Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 dagar

Finns många svar att finna i våra egen hjärna.

Att det inte är helt enkelt med ekonomi, lån, räkningar och alla såna här saker är kanske inte helt konstigt. Det är inte alla som är duktiga på matematik eller på att förstå hur man ska räkna ut olika saker så som ränta, total kostnad för ett lån och så vidare. Det är dock förvånansvärt många som har dålig koll på hur olika saker fungerar inom ekonomi eller när man ska låna pengar osv. 

 

 

Nästan var tionde svensk lever utan någon som helst ekonomisk buffert. Ofta får vi höra att sparande egentligen bara handlar om att komma igång så varför verkar det för vissa då vara så svårt?, Finns många svar att finna i våra egen hjärna.

 

Det handlar om att våra hjärnor har svårt att förstå effekten av små saker över tid. ”Många bäckar små”, lär vara ett välkänt uttryck men att en kaffe på 25 kronor om dagen motsvarar drygt 4500 kronor över ett halvår går helt enkelt inte in.

 

Det har vår hjärna väldigt svårt att se, och vi hamnar lätt i en tanke-fälla. Vi tänker inte att vi har råd att spara men har ändå råd med den där kaffet, det är ju bara 25 kronor.  Samma sak gäller med sparande. 25 kronor om dagen är väl alldeles för lite om man ska komma någon vart, tänker många. Oförmågan att förstå effekten av små saker över tid gör att många istället går ut för hårt när de väl bestämt sig.

 

Man tänker efter semestern eller årskiftet att ”nu ska jag komma igång”. Och så tok sparar man en kort tid men ledsnar sedan då man inser att det är skit tråkigt. Många som kommer igång och sparar men som kanske aldrig gjort det tidigare också ofta känner att de mår bättre.

 

Men varför är det så viktigt att ha en buffert?

För att vi aldrig kan kontrollera framtiden, vi utsätts för en massa variabler som inte är upp till oss hur det faller ut. Så är livet, och det är också charmen. Men det kan också medföra stress – och då gäller det att ge sig själv så goda förutsättningar som möjligt. Om förhållandet tar slut, eller om det händer någonting i jobbet, osv. 

 

Känner man att man kan hantera framtiden mår man också bättre här och nu, så det har en positiv effekt i nuet också även om man kanske inte tror det. Det ger också en känsla av självkontroll, alltså en insikt om att mitt nuvarande jag kan ta beslut som avgör hur livet ser ut för mitt framtida jag.

 

Männen har blivit något bättre medan andelen kvinnor utan sparkassa fortfarande ligger kvar på tio procent, enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av SBAB.

 

16 mars

Efter beskedet tog aktien ett glädjeskutt på börsen.

Tobiis VR-avtal med chipjätten om avtalet med jätten ett kraftfullt samarbete.

 

Genom avtalet med Qualcomm kan Tobii nu på allvar ge sig in i marknaden för trådlösa VR-headset, en marknad som om några år väntas vara lika stor som dagens sladdanslutna VR-marknad. Avtalet öppnar också upp marknaden för eyetracking inom AR.

 

Tobii har ingått ett samarbete med chiptillverkaren Qualcomm för VR och AR. Avtalet innebär att Tobiis algoritmer och hårdvarudesign för eyetracking kan integreras i en av Qualcomms processorer, Snapdragon 845 Mobile VR Platform. Qualcomms processor säljs senare till tillverkare av mobila headsets för VR och AR.

 

Det innebär att våra algoritmer är förkvalificerade i processorn. När VR- eller AR-tillverkaren vill ha eyetracking i sin produkt kommer Tobii att vara det enklaste och snabbaste valet. Qualcomm kommer också att marknadsföra vår teknik eftersom att den redan är testad och fungerar”, säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, till Di Digital.

 

Avtalet med Qualcomm är inte exklusivt, vilket innebär att tillverkarna kan välja att köpa in en annan ögonstyrningsteknik än Tobiis till sina headsets. Men i praktiken blir vi det standardmässiga valet. Så vitt vi vet är Tobii det enda eyetracking-företag som kan erbjuda den här typen av teknik i dag för VR och AR för Qualcomms processorer, säger Oscar Werner.

 

 

Intäkterna kommer Tobii att hämta direkt från headset-tillverkarna när man licensierar ut sin teknik. Det kommer således inga direkta intäkter från det nytecknade avtalet med Qualcomm.

Jag tycker att det här är ett mycket kraftfullt samarbete. 

 

Det ger oss möjlighet att på en och samma gång, via Qualcomm, adressera ytterligare 8 till 10 tillverkare, säger Oscar Werner. Han tillägger att tekniken är redo att börja säljas till tillverkarna redan nu. Men eftersom att de har längre cykler i sin produktutveckling kan det dröja innan ögonstyrning finns tillgängligt i headsets på konsumentmarknaden.

 

Ögonstyrningsteknik kommer att implementeras fullt ut i nästa generations VR- och AR-headsets, som är trådlösa, enligt Oscar Werner. Denna marknad befinner sig ännu i sin linda men vid 2021 beräknas drygt 28 miljoner sladdlösa enheter säljas i hela världen, främst till privatpersoner för nöjeskonsumtion. En majoritet av de fristående headset som redan i dag finns på marknaden har processorer från Qualcomm, enligt Tobii.

 

Tobii har tidigare sagt att bolaget söker fem stora partnerskap inom VR, varav de första headseten väntas komma ut i slutet av 2018 och sedan under 2019. Enligt Oscar Werner är Qualcomm en av de fem. Det är otroligt roligt att vi som ett svenskt techbolag kan göra affärer med den här typen av extremt kraftfulla amerikanska spelare. De ligger i framkant i den globala konsumentelektronikindustrin.

 

 

12 mars

De som har glada ögon.

Ta makten över tiden och onödig konsumtion.

Vi är väl lite stolt över att vi höll ut, och att vi faktiskt klarade att dra ner på onödig konsumtion. Och har nu en konsumtion som ger oss något. Nu har det gått snart tre år sedan vi köpte en bostad i Spanien. Har igen bil här tar cykeln eller bussen ner till city/stranden.

 

För varje dag som går blir vi/jag mer övertygad om att det här är den bästa och mest sunda vägen att gå.  Många tar vatten över huvudet och gör alldeles för många saker på samma gång och är aldrig nöjd. Och blir också sjuka av stressigt liv med hjärtklappning mm. Det vi tjänar på mindre konsumtion går nära på jämt ut med att driva runt en bostad i Spanien.

 

Många av oss längtar efter ett enklare liv, men de flesta fortsätter leva som vanligt. Vi har trappat ned på konsumtionen och fått mer tid att umgås och njuta av livet.

 

Att växla ner eller leva lite enklare, handlar om att ta makten över tiden och sin egen tillvaro. ”Att leva större på mindre resurser helt enkelt”.  Tiden värderas högre än att samla prylar på hög. 

Lämna pengarna hemma.

Mitt bästa spartips är att hitta en likasinnad partner. Granska dina shoppingvanor. Låt dig inte påverkas av konsumtionssamhället och marknadens önskan att du ska konsumera mer. Fråga dig själv några kontrollfrågor. Kommer jag att använda den här varje dag?

 

Du måste inte baka ditt eget bröd och knapra egenodlade morötter utan du väljer vad som är viktigt för dig och prioriterar bort annat som en ny statuspryl eller att tacka ja att jobba med ett "spännande projekt" du egentligen inte brinner för.

 

Tid är en stor miljöfråga. Vi orkar inte tänka till och köper nytt istället för att lösa våra behov mer kreativt och hållbart. När tiden inte räcker till för vila "unnar vi oss" att shoppa istället..

 

Satsa på vardagsexperiment. Vad händer om jag gör så här en tid? Praktisera något nytt som till exempel att inte köpa kläder ett tag, ta en vilodag på söndag eller att inte svara i telefonen under middagen. Det handlar om att få syn på sina vanor och kanske omvärdera dem. Du ser vad du behöver mer och mindre av.

 

Vikten av att inspireras för att orka välja det som är bäst för dig då kan man också bättre ta ansvar för sig själv och det som sker runtomkring. Inspireras av andra som vågar göra grejer och antar utmaningar, de som har glada ögon och de som brinner för något.

 

En del blir provocerade av hängivna människor. Men de visar vad som är möjligt. Alla orkar inte välja "rätt" och kan inte bli extrema över en natt, men vi behöver ta större ansvar för hur vi använder våra resurser. En bra början är att inspireras och välja det som är bäst för dig.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
8 mars

På spanska solkusten lever vi nu igen.

Vi ska vara här nu i tre månader ska bli skönt. Solen lyser och vi mår gott. Planen är nu att på lång sikt få ett vardagsliv i Spanien och komma in i samhället här. 

 

 

Innan vi köpte:

Vi har i flera år tänkt att vi kan ha vår ålderdom i Spanien. Men åka hem till Sverige vara här lite också åka ner igen. Nu när vi är här så blir det inte bara semester. 

 

Vi tänker bygga en extra toa/dusch och ett litet kokvrå, som har synonymen pentry på övervåningen. Tar nu in offerter på det jobbet.

 

Längst solkusten kryllar det redan av svenskar därför söker sig allt fler till både storstäder och mindre, oexploaterade orter. 

 

Fastighetsbyrån i Spanien: ”Ett ökat sug”

Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland, menar att allt fler svenskar nu tar sikte på orterna utanför de klassiska turiststäderna i Spanien som Torrevieja och Marbella.

 

Denia. Ligger mitt emellan Valencia och Alicante, och har med sina 300 soldagar om året klassats som en av världens hälsosammaste platser av WHO.

 

La Nucia. Ligger 10 kilometer från livliga Benidorm, men är känd för sin vackra utsikt och fina infrastruktur. 

 

Moraira. Den pittoreska hamnstaden omges av lummiga gröna kullar, och ligger en timmes bilresa från populära Alicante.

 

Frigiliana. Den enda byn i Malagaprovinsen som räknas till Spaniens 34 vackraste byar, och sägs har inspirerat många konstnärer.

 

Nerja. Den pittoreska småstaden med vitkalkade hus kallas också för solkustens pärla, och erbjuder också vackra grottor och vikar längst kusten.

 

Mojacar. Ligger en dryg timmes bilresa från Almería och erbjuder med sina cirka 8 000 invånare lugna stränder och stora naturområden.

 

Estepona. Ligger beläget mellan Marbella och Manilva och har en gammal stadsdel och fiskehamn med anor från 1500-talet.

 

 
3 mars

Pengar att tjäna på sin bil.

Vintern kan bli kostsam för bilägaren.

 

 

klarar din bil vinterkylan.

Det lönar sig att vårda bilen lite extra under vintern. Det här är saker som man kan göra själv och tjäna extra pengar. Många tycker det är enklare att lämna in bilen, men här går det att tjäna mycket pengar.

 

Se till att däcken är i bra skick för optimalt väggrepp. Kontrollera status och slitage på vinterdäcken innan du byter. Finns ofta bra erbjudanden på vinterdäck. Snåla inte med säkerheten.

 

Utan rätt mängd glykol i kylarvätskan kan kylsystemet både frysa och rosta. Vilket kan bli mycket kostsamt. I bilens instruktionsbok finns uppgift om nivån på din modell. Låna en glykoltestare på macken eller be en verkstad titta. Tar några få minuter.

 

Viktigt att spolarvätskan fungerar. Olika sorter tål olika mycket kyla. Använd rätt sort. Färdigblandad spolvätska klarar ofta temperatur ner till -18 grader. Spola länge när du fyller på ny vätska så inte den gamla och eventuellt svagare finns kvar. För om den fortfarande finns kvar kan det ändå frysa i slangar och rör.

 

Kolla lamporna. Byt glödlampor och polera plasthöljet på strålkastarna om det är repig eller matt. Applicera silikonspray på tätningslister runt dörrarna så de inte fryser fast. Glöm inte bakluckan. Listerna blir mjukare och dörrarna fryser inte igen.

 

Smörj låsen. Även om du använder fjärrkontroll är det bra att smörja låsen. Inte minst om fjärrkontrollen fallerar och du måste använda nyckelhålett. Läs i bilens manual hur du låser upp bilen om batteriet har laddats ur.

 

Ju lägre temperatur desto mindre orkar bilbatteri. Åker du mycket korta sträckor och brassar på med värme och fläktar ökar risken för att batteriet inte hinner ladda upp. Är batteriet gammalt kan det vara läge att byta till ett nytt.

 

Vindrutetorkarna slits fortare när det är kallt. Så byt dem i tid för när de blir slitna lämnar de också ränder på rutan. Smuts i gamla torkarblad kan också innebära repor i vindrutan.

 

Att skrapa bort snö och is på rutornas utsida är självklart. Här men kom ihåg att putsa rutorna även invändigt viktigt inte minst vintertid då vi kör mycket i mörker och sikten är extra viktig. Rena glas minskar också problemen med imma invändigt.

 

Självklara detaljer. Och inför vinterresan kan en pet-flaska med sand, startkablar, ficklampa, varma filtar och en mindre skyffel vara bra att ha. Vinterväderleken, med vägsalt och smuts, sliter extra hårt på lacken. En rengjord och gärna vaxad bil mår bättre och rostar mindre.

Reflexväst, varningstriangel och första-hjälpen-låda bör förstås alltid finnas med i bilen.

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
1 mars

Kunskap kan ingen ta ifrån en och väger inte tungt.

Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi. 

 

I början på februari har vi blivit påminda om att börsen både kan gå upp och ner.

 

 

Kunskapsbrist bland premiepensionssparare. Stor kunskapsbrist bland premiepensionssparare, enligt ny undersökning genomförd på uppdrag av pensionsbolaget Skandia. Två av tre säger sig sakna tillräcklig kunskap för att placera sitt premiepensionssparande för att få pengarna att växa, visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av pensionsbolaget Skandia.

 

Undersökningen visar att många väljer fond efter historisk avkastning, vilket enligt Skandia ses som ett svagt beslutsunderlag. De som säger sig sakna kunskaper om premiepensionssparande anser att de främst skulle behöva mer kunskap om vad som avgör framtida avkastningar. De tillfrågade önskar även bättre förståelse kring vad som är en lämplig risknivå vid fondsparande.

 

Undersökningen visar att hållbarhet inte står högt i kurs när man väljer fond. Bara 12 procent av de tillfrågade anger hållbarhetsfrågan som avgörande vid val av fond.

 

I undersökningen genomfördes 1 010 slumpmässiga webbintervjuer i målgruppen 18–65 år som inte börjat ta ut sin pension. Deltagarfrekvensen var 57 procent. Fondspararna inledde året offensivt. I januari nettosparades 8,8 miljarder kronor i fonder, enligt siffror från Fondbolagens förening.

 

Allra populärast var aktiefonder, med insättningar på 12 miljarder kronor netto. Främst valde spararna globalfonder och Asienfonder. Insättningar gjordes också i blandfonder, medan spararna plockade ut pengar från räntefonder.

 

3,3 miljarder kronor togs ut från penningmarknadsfonder och 1,5 miljarder ur obligationsfonder. I januari var utvecklingen på världens börser positiv, medan februari har varit en skakig månad hittills.

 

De flesta sparar långsiktigt och regelbundet i aktiefonder och det kan vara bra att lyfta fram det synsättet nu när vi i början på februari blivit påminda om att börsen både kan gå upp och ner på kort sikt. Hur börsturbulensen påverkar fondsparandet kommer vi först att se i statistiken under nästa månad.

 

”Läste också att fyra av tio” förstår inte hur räntan påverkar boendekostnaden.

Det är synd och även lite förvånande att så många inte har tillräcklig kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin egen ekonomi och för att veta hur man kan påverka den. Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi.

 

Bland kvinnor är andelen ännu högre, fler än sju av tio har inte tillräcklig kunskap om pension. Kunskapsnivån är generellt lägre bland yngre och bland de med lägre inkomst. 

 

Det är olyckligt att de med låga inkomster har lägre kunskap. För dessa grupper kan det vara ännu viktigare att förstå hur de till exempel kan påverka sin pension eller hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger, så att de kan säkra sin ekonomi även för framtiden.

 

När det gäller ekonomiska begrepp är kunskapsnivån högre. Omkring nio av tio förstår och kan förklara begrepp som ränta, amortering, betalningsanmärkning och inkasso. Sju av tio kan förklara vad inflation är, hälften förstår begreppet effektiv ränta, medan skuldsättningsgrad och skuldkvotstak är svårare.

 

Många förstår ekonomiska begrepp men att man har svårt att koppla dem till sin egen ekonomi. Det är därför fortbildning inom ämnet privatekonomi är så viktigt, från skolålder och genom hela livet.

 

Kunskap kan ingen ta ifrån en och väger inte tungt.

Kunskap är det som man har i huvudet och som ingen kan ta ifrån en. Det är allt som man kan och det man får av lärandet och att det finns ett samband med hur man tänker.

 

 

24 februari

Svanenmärkta fonder kostar skjortan.

Allt fler svenskar vill bidra till en mer hållbar framtid genom att placera sina sparpengar i fonder som tar hänsyn till hållbarhet och klimatfrågor.

 

 

På fondmarknaderna finns massor av fonder som påstås vara gröna, hållbara och ansvarsfulla. Men vad ligger egentligen bakom orden? Ofta är det klurigt för konsumenter att avgöra om fonden verkligen är så hållbar som den ger sken av att vara.

 

I juni 2017 kom Konsumentverket med en rapport där de granskat hemsidorna som tillhandahåller fonder. Konsumentverket konstaterar att företagen mer tydligt borde redovisa vad de menar när de beskriver en fond med ord som "grön", "hållbar" och "ansvarsfull". 

I myndighetens förslag på åtgärder skriver man att en trovärdig miljömärkning för fonder borde tas fram.

 

Nu har 13 fonder valt att certifieras av Svanen, Sveriges officiella miljömärkning.

Svanenmärkningen kommer hjälpa spararna att sålla bland fonderna. Många vill veta att det som fonden påstår att de gör, är vad fonden gör och 80 procent av de som vill investera hållbart vill att det är en tredjepart som kontrollerar fonden. De Svanenmärkta fonderna är spridda över olika typer: Sverigefonder, globalfonder och en mer tematisk fond som investerar enbart i hållbar energi.

 

För att en fond ska kunna Svanenmärkas krävs att den investerar en majoritet av kapitalet i företag med ett starkt hållbarhetsarbete.  Fonden måste vara byggd för att välja in företag med ett starkt hållbarhetsarbete och den ska redovisa fondens innehav. Det är inte en självklarhet i dag.

 

Totalt omfattas 30 miljarder svenska kronor av Svanenmärkningens hållbarhetskrav. Här är hela listan på fonderna och hur de gått det senaste året, jämfört med fondbas index Sverige på +3,99 procent.

 

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige +0,39 (under index)

CB Save Earth Fund +8,94 procent (över index)

Handelsbanken Hållbar Energi +10,95 procent (över index)

SEB Hållbarhetsfond Sverige +0,99 procent (under index)

Skandia Cancerfonden +1,12 procent (under index)

Skandia Sverige Hållbar -1,87 procent (under index)*

Skandia Världsnaturfonden +1,39 procent (under index)

Swedbank Robur Ethica Global +7,06 procent (över index)

Swedbank Robur Ethica Global MEGA +7,22 procent (över index)

Swedbank Robur Ethica Sverige +0,3 procent (under index)

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA +0,46 (under index)

Swedbank Robur Humanfond +1,8 procent (under index)

Tundra Sustainable Frontier Fund +15,57 procent (över index)

 

Men se upp här: En risk är att kapitalförvaltare använder hållbarhet för att dölja prestation eller avgifter genom att fokusera på hjärtefrågor i stället för avkastning. Därför är det centralt att själva avkastningen kommer i främsta rummet. 

 

Snittavgiften hos de fonderna märkta med Svanen är 1,3 procent per år, sex gånger dyrare än dyrare än en global indexfond med en enklare hållbarhetsprofil (Länsförsäkringar Global Indexnära). Detta summerar en tydlig trend i fondbranschen att flytta fokus från hur viktigt det är med låga avgifter till att prata om hållbarhet.

 

Att spara i hållbara fonder kan vara ett bra sätt att se till dina pengar inte investeras i smutsiga företag, men som med allting annat behöver man ställa nyttan mot priset. Om du har en genomsnittlig inkomst och pensionsavsättning, och väljer en fond med avgift 1,3% under ett arbetsliv, går du miste om c:a 440 000 kr. 

 

De här pengarna skulle du istället kunna skänka till någon miljöorganisation, använda till att köpa en elbil eller installera bergvärme. Jag är rätt säker på att de pengarna gör mer nytta för miljön på andra sätt än att köpa en oskäligt dyr Svanenmärkt fond.

 

21 februari

En bortglömd aktie.

Jag fokuserar mycket på trender.

 

Ratos B känns lite bortglömd just nu, har också aktie gått ner med drygt 25 procent under den senaste tolvmånadersperioden.  Här är en köp värd aktie som jag tar in igen i min långsiktiga portfölj. Läs gärna på här. Jag har följt den ett bra tag, för några år sedan var jag också ägare av den.  I skrivande stund är kursen i 32,70 kr:- har alltså börjat sin väg mot  kursuppgång tror den har duktig potential till rejäl kursuppgång.

 

Ratos har en bra direktavkastning på 6,41%. Bra direktavkastning är något som många investerare söker efter när de väljer aktier. Utdelningar utgör över tid en stor del av totalavkastningen på en aktieinvestering. Allra bäst blir det om utdelningarna dessutom växer år från år. Då kan med tiden de årliga utdelningarna bli väldigt stora i förhållande till ursprungsinvesteringen.

 

Ratos är ett Private Equity-konglomerat som främst är inriktat mot aktiva och långsiktiga innehav i onoterade bolag. Ratos innehavsurval är inte branschspecifikt och den största branschen sett till koncernmässigt värde är industri, följt av och konsument och tjänstesektorn. Innehav: AH Industries, Aibel, Arcus-Gruppen, Biolin Scientific, Bisnode, DIAB, Euromaint, GS-Hydro, HENT, HL Display, Jøtul, KVD, Ledil, Mobile Climate Control, Nebula, Speed Group och TFS.

 

Här nedan kan du själv se vilka aktier som i dagsläget väntas ge en direktavkastning på minst 4 procent för innevarande räkenskapsår. Källa är databasen Factset. Du kan även se hur många estimat som snittprognosen för utdelningen baseras på. Generellt gäller att ju fler estimat desto lägre risk för stora avvikelser mot det slutliga utfallet.

 

    Dir.avkast. 2017           Dir.avkast. 2018    Antal estimat

Delarka              9,0%                          9,0%                       1

ByggPartner  8,6%                          9,5%                       1

Saltängen    8,3%                          8,3%                       1

Malmbergs      8,1%                          8,6%                       1

Nobia            7,8%                             5,4%                       6

AllTele            7,5%                           7,5%                       1

Uniflex       7,3%                           8,8%                       1

Nordea      6,8%                           7,2%                       22

Nobina       6,8%                           7,4%                       3

MQ               6,6%                             7,2%                      3

Swedbank      6,6%                           6,6%                       21

Electra            6,4%                           6,4%                       1

Eolus          6,3%                           6,7%                       2

Poolia              6,0%                           7,5%                       1

Dedicare     5,9%                           6,2%                       1

SHB           5,9%                           5,4%                       13

SEB            5,9%                           6,2%                       20

JM                    5,9%                           5,7%                       8

SinterCast    5,8%                           6,1%                        1   

Ratos          5,8%                           6,2%                       2

Pricer          5,7%                           6,3%                       1

Nordic Waterpr.    5,7%                    6,0%                       3

Nilörn            5,6%                           6,6%                       2

Resurs         5,6%                           6,1%                       5

Telia            5,5%                           5,6%                       26

Bilia             5,5%                           5,8%                       5

NP3            5,5%                           6,6%                       1

HiQ            5,5%                           5,8%                       5

Mekonomen 5,2%                             5,4%                       6

H&M            5,1%                           5,2%                       28

Catella        5,1%                           5,8%                       3

Betsson      5,1%                           5,2%                       9

Acando      5,0%                           5,3%                       3

Diös           5,0%                           5,5%                       4

NCC             5,0%                           5,6%                       8

Coor           5,0%                           5,5%                       3

Tieto           5,0%                           5,3%                      12

Dustin        4,9%                           5,5%                      5

Rottneros     4,9%                           4,9%                      2

Peab             4,9%                           5,1%                       8

Semcon     4,8%                           5,1%                      2

Duni            4,8%                           5,1%                      2

Skanska      4,8%                           4,8%                      10

Clas Ohlson  4,7%                           5,1%                       5

Lammhults     4,7%                           6,0%                       2

KappAhl      4,7%                           5,5%                       3

Inwido             4,6%                           5,3%                       4

Studsvik      4,6%                           5,7%                       1

Capacent      4,5%                           10,6%                       1

Hemfosa      4,5%                           4,7%                       6

Byggmax     4,5%                           4,6%                       3

eWork            4,4%                           5,4%                       1

Nokia            4,3%                           4,5%                       25

Bonava       4,3%                           4,1%                       5

Lucara            4,2%                           4,2%                       4

Beijer Alma  4,2%                           4,5%                       5

AstraZeneca 4,2%                           4,2%                       28

DistIT         4,2%                           4,4%                       1

Millicom    4,1%                             4,3%                       14

JLT             4,1%                           5,1%                       1

Tethys Oil     4,1%                           4,5%                       5

Axfood        4,0%                           4,2%                       6

Klövern      4,0%                           4,4%                       9

Concordia      4,0%                           4,0%                       1

Tele2             4,0%                           4,2%                       24

 

Men kom ihåg i samband med en investering finns dels risken att du inte får tillbaka hela kapitalet och dels att avkastning inte blir den du trodde eller blivit utlovad. Risken att du inte får tillbaka satsat kapital kan till exempel vara att låntagaren går i konkurs eller att du investerat i en tillgång som faller i värde, till exempel börsnoterade aktier.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
17 februari

Kan 2018 bli Tobiis år?.

Kursmässigt borde Tobii äntligen ha bottnat på 31,52 kr:-

 

 

 

Kursmässigt borde Tobii äntligen ha bottnat efter en usel utveckling i aktien senaste året pga flera faktorer inkl Investor/Invifeds utdragna exit som dock avslutades i höstas.

 

Tobiis Q4-rapporten som släpptes förra veckan visade bl a fortsatt stark utveckling för Pro och viss återhämtning för Dynavox efter dess svacka och oförändrat starka utsikter för Tech inom VR, medan spelsegmentet ännu utvecklades långsamt. Stora volymer väntas inom VR :

 

Nästa version starvr med Tobii-teknologi under 2018.

2018-02-15 10:13

Nästa version av VR-headsetet StarVR, som väntas någon gång under 2018, kommer att innehålla ögonstyrningsteknologi från Tobii.

 

Det säger Starbreeze ir-chef Ann Charlotte Svensson till Nyhetsbyrån Direkt.

 

Starbreeze samriskbolag med Acer, StarVR Corp, har redan före jul börjat serietillverka den nuvarande versionen av headsetet StarVR. Detta för att kunna möta efterfrågan från kunder som SEGA och VR-parken i Dubai. Nästa version av headsetet för en professionell kundbas kommer att presenteras under året och har alltså ögonstyrningsteknologi från Tobii."

 

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/02/15/starbreeze-nasta-version-starvr-med-tobii-teknologi-under-2018.html

Carnegie höjer sin rekommendation för Tobii till köp, från tidigare behåll.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
14 februari

Fick en inbjudan om solobligation med 8,75% i årsränta.

För några dagar sedan fick jag en inbjudan till teckning av obligationslån. 

 

Välkommen att investera i vår nya solobligation med 8,75% i årsränta. Teckningsperiod 5-20 februari.Där finansiell rådgivare är Avanza.

 

Solobligationer där kapitalet är öronmärkt för gröna investeringar, och detta för att investera i redan klara affärer.

 

Högt ställda solenergimål och ett starkt växande energibehov har gjort den Kinesiska marknaden för solenergi mycket attraktiv. Därför väljer SolTech Energys dotterbolag, Advanced SolTech nu att emittera en ny obligation ... Obligationslån 2018 SOLT 2 | SolTech Energy

 

 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar