidare med en amerikansk indexfond med låg avgift, typ Vanguard S&P 500 Growth Index Fund. Efter det följer antagligen en tillväxtmarknadsfond men vilken det blir är inte bestämt än. Kanske kör jag fördelningen 40/40/20 och kanske byter jag tillväxtmarknadsfonden mot en räntefond.

När det har börjat bli ett lite större kapital kommer jag sälja av lite fondandelar och börja köpa aktier i stora och stabila bolag.

Hon kommer inte att få veta något om det här sparandet förrän den dag hon ska betala sitt första boende. Sparandet sker i en ISK i mitt namn (Didrik Finans såklart ;) så det finns ingen risk att hon kommer åt pengarna på sin 18-årsdag.

Jag hoppas att det kommer ge henne en bra möjlighet att komma in på bostadsmarknaden och dessutom skydda henne från att belåna sig mycket i ung ålder.

Blir det fler barn framöver kommer deras sparpengar åka in i samma isk och den kommer att delas när det är dags att göra första stora uttaget till något av barnen.

Sparar ni åt era barn? Hur?
Någon som sparat länge och redan hunnit hjälpa sitt barn med exempelvis ett bostadsköp?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)