Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
165
Följare
40
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 december 2017

Månadsrapport november

Lite sent ute och det har hänt en del sedan månadsskiftet men siffrorna ska loggas så då kör vi..

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. november månad (inklusive likvider) är +5,53% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +8,71% under samma period. Börsen har tappat en del sedan förra rapporten men det kanske infinner sig en julrusch "som vanligt". Hade gärna nått upp till mitt avkastningsmål på +10% men vi får se. I så fall måste mina större innehav börja röra på sig.

Eget kapital har minskat från 734 248 kr den 31 oktober till 722 954 kr den 30 november. 7000 kr har tillförts som månadssparande.

Under november fyllde jag på med 25 st H&M aktier och skiftade från SHB B till SHB A.

Andel likvida medel ligger på 8,5%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
6 november 2017

Månadsrapport oktober

Det var ett tag sedan jag skrev en månadsrapport men nu har jag uppdaterat alla mina siffror och tänker ta tag i det igen. Sparhorisonten är lång men jag får väl hålla på tills jag nått mitt mål tänker jag. Möjligt att det räcker med kvartalsvis rapportering men vi får se. Det blir väl när det blir gissar jag.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. oktober månad (inklusive likvider) är +8,23% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +13,93% under samma period. Så här långt är det inte riktigt mina bolags år och det är framförallt de stora innehaven SHB och H&M som drar ner portföljens utveckling. Får se om det finns tid för revansch eller om portföljen blir slagen av index i år. Det spelar egentligen inte så stor roll men förhoppningen är att kunna gå lite bättre än index över tid. 

Eget kapital har ökat från 714 788 kr den 30 september till 734 248 kr den 31 oktober. Har äntligen kommit igång med 7000 kr i månadssparande igen.

Året började med ett eget kapital på 649 880 kr. 

Under oktober fyllde jag på med Skanska.

Andel likvida medel ligger på 8%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
2 april 2017

Månadsrapport mars

Jag borde väl egentligen sluta med de här månadsrapporterna eftersom de känns rätt menlingslösa med tanke på sparhoristonten. Det blir lite som att följa en travhäst man satsat på runt banan - fast i slowmotion. Men kanske är det just därför ändå lite spännande att titta på siffrorna en gång i månaden och att det är därför jag fortsätter med rapporterna ett tag till. Bolagen däremot får gärna rapportera mer sällan för min del och lägga mer krut på annat.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. mars månad (inklusive likvider) är +1,65% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +6,51% under samma period. Likviderna drar ner litegrann och jag är överraskad över hur bra index har gått den senaste tiden. 

Eget kapital har minskat från 666 545 kr den 28 februari till 666 467 kr den 31 mars. Då har jag tillfört 2000 kr i månadssparande. 

Under mars månad fyllde jag på i H&M och Novo Nordisk.
 
Andel likvida medel ligger på 9%.
 
 

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
31 mars 2017

Månadsrapport februari

En någon sen rapport men vill få in den iallafall. Portföljen fortsätter att underprestera mot index men det är lång tid kvar av 2017 så det är bara att vänta och se.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. februari månad (inklusive likvider) är +1,97% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +3,56% under samma period. 

Eget kapital har ökat från 653 728 kr den 31 januari till 666 545 kr den 28 februari. Då har jag tillfört 2000 kr i månadssparande.

Under februari månad gjordes inga inköp.
 
Andel likvida medel ligger på 10%.
 
 

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
1 februari 2017

Månadsrapport januari

Det har varit en trevande inledning på året och portföljen har legat mer på minus än plus men jobbade sig upp på plus de sista dagarna i januari. Det är väl egentligen ointressant hur portföljen går från månad till månad, men det ger mig ändå lite motivation att följa hur pengarna växer om allt vill sig väl.

Tittar man på innehaven så är det Creades och SHB som utmärkt sig med uppgångar på nära 15% och 7% den senaste månaden. Walmart har gått -4% och sämst bland innehaven under januari.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. januari månad (inklusive likvider) är +0,31% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +1,29% under samma period. 

Eget kapital har ökat från 649 880 kr den 31 december till 653 728 kr den 31 januari. Då har jag tillfört 2000 kr i månadssparande.

Under januari månad har jag köpt H&M, Castellum och Novo Nordisk.
 
Andel likvida medel ligger på 10%.
 
Mina innehav:
 

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
17 januari 2017

Månadsrapport december

Ett händelserikt år är över och jag tänkte sammanfatta det som en vanlig månadsrapport för att följa upp hur jag ligger jämfört med mina mål i ett senare inlägg. Jag är inte helt nöjd med året som gick, även om det gick okej, men så är det. Börsens volatilitet avspeglas förstås i min portfölj och under 2016 tillhörde inte mina innehav de bästa branscherna.  Är nöjd över inköpen i SHB och Nordea men fastighetsaktierna tappade en del i spåren av högre räntor, H&M kämpar vidare och Ratos dalade rejält. Detta får jag följa upp mer när jag tittar på hur det gick jämfört med målen 2016.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. december månad (inklusive likvider) blev +9,73% och mitt jämförelseindex SIX30RX hamnade på +9,41% under samma period. 

Eget kapital har ökat från 640 808 kr den 30 november till 649 880 kr den 31 december. Då har jag tillfört 2000 kr i månadssparande.

Under december måndag fyllde jag på i H&M och Castellum och sålde av SKF samt Volati.

Andel likvida medel ligger på 14,5%.

Mina innehav just nu:

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

 

Taggar (blogg): 
1 december 2016

Månadsrapport november

Även november blev en onormalt aktiv månad för mig med en hel del köp och försäljningar. Jag har sålt av Ratos och Lundbergs och köpt Novo Nordisk samt även gjort ett mindre köp i Volati när jag inte fick någon tilldelning i teckningen. Försäljningen av Lundbergs blev dessutom synnerligen vältajmad vilket känns roligt. Som en påminnelse till mig själv så blev Donald Trump vald till president i USA under november och det blir intressant att se hur det kommer påverka övriga världen framöver.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. november månad (inklusive likvider) är +8,76% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +6,81% under samma period. 

Eget kapital har ökat från 631 070 kr den 31 oktober till 640 808 kr den 30 november. Då har jag tillfört 2000 kr i månadssparande istället för mina vanliga 7000 kr och kommer göra så en period framöver.

Under oktober månad sålde jag Ratos och Lundbergföretagen samt köpte Castellum, Novo Nordisk och Volati (100 aktier för 63,75 kr/styck så kan jag följa den om inte annat). Skiftade även från Handelsbanken A till Handelsbanken B och fick några extra aktier på köpet.

Andel likvida medel ligger på 16,7%.

Mina innehav just nu:

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

 

Taggar (blogg): 
1 november 2016

Månadsrapport oktober

Det har varit en händelserik månad i portföljen. Kul! Med min något skalmanlika strategi är det sällan det händer något mer än ett enstaka köp i månaden men den här gången blev det annorlunda med flera försäljningar och inköp. Börsen däremot har mest kännetecknats av stiltje tycker jag och känslan av att portföljen sakta backat visade sig vara osann när jag tog ut portföljrapporten i Avanza igår. Dock ingen lysande uppgång heller. Snart är det val i USA och hur det påverkar börserna återstår att se. Kanske dyker nya tillfällen upp..

Förra månaden frågade jag mig själv när jag skulle våga köpa Novo Nordisk. Är väldigt glad över att jag avvaktade niomånadersrapporten eftersom prognoserna sänktes och aktien föll till ca 230 kr. Justerade min analys något och anser nu att Novo är ett intressant case under 250 kr och passade därför på att köpa på mig lite aktier.

Försäljningen av Ratos blev någorlunda "vältajmad" såhär långt med tanke på att den backat lite till efter det och nu är nere i nivåer kring eget kapital men det är tidigt att sia om det. Återstående aktier får ligga kvar i portföljen ett tag till. 

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. oktober månad (inklusive likvider) är +7,55% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +4,31% under samma period. 

Eget kapital har ökat från 622 371 kr den 30 september till 631 070 kr den 31 oktober. Då har jag som vanligt tillfört 7000 kr i månadssparande.

Under oktober månad sålde jag Walt Disney, Swedbank och Ratos samt köpte Creades, H&M och Novo Nordisk.

Andel likvida medel ligger på 14%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
17 oktober 2016

Sålt Swedbank

Min portfölj har ganska stor övervikt mot bank så i fredags tog jag beslutet av sälja av hela mitt innehav i Swedbank. Det var 75 aktier som såldes för 202,10 kr/styck. Jag köpte för 150 kr under 2013 och har fått några utdelningar på det så tack för den här gången.

Innehavet var litet och Swedbank är den av bankerna jag tror minst på i dagsläget så därför föll valet på den. Jag var inte heller sugen på att fylla på i Swedbank vid de här nivåerna. Framförallt Handelsbanken men även Nordea blir kvar i portföljen under lång tid.

Efter försäljningen såg portföljen ut såhär:

Bolag Antal Andel
Castellum 255 5%
Duni 185 4%
Fast. Balder B 252 8%
Handelsbanken A 1090 21%
H&M B 206 8%
Industrivärden C 340 9%
Intrum Justitia 120 5%
Lundbergföretagen B 45 4%
Nordea Bank 455 7%
Ratos B 1366 8%
SKF B 25 1%
Walmart 60 6%

 

Taggar (blogg): 
4 oktober 2016

Månadsrapport september

Tiden rusar fram och det är svårt att känna inspiration för bloggandet när man som småbarnfar är helt slut på kvällarna. Jag försöker ta en titt på börsen en gång varje dag iallafall men så mycket analyserande och djupdykningar som jag hade velat göra hinns tyvärr inte med just nu. Hoppas få lite mer tid under det närmaste halvåret. När höstrusket drar igång spenderar man ofta mer tid inomhus och det blir kanske mer naturligt att slå sig ner framför datorn då. Till dess fortsätter jag iallafall att fylla på i mina innehav när tillfälle ges.

Veckans eller månadens fråga måste väl annars vara när/om man vågar köpa Novo Nordisk snart? Ska läsa på lite mer och se om det kan vara något för mig. Har annars försökt hålla mig borta från "tillväxtbolag" med höga P/E eftersom de ofta faller tungt när de får problem men är inte tillräckligt påläst om Novo så ska ta mig en titt om jag får tid.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. september månad (inklusive likvider) är +7,24% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +3,49% under samma period. 

Eget kapital har ökat från 607 516 kr den 31 augusti till 622 371 kr den 30 september. Då har jag som vanligt tillfört 7000 kr i månadssparande.

Under september fyllde jag på i H&M och köpte SKF. 

Andel likvida medel ligger på 10,5%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)