Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 dagar

Teckning av aktier i.

Många bolag på Stockholmsbörsen har tagit in kapital via nyemissioner.

Mitt grundråd är förstås att du tecknar nya aktier om du är aktieägare, i alla fall om du fortfarande tror på bolaget vilket du bör göra om du äger aktier. Däremot ska du kanske inte bli över-viktad i ett bolag.

 

 

Om det är strategiskt tveksamt om du som aktieägare skulle öka. I sådana fall kan du sälja teckningsrätterna och få en liten slant där istället. Men man vet ju inte om det är tajmingmässigt rätt att teckna, men det är bara när man har facit i hand  man vet om det är rätt att öka på i det bolaget.

 

Det är så att det alltid är några aktieägare som varken tackar ja eller säljer sina teckningsrätter. När dessa förfaller kan de i vissa fall övergå till andra som anmält sig att teckna aktier utan teckningsrätter. Bolagen kan ha lite olika rutiner när det gäller sådantr.

 

I de flesta fall innebär nyemissioner att aktieägarna måste pytsa in mer kapital, vilket är på både gott och ont beroende hur bolaget lyckas framöver. Men det går att som enskild aktieägare få aktier gratis.

 

Du kan sälja en del av dina teckningsrätter och använda likviden från den affären för att utnyttja dina kvarvarande teckningsrätter för att teckna nya aktier. Då har du fått fler aktier utan att ha gått in med mer pengar. Du kan också sälja alla dina teckningsrätter och ta den försäljningslikviden och köpa nya aktier som vanligt över börsen. 

 

Är du aktieägare i ett bolag är utgångspunkten att du ska teckna aktier i en nyemission. Tror du inte på bolag ska du inte teckna, men då tycker jag heller inte att du alls ska äga aktier i det bolaget. Med det sagt är det nästan bara offensiva nyemissioner som lönar sig i längden. 

 

Ligger rätt i tiden:

I mitt fall har jag en utgångspunkt att Serstech AB   ligger rätt i tiden och tecknar fullt ut här. Serstech tillverkar och säljer en skanner som känner av narkotika och explosiva ämnen. Dessutom en molntjänst som kopplar ihop de handhållna skannrarna. Produkter: Serstech 100 indicator: En produkt är and handhållen scanner som känner av om något innehåller narkotika eller explosiva ämnen. 

 

Eftersom mätningarna inte kräver några förberedelser och går igenom såväl vatten som glas och plast finns många användningsområden. Kunder inom industrin sparar tid och pengar genom snabb och enkel kvalitetskontroll av råvaror, medan man inom tull, polis och även FN, miljösäkerhet identifierar knark och farliga ämnen. Givetvis finns det ingenting som är riskfritt när man gör aktieinvesteringar.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
6 dagar

Ska man investerar i Cannabis som småsparare?.

Möjligheten att investera i Cannabis just nu måste ses som ett guldläge. Marknaden öppnar sig mer och mer världen över samtidigt som efterfrågan ökar och ökar. Givetvis finns det ingenting som är riskfritt. Men med tanke på hur seg svenska börsen börjar att bli så kan det vara en bra möjlighet. Men frågan är Ska man investerar i Cannabis som småsparare?.Man kan ha många moraliska och etiska betänkligheter här. Bolagen är börsnoterade och legitima. 

 

 

Cannabis Cannabis – Wikipedia är populärt i Finland, betydligt större än i Sverige. I alla fall bland de finska småspararna som nu investerar i cannabisaktier, enligt Hufvudstadsbladet.  

 

I flera länder är det möjligt att få cannabis utskrivet på recept i medicinskt syfte. Vid årsskiftet blev det helt lagligt i Kalifornien, USA, och i sommar väntas drogen även legaliseras i Kanada.Cannabis börjar sakta men säkert bli lagligt i USA och det kommer finnas många bolag som kommer tjäna stora pengar på detta. speciellt om 5-10 år när cannabis kommer vara lagligt i hela USA.Illegal droghantering är en stor bransch. Om delar av den blir legal handlar det om mycket pengar.

 

Synen på cannabis har blivit allt mer tillåtande. Och nu vill folk vara med och tjäna pengar på det som tidigare främst fanns på svarta marknaden. I Finland har många småsparare nappat.

 

Finska spararnas cannabisfavoriter.

Hufvudstadsbladet skriver att aktier i cannabistillverkande bolag har klättrat i Finland under senhösten. Många finska småsparare använder sig av Nordnet, och där hör cannabisbolagen till de utländska aktier som har handlats mest de senaste veckorna. 

 

Enligt tidningen är det framför allt Aurora Cannabis, Canopy Growth (WEED) och Aphria som lockar. Alla tre är kanadensiska företag, noterade på Torontobörsen. Under året som har gått har de tre bolagens aktiekurser stigit med 250-400 procent, enligt Hufvudstadsbladet.

 

I branschen finns några få bolag som fått den mesta medieuppmärksamheten och då är det inte så förvånande att just de här bolagen ligger i toppen också hos de finländska småspararna. Så hur ska man gå tillväga för att hitta rätt bolag att investera i.Jo då finns det som tur är en riktigt bra lista att kika i som du kan hitta Här.

 

Finland är betydligt större än i övriga nordiska länder.

Hos Nordnet var de tre stora cannabisbolagens omsättning dryg 20 miljoner euro i Finland under 2017. I Sverige, Norge och Danmark var omsättningen i samma bolag 15 miljoner euro – tillsammans, skriver Hufvudstadsbladet.  

Läs mer: På sikt blir hjärnan trög | Forskning & Framsteg

Läs mer: Svenskar kan nu få cannabis på recept

 

12 januari

Svartjobb ger inga inbetalningar till pensionen.

Svartjobb ger inga inbetalningar till pension. 

 

 

Pensionen höjs i snitt med 380 kronor i månaden 2018 men det skiljer sig mycket åt mellan olika grupper. Största vinnarna blir de med en total pension på kring 17 000 kronor.

De får en stor skattesänkning. Det var under en pressträff i Stockholm som Pensionsmyndigheten i torsdags före jul gav en tidig julklapp till Sveriges pensionärer:

Höjd pension för en majoritet av dem under 2018. Hur mycket pensionen höjs skiljer sig dock stort mellan olika pensionärsgrupper. Och även inom de olika grupperna. Tabeller: Så mycket höjs pensionen 2018

 

Hur mycket pengar behöver jag som pensionär?

De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. Hur mycket mindre varierar. Hur mycket vi kommer att göra av med varierar också, en del har höga fasta kostnader och gillar att göra saker som kostar pengar. Andra har enklare vanor. Kostnaden för en bil. Vill du räkna ut vad din bil kostar har Konsumentverket en tjänst, Bilsvar

 

Pensionsmyndigheten, liksom media, har ofta ett pedagogiskt problem att förklara hur stor eller liten en pensionsförändring blir. Genomsnittssiffran träffar ju egentligen ingen enskild individ. Varje pensionär har sina egna, individuella förutsättningar. Men en sak är säker om man jobbar svart så ger det inga inbetalningar till pension. 

 

Hushåll med gemensam ekonomi. Då blir förstås vissa saker billigare. Men det finns väldigt få förhållanden som inte slutar med att en blir ensam kvar så ensambudgeten kan vara en tankeställare även här. En till tankeställare är att färre anser numera att svartjobb är okej och allt färre känner någon som anlitat svart arbetskraft.Det här ju jätte bra för på lång sikt blir det en bättre pension.

 

Jobba svart:

Vad är svartjobb och varför är det dåligt: Svartjobb ger inga inbetalningar till pension.

Ett svartjobb är ett jobb där arbetsgivaren betalar ut din lön till dig direkt i handen utan att bry sig om att betala skatt eller andra avgifter för dig. Det gör dem eftersom dem sparar mycket pengar på inte betala in till bland annat din pension och dina sjukförsäkringar. Pengar som dem istället då kan stoppa i egen ficka. 

 

Det kan kännas frestande att tacka ja om du blir erbjuden ett svartjobb eftersom du får mycket mer betalt när du inte behöver skatta för pengarna. Men det är viktigt att tänka efter om det verkligen är värt det i det långa loppet. Det finns nämligen betydligt många fler nackdelar än det finns fördelar.

 

Här är några exempel på nackdelar med svartjobb:

Du kan inte använda ditt svartjobb som en merit när du senare söker ett nytt jobb.

Du kommer inte att få låna några pengar av banken till att köpa till exempel en bil eller en lägenhet. Just på grund av att du inte kan visa att du har någon inkomst.

Det är olagligt och därmed straffbart.

 

Du får mycket lägre pension eftersom arbetsgivaren inte kommer betala in några pensionspengar till dig. Det känns kanske inte så aktuellt när man är ung, men det gör stor skillnad när man är pensionär och inte har någon möjlighet att påverka sina inkomster.

Om du skulle råka ut för en olycka när du jobbar svart så har du inga försäkringar som gäller.

 

Skulle du till exempel ramla ner från en byggnadsställning och skada ryggen så att du inte kan jobba på 5 månader så kommer du heller inte att få några sjukpengar.

Om arbetsgivaren lurar dig på din lön så har du inga möjligheter att anmäla honom. Du saknar helt rättigheter eftersom det inte finns något anställningsavtal.

 

Det finns ingen uppsägningstid, utan du kan bli av med jobbet direkt om arbetsgivaren bestämmer sig för det. Du kan inte gå med i A-kassan eller söka A-kasseersättning när du blir arbetslös. Du får ingen semesterersättning och får helt enkelt klara dig utan lön när du vill vara ledig. Så tänk över det en extra gång ifall du verkligen tycker det är värt att ta ett svartjobb. Det finns bara en fördel, men många nackdelar.

 

8 januari

Inspirationsportföljen för 2018.

Stockholmsbörsen har stigit med 2,5 % så här långt när det blir dags för Ekonomiblogg att sjösätta inspirationsportföljen 0-1-0-8 2018.

 

Centralbankerna, värderingarna, rekordnoteringarna på börsen, Brexit, Nordkorea, och för första gången sedan 2014 får säljare av bostadsrätter/villor i Sverige ut mindre än utgångspriset i genomsnitt. och inte minst antalet år med en positiv trend, en så kallad tjurmarknad skapar orosmoln på börshimlen och gör att vissa investerare och bedömare tror på en kraftig nedgång inom kort, men jag menar att toppen ännu inte är nådd i aktiemarknaden. 

 

Den svaga börsutvecklingen i november är inget att jaga upp sig över. Istället bör man ta tillfället i akt och exempelvis fiska upp billiga aktier. 2018 gäller det därför att välja rätt eller surfa med när det blivit ovanligt lätt att sprida sina risker. Lättare att sprida riskerna och få en ok avkastning men därför även möjligt för den spekulative att försöka bedöma var uppsidan finns och vikta mer mot det. 

 

Ekonomiblogg är fortsatt positiv ett tag till.

Vi har haft i stort sett gratispengar nu i flera år i Europa, i Sverige och i USA, och då tänker jag på de låga räntorna. Och nu när räntorna och inflationen är på väg upp så kommer pengar att flyttas runt, och det kan gå fort och det kan komma överraskande. Därför håller vi ögonen öppna för faktorer som kan utlösa en kraftig nedgång. Kommer det en kraftig nedgång får vi hoppas att bakdörren är öppen ut ur aktiemarknaden.

 

Att ha en tydlig strategi är ofta en bra idé och kan hjälpa mycket längs vägen. Det bästa är att ha den nedskriven så att man kommer ihåg den och blir påmind om den. Min strategi här på tio bolag är att det finns utrymme för att sälja av lite i portföljen och köpa in mera i de bolag som går bra om det skulle bli turbulent på världens börser.

 

Det finns många typer av investeringsstrategier och egentligen kan man säga att alla sparare har en unik strategi. Man skiljer dock mellan offensiva och defensiva strategier.

 

Men att göra investeringar på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns inga garantier för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.

 

Min aktieportfölj här på Trade Venue 2018 som innehåller tio bolag.

 


Acando AB ser B

 

Eolus Vind AB ser B

 

Lucara Diamond Corp

 

Mr Green & Co AB

 

Mycronic AB

 

Sensys Gatso Group AB

 

Serstech AB

 

SolTech Energy Sweden AB

 

Tobii AB

 

Volvo AB ser B

 

4 januari

Aktien börjar gå upp igen.

Här om dagen tog jag in  Serstech AB i portföljen igen, ser med intressanta ögon på bolaget nu, som börjar ta höjd igen. 

för ett år sedan var jag ägare av bolaget men gick ur alldeles för tidigt, men med en god avkastning aktien gick upp och gick upp till en kurs på över 6kr:-.Men är en förlorare under 2017 kursen har gått ner cir,,,75 %.

 

 

Det är svårt att tajma marknaden äga innehav under längre perioder, utan att hela tiden aktivt driva på mot en planerad avyttring. ... Det betyder att jag kommer att behöva ha mer långsiktiga bolag, sådana bolag som  utveckla under en längre tid i min långsiktiga portfölj. 

 

Det krävs att bolagen skaffat sig en ”kvalitets stämpel” under en lång följd av år för att de ska ingå i en långsiktig aktieportfölj för min del. Mitt sätt att spara i aktier är att jag har bolag som jag har långsiktigt och en del bolag på kort sikt.

 

Många pratar ju om att försöka hitta vilken bransch som ska dra mest framåt härnäst. Det här är oftast det jag tänker på. Exempelvis fortsätter jag som brukligt att kontinuerligt söka nya bolag. Det är så inspirerande när man lyckas hitt rätt.

 

Styrelsens bedömning är att tiden till lönsamma volymorders har varit lång och resurskrävande för ett litet företag som Serstech", heter det. Läs fler

 

Serstech har sett över sin verksamhet och beslutat att det ska bearbeta slutkunder utanför Sverige genom distributörer, i stället för att som i dag använda en egen säljorganisation. Vidare gör bolaget en företrädesemission om cirka 25 miljoner kronor.

 

Villkoren i emissionen är att två befintliga aktier berättigar till teckning av en ny aktie. Teckningskurs per aktie uppgår till 1:15 kronor. Genom företrädesemissionen tillförs Serstech cirka 24,6 miljoner kronor före emissionskostnader.

 

Bolagets hittills största order om 67 miljoner kronor, i juni 2016, gjordes genom en distributör med branschkunskaper och en upparbetad relation med slutkunder. Styrelsen har nu beslutat fortsätta på den vägen och fortsättningsvis endast sälja via distributörer utanför Sveriges gränser.

 

Bolagets finansiella målsättning är fortsatt, att mot slutet av 2019, på rullande tolvmånadersbasis, nå en omsättning överstigande 150 miljoner kronor.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
30 december 2017

Aktietävlingen är nu klar, ett stort grattis till vinnaren som är:

Spel bolagen steg mycket bra under 2017, Evolution & Gaming över 100% och Mr Green & Co AB

cir, 70% ett mycket bra år alltså.

 

Vilket bolag vinner: 

Ekonomiblogg har tittat på tio bolag som är förlorare 2016 alla de här bolagen har tappat mellan 20 - 30 procent. Men vilka kan överraska alla år 2017?. Min uppfattning är att det kan finnas ett bolags-rally här att vänta år 2017. Vilka bolag ladda för en större uppåtgående rörelse. 

 

Slutkurs 2016: 31,20 kr:- Kan det här va ett litet hot?. Det statliga spelföretaget Svenska Spel vill få regeringens tillstånd att betala ut högre vinster och få tillstånd att satsa på nya spelformer. Speljätten vill betala ut högre vinster på nummerspel, till exempel Lotto, Keno, Viking Lotto, från dagens 40 procent till 50 procent.

 

 

Vinnare 2017 nu vet vi att det blev Mr Green & Co AB   Slutkurs 2017: 54,00 kr:-  som var det bästa bolaget av de här tio. Aktie tävling: Vilka av de här tio bolagen blir en vinnare 2017?.

 

Ekonomiblogg öns ett gott och nytt bra börs-år 2018. Nu får du Fredrik skicka din e-post ad, till mig så hörs vi mer där om ditt träd som var 1 pris. Min e-post ad finns på min sida till vänster kontakt email.

 

Så här skrev fredfah när han gick med i aktietävlingen. Vill börja med att tacka för en riktigt bra blogg med bra tankar kring aktier och sparande. Dessutom med många bra aktietips.Jag deltar gärna i denna tävling och väljer dessa aktier.

 

Mr Green & Co AB, Sensys Gatso Group AB, Swedish Orphan Biovitrum AB.

God fortsättning på börsåret 2017.

Mvh //Fredrik

 

27 december 2017

Ekonomisk utvärdering av en resa genom Europa.

Vi åkte från Lund till Torrevieja i Spanien genom Europa. Danmark, Tyskland, Frankrike, och in i Spanien till torrevieja karta 280 mil, och ville veta kostnad för färja, brot,hotell, biltullar, diesel m.m. samt om det går att klara att köra på tre eller fyra dagar?. Med tanke på köer och mindre vägbyggen som bromsar upp trafiken. 

 

 

Diesel kostar cir, 1,3 Euro, varierar lite mellan länderna. Diesel kostar i Frankrike cir, 1,5 € och i Spanien kostar diesel cir, 1,1 € Tyskland 1,3 €. Vägtullar i Frankrike och Spanien är lika mycket som den diesel man gör av med cir, 1€ per mil.Tyskland har inte några vägtullar inte där vi har kört i alla fall. I Frankrike betala du dyrt för både hotellrum, mat och diesel. Ett hotellrum 110 + 10€ för frukos, en dagens rätt 16 € diesel 1,5 € och ett toalettbesök cir, 0,8 € = 8kr:-

 

Hotellrummen kostar 90 - 110 Euro per natt frukost 10€. Vi har i första hand bott så enkelt som möjligt men ändå inte dåligt,och bott på hotell som har låst parkering. För man kan inte lämna bilen på en vanlig parkering för stöldrisken. Man kommer ut på morgonen och ska köra iväg och ser att däcken är stulna eller hela Bilen.

 

Utresa och hemresa och hotel: cir, 560 mil.

Vi har kört på tre dagar med två hotellövernattningar för två och en hund 220 € X 2 = 440 € för hotellövernattningar och frukost. Vägtullar i Frankrike och Spanien 135 € x2 = 270 €.

Diesel kostar 140 € x2 = 280 €. Färja 90 € x2 = 180 € broavgift Malmö Köpenhamn 45 € x2 = 90 € Summa: 90 + 440 + 270 + 280 + 180 € = 1260 €. Matkostnader är inte med här.

 

 Men alla vet ju vad det är för kostnad att äta ute efter vägen. Kostnader för resan är: cir, 1260 €. + Matkostnader. Men tar man med matkostnader som är cir, 180€ så blir summa = 1440€  cir 14,400 kr:-  för att göra en sådan resa genom EU.  Under hemresan var € i dags-högsta, 10,0306 kr:- & dags-lägsta, 9,9737 kr:-. Enkelt att se bara att titta på kvittot när man har betalat något. priset för den här resan var i linje med vår bedömning, det blev lite mera än vår analys men rättså nära. Här är mitt inlägg som jag skrev innan vi åkte:  Ekonomisk analys av en kommande resa till Spanien med bil.

 

23 december 2017

Se sanningen i vitögat och våga kolla kontot.

December är snart över. Pust! 

Värmen från tända ljus, umgänget med nära och kära och skratten när tomten kommer på besök. Alla är saker jag uppskattar med årets sista månad, innebär december också bokslutstider över sin Privatekonomi.

 

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men du har också ett personligt ansvar över Privatekonomin. Många svenskar tampas med den ekonomiska baksmällan efter jul och nyårsfirandet. För att styra upp finanserna gäller det nu att se sanningen i vitögat och våga kolla kontot när många plånböcker nu gapar tomma.

 

Vi alla vet kanske att samhällsekonomin bygger mycket på bostadspriser och är ”mycket viktig faktor” i Samhällsekonomin handlar också om det ekonomiska spelet mellan de olika aktörerna, som hushåll, företag, offentlig sektor och banker. Riksbankschef Stefan Ingves räntebesked var i linje med marknadens förväntningar. R-B lämnade styrräntan oförändrad på -0,50  procent. 

 

 

Vilken är egentligen Riksbankens roll i ekonomin, i stora drag handlar Riksbankens arbete om att ge ut sedlar och mynt och se till att de behåller sitt värde över tiden, det vill säga att en 100-lapp är värd i stort sett 100 kronor om ett år. Riksbanken ska också se till att pengarna är svåra att förfalska och övervaka att hela det system som finns för att genomföra betalningar fungerar utan störningar. 

 

Pengar har en viktig roll i samhällsekonomin.
innan det fanns pengar behövde den som till exempel ville köpa en ko hitta någon som ville byta just en ko mot något som han eller hon själv hade. Det var krångligt och tog tid. Därför började man så småningom använda speciella bytesmedel. ofta var det olika metaller som man började göra mynt av. Till en början bestämdes. värdet på varje mynt av hur mycket metallen i myntet var värt. Under 1600-talet fanns det därför mynt av koppar som vägde nästan 20 kilo. De var inte särskilt enkla att använda. alltså behövdes smidigare bytesmedel. 

 

År 1661 började Johan Palmstruch, som grundade Sveriges första bank, ge ut de första sedlarna. banken garanterade att lösa in varje sedel mot det belopp som angavs på den. På så sätt fick de ett värde. sedlarna blev snart en stor succé, men Palmstruch gav ut alldeles
för många sedlar utan att kunna garantera värdet på dem. Palmstruchs bank fick upphöra och han dömdes till döden, men benådades senare. bankverksamheten i landet togs istället över av Riksens ständers bank som bildades 1668. Det blev så småningom Sveriges riksbank som är världens äldsta centralbank. 

 

Om de fallande bopriserna fortsätter har då Riksbankens tillräckligt med verktyg?.

Det kommer att göra Riksbankens räntebeslut mer komplicerade den kommande tiden av två skäl. Dels kommer det, om det här boprisfallet fortsätter, minska sannolikheten för att Riksbanken kan strama åt för då skulle man kunna förvärra nedgången i bopriser.

 

Den andra aspekten oroar mer att Riksbankens nu saknar verktyg att använda om ett större boprisfall är att vänta.Tidigare när vi sett ekonomier gå in i lågkonjunkturer har man kunna sänka räntor rejält för att räta upp det där. Men det går inte den här gången.

 

Riksbanken i nuläget har en mycket begränsad möjlighet att stötta ekonomin vid en kris. Riksbanken skulle kanske kunna sänka räntan ytterligare något. Men eftersom räntorna redan är så låga skulle det få en närmast obefintlig effekt på efterfrågan och tillväxten i svensk ekonomi.Vad tror ni om Riksbanken verktyg som det är i nutid?.

 

20 december 2017

Vi småsparare kan vara lurade igen på ppm fondavgifter.

Nu är det köpstopp igen, ska det vara så här att vi småsparare ska betala de här skurkarna?.

Det tak som Pensionsmyndigheten har för fondavgifter. Enligt bestämmelserna får ingen aktiefond ha en högre fondavgift än 0,89 procent inom premiepensionssystemet. Men de totala kostnaderna kan vara betydligt högre, utan att spararna vet om det. Courtaget måste nämligen inte redovisas på Pensionsmyndighetens fondtorg, men varför?.

 

Courtaget kan verkligen påverka avkastningen. Trots det behöver fondbolagen inte redovisa courtaget för spararna på Pensionsmyndighetens fondtorg. Det gör att den verkliga kostnaden kan vara både tre, fyra och fem gånger högre än vad spararna tror, ska det vara så här att vi småsparare ska betala de här skurkarna?.

 

Courtaget kan få konsekvenser för det samlade pensionssparandet efter ett antal år. Storleken på avgiften är nämligen viktig eftersom den urholkar ditt sparande. En lägre avgift ger fonden, allt annat lika, en högre avkastning. Flera fonder i premiepensionssystemet har fondavgifter på 0,89 procent, men samtidigt totala kostnader, inklusive courtaget, som ligger på över 2 procent, men varför?.

 

 

Pensionsmyndigheten köpstoppar Solidars fonder. Myndigheten utreder nu om fondbolaget följer reglerna.

 

På tisdagseftermiddagen meddelar Pensionsmyndigheten att fondbolaget Solidars nio premiepensionsfonder inte längre går att köpa på fondtorget. Pensionsmyndigheten utreder om Solidar följer det samarbetsavtal som gäller för fondtorget.

 

Köpstoppet gäller under den tid utredning pågår och slutförs, och innebär att fonderna inte går att välja på fondtorget, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

 

PPM-jätten Solidar har genom att mörka fondavgifter kunnat ta extra betalt i ett antal stora PPM-fonder, enligt SvD:s källor. Solidar beräknas på detta sätt ha tjänat upp till 100 miljoner kronor.

 

Solidars nio premiepensionsfonder värderas till runt 18 miljarder kronor och har cirka 130.000 sparare. om Solidars fonder som har en komplicerad fondstruktur. SvD har rapporterat att fondbolaget kan ha dolt avgifter för Pensionsmyndigheten, något som Solidar förnekar.

 

18 december 2017

Boktips till kvinnor om aktie-investeringar:

Skiljer sig mäns och kvinnors investeringar? I mångt och mycket är det ingen större skillnad mellan könen. Är det fördomar som lever vidare bland allmänheten om kvinnors investeringar?: Det finns många kvinnor som jag känner till som gör bra investera i fonder & aktier. 

 

Mycket av det som vi läser och studerar om kvinnors och mäns investeringar är omodernt. Att kvinnor är obenägna att ta risker eller osäkra är föråldrade termer. Kvinnor investerar mycket och gärna, men de placerar pengarna i något som betyder mycket för dem. Om det är meningsfullt är många beredda att ta stora risker. 

 

Det betyder att företag måste tala ett språk som tilltar även kvinnor. Jag tycker att det viktigaste för dem är att se till sina egna personliga värderingar, vad de vill åstadkomma och vad som är meningsfullt för dem, och sedan koppla det till sina investeringar. På så sätt kommer de att bli mer framgångsrika ur eget perspektiv. 

 

Boktips till kvinnor:  Kvinnorna som äger börsen - aktier för nybörjare - Natalie Eriksson ...

 

 

Se film klicka på länken. http://down0.80217-down0.dna.qbrick.com/80217-down0/2017-03-08/11/shb_1200.mp4

 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar