Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt:

Är ett matematiskt problem som visar den snabba ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt.

Jag och en aktie kompis vi började diskutera hur schackspelet kom till. Vi kom fram till att det kommer från Persien. Vi fortsatte diskussionen och han, sa att landets ledare ville belöna skaparen. Skaparen ville ha lite säd. Skaparen ville då "bara" ha dubbelt så många korn för varje schackruta.
Alltså 1x2 2x2 4x2 8x2 16x2 och så vidare.. Sen tar men summan av det hela. Min aktie kompis sa då att det inte fanns så många korn som slutsumman i hela landet... Är det här möjligt?

Om man på ett schackbrädes rutor lägger riskorn så att man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2 på den tredje 4 på den fjärde 8 hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor?

Namnet kommer av att en smart ägare, eller ibland uppfinnaren, av ett schackbräde visar och lär en kunglig och förmögen person schack. Kungen imponeras och ber att få köpa uppfinningen. Ägaren till schacket föreslår då att betalningen ska ske genom att riskorn eller andra sädeskorn ska läggas enligt det matematiska problemet. 

Kungen tycker det verkar vara ett billigt pris utan att inse att mängden ris är tusenfalt större än världens produktion av ris. Han sätter sin skattmästare på att beräkna mängden ris och väntar sig ett snabbt svar. När han efter dagar av väntan får svaret att det är omöjligt att leverera de begärda mängderna låter han avrätta schackspelets ägare.

I andra varianter av historien belönas ägaren med att bli kungens nya skattmästare.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar